None

Sfaturi pentru o toamnă sănătoasă!

Toamna, vremea rece ne ia de cele mai multe ori prin surprindere, aşa că medicii ne recomandă, în general, o cură cu vitamine. Aici deja apar câteva întrebări: Ce vitamine alegem? Sunt vegetalele o sursă bună, suficientă, de vitamine? Pentru o vitaminizare de toamnă reuşită trebuie să ştim de ce vitamine avem nevoie şi câte să luăm.

De ce se recomandă să luăm vitamine toamna dacă am mâncat destule legume şi fructe toată vara?

Necesarul de vitamine al organismului variază de la anotimp la anotimp. Toamna şi iarna avem nevoie de mai multe vitamine pentru a ne întări sistemul imunitar. În plus, sezonul fructelor şi legumelor proaspete se încheie. Din fericire, unele vitamine sunt depozitate de corp, prin urmare doctorii recomandă să urmăm o cura intensivă de vitamine de două ori pe an: primăvara şi toamna. Vitaminizarea de toamnă permite depozitarea vitaminelor şi ajută la prevenirea răcelilor comune şi a depresiilor din timpul toamnei şi iernii.

Vitaminizarea nu este necesară doar copiilor, bătrânilor sau persoanelor bolnave

Chiar şi femeile tinere, pline de viaţă şi puternice, au deficienţe de vitamine. De fapt, contraceptivele administrate pe cale orală reduc foarte mult gradul de absorbţie a vitaminelor. De aceea, doctorii accentuează faptul că mai ales femeile trebuie să facă această cură de vitamine toamna. Necesarul de vitamine este mare şi la persoanele care trăiesc în situaţii stresante, atleţi, fumători, precum şi la cei care consumă frecvent alcool.

Sursele vegetale de vitamine nu sunt întotdeauna suficiente pentru o vitaminizare intensivă

 Uneori, este cazul să apelaţi la suplimente din farmacii, chiar dacă acestea sunt vitamine sintetice. Consumul fructelor şi legumelor proaspete are avantajele lui. Mai întâi, consumaţi vitamine în forma lor naturală, împreună cu materialele necesare pentru digerarea lor. Apoi, vitaminele din alimente sunt absorbite gradual şi complet, pe măsură ce este digerată mâncarea. Spre deosebire de sursele vegetale, concentraţia vitaminelor sintetice este foarte mare şi doar o parte din ele este digerată. Moleculele vitaminelor farmaceutice şi a celor vegetale sunt absolute identice. Prin urmare, în lipsa surselor vegetale de vitamine, partenerele lor, cele farmaceutice sunt alternativa potrivită. Toamna târziu şi iarna trebuie să le folosim pe cele sintetice pentru că nu avem la dispoziţie o gamă largă de fructe şi legume.Consumul de suplimente sintetice dăunează doar atunci când se face fără măsură şi fără recomandarea unui specialist.

Alegerea complexului de vitamine

Toamna avem nevoie mai ales de vitamine care să ne întărească sistemul imunitar. Cele mai cunoscute sunt vitamina C (acid ascorbic), vitamina A, vitamina E şi vitamina B6. Ele cresc rezistenţa organismului în faţa infecţiilor virale şi bacteriene şi ne ajută să trecem peste gripă şi răceală. Imunitatea şi microelementele pot fi întărite cu ajutorul zincului, seleniului şi cuprului. Aceste vitamine sunt necesare tuturor, de la bebeluşi la bătrâni. Farmaciile oferă o gamă variată de suplimente de vitamine eficiente, dar acestea trebuie luate doar cu recomandarea medicului sau farmacistului.

Legumele şi fructele toamnei sunt generoase cu noi în ceea ce priveşte necesarul de vitamine pentru întărirea sistemului imunitar. Vitamina C se găseşte în cătina albă, măceş, varza proaspătă şi ardei (primul loc în topul legumelor care conţin vitamina C). Ea este distrusă prin expunerea îndelungată la temperaturi ridicate şi în contact cu metale (vase de aluminiu). Pentru a obţine doza zilnică de vitamina C este suficient un ardei gras proaspăt sau 200 de grame de varză proaspătă. Poate pregătiţi chiar un suc de varză! Va acoperi nevoia de vitamine şi vă va ajuta şi la primele semne de răceală şi gât inflamat.

Pentru rezervele de vitamina A avem nevoie de morcovi. Un pahar de suc de morcovi pe zi are efect antiseptic, antiinflamator, cu efecte împotriva cancerului şi revigorează culoarea pielii.

Vitamina E este cel mai puternic antioxidant natural. Spre deosebire de vitamina A, vitamina E nu poate fi stocată în corp, fiind foarte greu să facem rezerve pentru mai târziu. Vitamina E se găseşte din abundenţă în uleiurile vegetale (de floarea soarelui, măsline, migdale), precum şi în nuci, alune, migdale. Pe lângă utilizarea uleiurilor vegetale pentru gătit, este necesar şi consumul unei linguri de ulei proaspăt zilnic.

Vitamina B6 este o vitamină specială pentru imunitate şi se găseşte în mai multe legume: cartofi, morcovi, varză,  păstăi, boabe. Din sucurile de legume se pot pregăti compoziţii exotice pline de vitamine. Merele conţin peste 300 de substanţe active, strugurii sunt o bogată sursă de antioxidanţi, iar ceapa şi usturoiul ne furnizează zinc, seleniu şi fier, oligoelemente atât de necesare pregătirii organismului în lupta cu frigul.

Pe lângă întărirea imunităţii, trebuie să vă gândiţi şi ce vitamine sunt aproape imposibil de găsit iarna - vitamina D, spre exemplu, care este sintetizată doar în reacţie cu razele soarelui. Din fericire, ea se acumulează cu succes în organism. Dacă aveţi posibilitatea, trebuie să faceţi băi de soare de circa 15-20 de minute pe zi. Această recomandare se adresează mai ales copiilor de circa 10-12 ani şi femeilor de peste 35-40 de ani. 

Profitaţi cât puteţi de legumele şi fructele parfumate ale toamnei; dacă e cazul, consultaţi medicul personal pentru a vă depista eventualele deficienţe de vitamine, iar farmacistul vă poate recomanda complexul potrivit de vitamine, care să vă facă bine, nu să vă dăuneze.

Să fiţi sănătoşi şi să aveţi parte de o toamnă frumoasă!

Farmacist diriginte

Gherga Cornelia Flora

www.farmacia3.ro

Sursa:http://www.medicina-naturista.ro  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha