Atunci când sunt îndeplinite condiţiile de deteriorare a discului intervertebral şi/sau de suprasolicitare extremă sau susţinută a coloanei vertebrale, în contextual unui tonus muscular neadecvat, apare suferinţa discală, numită discopatie. Evoluţia discopatiei se face în mai multe etape. La început, apare durerea lombară datorită iritării nervului sinovertebral de către nucleul pulpos care migrează printre elementele fisurate ale inelului fibros.
Concomitent cu durerea, apare criza de lumbago, definită ca o contractură puternică şi dureroasă a muşchilor paravertebrali lombari, care imobilizează persoana respectivă. În stadiul următor, spaţiile intervertebrale se îngustează, apare protruzia postero- laterală a discului herniat, care va
intercepta în calea sa o rădăcină nervoasă, diminuând în acelaşi timp şi orificiul de emergenţă al rădăcinilor nervului sciatic, apărând simptomul de lombosciatică. Dacă discul herniat ajunge la rădăcină, pe care doar o atinge, fară a o comprima sau leza în vreun fel, durerea are caracter mecanic fără semne neurologice. Când materialul herniat ajunge la rădăcina nervoasă, pe care deşi nu o lezează, o comprimă, apar paresteziile pe traiectul durerii şi diminuările sau dispariţiile unor reflexe osteotendinoase. Prin conflictul cu discul herniat, poate apare pareza, respectiv paralizia, deficitul motor.
Faza modificărilor de tip degenerativ, cu apariţia discartrozei şi a artrozei interapofizare, apare odata cu vârsta, când nucleul pulpos îşi pierde îmbibaţia normală cu apă, se deshidratează sau ratatinează şi devine friabil. În acelaşi timp, inelul fibros sufera şi el modificări importante în urma repetatelor solicitari mecanice la care a fost supus.
Radiografia standardde coloană lombară nu furnizează nici un semn direct de hernie de disc. Semnele sunt descrise în aşa numita triadă Barr, caracterizată prinrectitudinea coloanei lombare, scolioză lombară şi pensare a spaţiului discal.
Tomografia computerizatăpoate stabili diagnosticul, dar se recurge la ea atunci când se ridică probleme de diagnostic diferenţial.
Cea mai fidelă investigaţie rămâne însă rezonanţa magnetică nucleară.
Se mai poate solicita examenul electromiografic, investigaţie foarte utilă în herniile de disc asociate cu suferinţe radiculare, atât pentru stabilirea cu certitudine a teritoriului afectat, cât şi pentru evaluarea în dinamică a evoluţiei modificărilor. Explorarea electromiografică va putea arăta un traseu de denervare totală sau parţială, acută sau cronică, va putea preciza dacă regiunile vecine sunt indemne sau va stabili locaţia afectării radiculare.
Obiectivele tratamentului aplicat sunt: combaterea durerii, a contracturii musculare şi descărcarea mecanică a coloanei vertebrale, corectarea dezechilibrelor musculare între agonişti şi antagonişti, restabilirea controlului adecvat al mişcării, profilaxia recidivelor.
Mijloace de tratament
1. Tratament igieno-dietetic
Repausul ideal se face pe un pat dur. Bolnavul va gasi poziţia convenabilă, culcat pe o parte, cu genunchii îndoiţi. Repausul absolut se recomandă în suferinţele acute, fiind suficiente 2-4 zile.
Se va recomanda regim hipocaloric la bolnavii cu exces ponderal.
Recomandarea medicaţiei antiinflamatorii se va însoţi de regim hiposodat.
2. Tratament medicamentos
Analgeziceleobişnuite administrate oral sau intrarectal, de tipul algocalminului.
Tratamentul medicamentos de bază se face cu antiinflamatoriile steroidiene de tipul indomethacin, diclofenac cp sau supozitoare, piroxicam cp sau supozitoare, ketoprofen tb etc.
Antiinflamatoriile steroidiene se recomandă în formele hiperalgice, ţinând cont de
contraindicaţii şi de efectele adverse cunoscute. Se pot recomanda 30 mg prednison ca doză de atac, doză pe care o scădem la fiecare două zile cu 5 mg (o tabletă).
Decontracturantele precum diazepam, clorzoxazon, mydocalm se vor folosi cu prudenţă la bolnavii la care se poate controla repausul la pat.
Alte clase de medicamente care pot fi folosite: vitaminele din grupul B, tranchilizantele, antidepresivele de tipul carbamazepinei sau Lyrica etc.
Pentru infiltraţii paravertebrale se vor folosi xilina asociată cu produse cortizonice cu efect prelungit de tipul Diprophosului.
Se pot aplica plasturi cu efect local sau se pot face aplicaţii cu gel locoregional.
3. Tratament fizical
Electroterapiaare doar efect adjuvant în herniile de disc, fără a putea înlocui celelalte
forme de tratament, principalele efecte favorabile fiind celantialgic, antiinflamator, hiperemiant,decontracturant. CDD sau curenţii diadinamici au efecte spectaculoase în crizele de lumbago nediscogen, galvanoionizările folosite în sciatalgii, mediafrecvenţa sub forma curenţilor interferenţiali este mai puţin eficientă în formele acute, având un bun efect de contracturant. Curenţii exponenţiali se folosesc pentru stimularea musculaturii total sau parţial denervate în herniile de disc cu deficit motor.
Ultrasunetul sau undele scurte, microundelese folosesc în formele subacute sau cronice recidivante, cu suferinţe musculotendinoase, miofasciale sau cu manifestări vasculo-vegetative. Masajul poate fi util în stadiul subacut, când se poate efectua masaj sedativ lombo-sacro-fesier şi de-a lungul membrului inferior. În formele hiperalgice se evită folosirea tehnicilor de masaj. Masajul trofic este rezervat formelor cu hipotrofii şi tulburări vasculo-vegetative.
4. Kinetoterapie
Obiectivele kinetoterapiei sunt diferite, în funcţie de stadiul suferinţei: acut, subacut, cronic sau de remisiune completă. În stadiul acut se aplică metode de relaxare generală şi de relaxare a musculaturii lombare. În subacut începe adevăratul program de kinetoterapie, cel mai cunoscut fiind programul Williams.Pelanga, care se execută diferenţiat, pe trei faze, în funcţie de evoluţia afecţiunii. În stadiul cronic se poate începe şi tonifierea musculaturii slabe.
5. Tratament balnear
Curele balneare pot fi recomandate încă de la sfârşitul perioadei subacute, când au rolul de a
continua tratamentul început în spital, cu rolul esenţial de prevenire a recidivelor. Se recomandă 1-2 cure balneare pe an, în staţiuni în care este posibilă hidrokinetoterapia în bazine cu apă termală, alături de aplicaţia de namol, folosirea factorilor contrastanţi de cură şi călire etc.
Contact
Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache
Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache
daniel popovici
Buna ziua .Ma numesc Daniel si locuiesc in Spania.Am facut o rezonanta magnetica iar diagnosticul a fost de DISCOPATIE L5 S1 CU PROTUZIE GENERALA. As dori sa mi explicati macar in mare daca se poate cam ce e si daca este grav deoarece am luat tratamente iar spatele tot ma doare si in partea de jos a spatelui sunt inflamat.astept un raspuns va rog.Va multumesc mult.O zi buna...
Oct. 24, 2012, 5:02 p.m.maria
kinetoterapia da rezultate extraordinare
Dec. 5, 2012, 1:38 p.m.ioanmihaibim
Am facut un RMN diagnostic: Corpuri vertebrale aliniate in ax,cu scolioza dextro concava si reducere a lordozei fiziologice, Modificari disco-vertebrale tip Modic 2 cu protuzii discale postero mediene etajate ce aprenteaza sacul dural fara conflict radicular si hernie discala foraminala stinga la nivelul L5 - S1 ce comprima sacul dural cu minim conflict radicular. Cordon medular normodimensionat,fara modificari patologice de semnal. DE aici am facut doua sapt tratament cu indometacin,ketonal,midocalm, dupa care doua sapt injectabil tador,mivolin,midocalm, rezultat 000, Eu trebuie sa plec la munca si spatele meu e varza,ce credeti ca trebuie sa mai fac, PS totul sa facut la recomandarea medicului,si a costat si bani multi VA MULTUMESC
Jan. 7, 2013, 6:41 p.m.Tache Georgiana
Stimate Domn, poate ca ar trebui sa consultati un specialist neurochirurg.
Jan. 13, 2013, 6:25 p.m.Stadler Cristian
Buna ziua. Am discopatie lombara la ninelul L4 L5 si as dori sa stiu daca am voie sa ridic greutati mari (10-20 kg) ? Multumesc
Aug. 2, 2014, 3:21 p.m.Gorgan Mariana
Buna ziua!Sunt din Dorohoi jud Botosani si nu avem prea multe posibilitati in zona.Am facut un tomograf si rez. este;Accentuarea lordozei fiziologice lombare.Sacralizare stanga L5.Modificari artrozice interapofizare L2-L4.Osteofite marginale si antetioareL2-L5.L2-L3,L3-L4:debord discal circumferential,accentuat posterior cu amprenta sacului dural si a recesurilor bilaterale,fara afectare radiculara.L4-L5:debord discal circumferential,accentuat postero-lareral dreapta,care conjugat cu prezenta unui osteofit marginal determina conflict extraforaminalL4.As dori sa stiu daca este nevoie de operatie pentru remediere.Mentionez ca ma dor foarte tare picioarele si in mod deosebit genunchiul dr.Sunt operata si de hernie cervicala cu implantarea unui grefon iliac recoltat extemporaneu.Va multumesc anticipat pentru intelegere .
Aug. 17, 2014, 7:53 p.m.vlad
Mi s-a descoperit un spondilolistezis de gradul 1 (3 milimetri) L5-S1 cu pensarea spatiului intervertebral, mici osteofite, modificari discartrozice, discuri L4 si L5 deshidratate cu minime protruzii, fara compresii (am facut RMN si radiografie in ortostatism, unde s-a vazut spondilolistezisul).Am facut 10 sedinte de fizioterapie (proceduri electrice), port un corset, iau calmante (clorzoxazon, nurofen, etc), ma ung cu creme, ma menajez la efort (de o saptamana stau acasa), dar criza acuta (inclusiv crampa musculara) nu cedeaza.Durerile sunt lombare, pe partea superioara a feselor, inghinal anterior- nu coboara pe picior).Dureaza de mai mult de o luna, nu pot sa incep kinetoterapia pentru ca durerile nu dispar, medicii la care am fost (balneo-kinetoterapeut si medicul de familie) spun ca sa am rabdare, ca nu e de operat, dar criza a trecut de o luna si nu simt (aproape) nici-o ameliorare.Sa consult un neurochirurg si un ortoped sau reumatolog ?Dati-mi un sfat !!!
March 5, 2015, 8:40 p.m.Saptamana Medicala Administrator
Contactati Dr. Georgiana Tache la spitalul Sanador, tel. Call Center 021-9699
March 6, 2015, 8:40 a.m.pana ionel
Am dureri indrozitoare d discopatie lombara am făcut tot felu d tratamente şi injectabile şi p cale orală şi nu îmi trece. Ce pot face??? Oare tv să ajung la operaţie
Aug. 10, 2015, 2:01 p.m.VAMAN GEORGETA
RECOMAND DIN TOATĂ INIMA PENTRU PROBLEME DE COLOANĂ ȘI NU NUMAI ,TERAPIA BOWEN!\\r\\n\\r\\n CĂUTAȚI TERAPEUȚI BOWEN !\\r\\n\\r\\n AM FĂCUT 20 DE ȘEDINȚE ȘI NU MAI AM NICI O DURERE ! AM AVUT LOMBOSCIATICĂ ȘI A FOST GROAZNIC!\\r\\nSUCCES!
Dec. 7, 2015, 9:37 a.m.Nistor Angela
Buna..as dori sa imi spuneti ce inseamna RMN coloana lombo-sacrata nativ:Discopatie L5-S1 cu hernie incipienta necompresiva..va multumesc
June 3, 2016, 7:18 p.m.gabi
pensare posterioara a spatiului intervertebral L5-S1 cu aspect deshidratat al discului si hernie discala posterioara paramediana stanga de 7\\6 mm usor descendenta subligamentar ce are contact cu radacina S1 stanga . Protruzie discala circumferentiala L4-L5 cu amprentarea sacului dural. Con medular cu semnal si morfologie in limite normale situat posterior de L1. Va rog dati-mi un sfat , am facut diadinamice ,galvanizari si ultra sunete 10 sedinte . Durerile nu ma lasa . Va multumesc
June 5, 2016, 9:44 p.m.Nico
Buna ziua,\r\nAm fost la spital mi s-a zis ca am discopatie lombara, am incercat injectabil, 3 feluri de injectii, dimineata si seara, midocalm, calmante si tot felul, iar eu dupa o luna inca nu pot merge si sunt dureri foarte puternice. Ce as putea sa mai fac? La ce specialist sa merg?
Sept. 4, 2016, 3 p.m.Giscan Vasilem
As dori un sfat medicii din Dr Tr Severin mi au spus ca am dicopatie lombara si nu mau internat in spital mau trimis acas cu un tratament injectabil eu am o stare foarte gravă u rinez fara sa simt partea odrasla o am amortita nu mai simt organele geniale am 41 ani ce sa fac sa dispară amorțeala dorsala si genială va rog un sfat ceva orce
Oct. 8, 2016, 7:34 p.m.Saptamana Medicala Administrator
Va sugerez sa mergeti la consult la un alt medic neurolog, din Tr. Severin sau din Craiova.
Oct. 8, 2016, 8:12 p.m.Ema
Bună ziua, Am 26 de ani, mă confrunt cu discopatie lombară, de aproape 2 ani am dureri mari(groaznice) durere ce persistă pe piciorul stâng,pe fese. Am facut RMN-URI, tratamente cu medicamente( Milgamma N , Mydocalm, Arcoxia, Xefo Rapid tablete, Stugeron, Ketonal, plus infiltrații cu Movalis, Voltaren și Diprophos, etc. lista e lungă). Sunt disperată ptr că numai știu ce să mai fac am fost la mulții medici. De câteva zile am rămas blocată de spate abia mă pot mișca sunt înțepenită nu pot să mă îndrept. M-am săturat să ma aflu în situația asta două săptamâni e bine după revin la starea asta. Ce este de făcut. Vă mulțumesc. O zi bună.
Oct. 31, 2016, 2:13 p.m.Lenuta
Am avut si eu o saptamana de dureri ingrozitoare ,mai ales noaptea.la o radiografie mi s-a pus diagnostic de discopatie L4 L5.Am mers cu rezultatul la reumatologie la clinica interservisan cluj si doctorul printr-o manevra cica mi-a pus vertebra la loc.Nu mai am durerile alea groaznice si insuportabile dar inca dupa o saptamana nu functionez 100/100 adica nu pot calca f bine pe picior,simt o jena ,nu pot sa-i spun durere.In cluj sunt doctori care pun vertebre la loc.Doctor Nedelcut care mi le-a pus mie si doctor Varga .eu din nimereala am ajuns la dansul,pt ca nu stiam ce am
Dec. 15, 2016, 12:10 p.m.Ionel
Bună ziua, Am discopatie lombară de vreo 15 ani , in fiecare an trebuie să fac fizioterapie și cele mai eficiente sunt elongațiile, am luat medicamente și injecții nu există niciun tratament in afară de operație să nu mai am probleme ?
Dec. 23, 2016, 12:36 p.m.MARIANA TINTEANU
am discopatie L3L4L5S1 AS VREA SA STIU CE AM DE FACUT? RAMAN BLOCATA UNEORI SI AM DURERI APROAPE PERMANENT. UNDE TREBUIE SA MERG? VA MULTUMESC AS DORI SA PRIMESC RASPUNS PE EMAIL
Feb. 9, 2017, 5:01 p.m.MARIANA TINTEANU
VAM SCRIS MESAJ IN DATA DE 09/02/2017 SI NU MIA RASPUNS NIMENI. OARE SA MAI ASTEPT IMI VA RASPUNDE CINEVA? VA MULTUMESC
Feb. 14, 2017, 2:56 p.m.Calin |marcusanu
Mergeti la ortoped sau neurochirurg.
Feb. 14, 2017, 4:42 p.m.emil
Un tratament foarte bun in cazul discopatiilor il reprezinta si terapia Yumeiho
March 8, 2017, 6:30 p.m.marius
Bryonia mi lea recomandat un prieten le am luat si ma simt foartye bine,iau 3 pe zi la fiecare pastile ojumate de ora inainte si dupa nu consum nimic
May 11, 2017, 6:54 p.m.marius
Bryonia mi lea recomandat un prieten le am luat si ma simt foartye bine,iau 3 pe zi la fiecare pastile ojumate de ora inainte si dupa nu consum nimic. FARMACIA HELP NET.
May 11, 2017, 6:55 p.m.Iulian
AM FACUT O RADIOGRAFIE LA COLOANA SI REZULTATUL ESTE minima reducere a spatiului intervertebral L5-s1, fara leziuni elementare osoase. CORPI vertebrali cu fora si inaltime pastrata , fara dezaliniere de zid vertebral posterior. as vrea sa stiu ce in seana si ce ar trebui sa fac.
Sept. 15, 2017, 3:23 p.m.Flavius
Am făcut 2 rmn, rezultatele au fost pt soție,, discopatie l4 fara conflict radicular decelabil'',la coloană,iar la mine la genunchi ,,leziune menisc intern gr.2-3,cu foarte probabil chist meniscal asociat''ce mi-ați recomanda?.respect, mulțumesc .
Jan. 29, 2018, 8:34 a.m.BENKER DANIELA ALINA
AM FACUT IRM COLOANA LOMBARA. DIAGNOSTICUL PUS -CORPURI VERTEBRALE ALINIATE IN AX-MODIFICARI DISCO-VERTEBRALE TIP MODIC 1 MAI ACCENTUATELA NIVELUL L5-S1 CU NODUL SCHMORLL SI EXTRIZIE DISCALA POSTERO-MEDIANA LA ACEST NIVEL CE COMPRIMA SACUL DURAL(STENOZA DE CANAL MEDULAR) CU CONFLICT RADICULAR BILATERAL,MAI IMPORTANT IN STANGA.-CORDON MEDULAR NORMODIMENSIONAT,FARA MODIFICARI PATOLOGICE DE SEMNAL.VA ROG SA-MI EXPLICATI DACA ESTE GRAV SI DACA ESTE DE OPERAT.VA MULTUMESC. ț
Feb. 8, 2019, 7:48 p.m.