None

Bine de ştiut despre hipertensiunea arterială

Tensiunea arterială sistolică reprezintă presiunea cu care inima împinge sângele în artere, iar tensiunea arterială diastolică este presiunea existentă în vase în timpul relaxării inimii (diastolă), valorile măsurate exprimându-se în milimetri coloană de mercur (mmHg). Se înţelege prin hipertensiune arterială (HTA) creşterea peste normal a valorilor tensiunii arteriale – fie ea sistolică sau diastolică – sau a amândurora.

Limitele normale ale tensiunii arteriale variază în funcţie de vârstă. Pentru o persoană adultă, valorile normale ale tensiunii arteriale trebuie să fie mai mici de 140/90mmHg. La persoanele cu diabet zaharat, precum şi la cele cu risc cardiovascular crescut este indicat ca valorile tensiunii arteriale să fie sub 130/80 mmHg.

Tensiunea arterială nu are o valoare fixă pe parcursul unei zile, dar la o persoană sănătoasă ea se menţine în limite normale cu mici variaţii. Situaţii ca efortul fizic intens, emoţiile pozitive ori negative, consumul de lichide – şi, în special, de alcool –,pot duce la creşteri pasagere ale tensiunii chiar şi la persoane sănătoase.

Hipertensiunea arterială poate fi esenţială (sau primară, 95% dintre pacienţii hipertensivi) şi secundară – cel mai adesea ca urmare a unor boli endocrine sau renale.

HTA esenţială este o boală cronică foarte frecventă la populaţia adultă (40%); practic, după ateroscleroză (îngroşarea pereţilor arteriali cauzată de depuneri de grăsime), HTA este cea mai răspândită boală a aparatului cardiovascular.

 

Printre factorii implicaţi în producerea HTA esenţiale se numără: ereditatea (dacă unul sau ambii părinţi au avut HTA, riscul de a avea această maladie este mai mare), vârsta (HTA apare mai frecvent la persoane peste 40 de ani), sexul (HTA este mai frecventă la bărbaţi); aceşti factori sunt nemodificabili. Există însă şi factori care ţin de stilul de viaţă şi deci pot fi influenţaţi: fumatul, consumul excesiv de sare, excesul alimentar şi cel de alcool, sedentarismul, stresul (fizic şi psihic).

Cum acţionează

În timp, valorile tensionale constant mari modifică vasele din organism ducând la accelerarea procesului de îmbătrânire. Această acţiune se manifestă atât pe vasele mari,  unde potenţează fenomenele de ateroscleroză - ceea ce are drept consecinţă apariţia accidentelor vasculare cerebrale, a infarctului miocardic -, cât şi pe vasele mici, pe care le distruge, determinând boală cronică renală sau la nivelul ochiului, unde afectarea vaselor poate să ducă la pierderea vederii. Aceleaşi valori tensionale mari suprasolicită constant şi permanent muşchiul inimii, care iniţial se adaptează la presiunea crescută prin îngroşare (hipertrofie), pentru ca ulterior forţa lui să scadă, inima să se mărească şi să apară fenomenele de insuficienţă cardiacă.

Riscul de a face complicaţii creşte proporţional cu creşterea valorilor tensionale şi cu durata bolii.

Cum se pune diagnosticul

Valorile crescute ale tensiunii pot da: dureri de cap, ameţeli, tulburări de vedere, zgomote în urechi, dificultăţi la respiraţie în timpul efortului, sângerări nazale (epistaxis).

HTA se poate diagnostica uşor prin măsurarea valorilor tensionale cu ajutorul tensiometrului, care nu trebuie să depăşească 160-90. De asemenea, tensiunea se poate măsura pe 24 de ore cu aparate speciale, realizându-se o metodă de monitorizare continuă: examenul Holter de tensiune.

 

La consultul iniţial este indicat ca tensiunea să fie măsurată la ambele braţe, la membrele inferioare, culcat şi în picioare. Ulterior, tensiunea se poate măsura la braţul cu valorile cele mai mari şi, de obicei, se fac minimum două măsurători, la interval de 1-2 minute, păstrându-se valoarea cea mai mică.

Tensiunea se poate măsura atât la domiciliu cât şi la spital sau la cabinet, unde adesea este uşor crescută faţă de valorile obişnuite (tensiunea de halat alb).

În cazul unui pacient căruia i s-au găsit valori tensionale crescute în urma unui examen clinic complet, medicul va recomanda o serie de investigaţii de laborator, prin care să aprecieze răsunetul tensiunii crescute pe inimă, vase, rinichi, creier. După precizarea diagnosticului corect, este necesară instituirea unui tratament care să ducă la scăderea valorilor tensionale, a altor factori de risc (colesterolul crescut), dar şi a complicaţiilor posibile. Tratamentul hipertensiunii se continuă toată viaţa, ajustându-se în funcţie de valorile tensionale. El implică atât modificarea stilului de viaţă cât şi o medicaţie specifică hipotensoare.

 

Să o combatem

Modificarea stilului de viaţă implică măsuri simple, dar extrem de eficiente. Reducerea aportului de sare la minim, prin eliminarea oricăror alimente sărate şi nefolosirea de sare în alimentaţie. S-a demonstrat experimental că sarea duce rapid la creşterea presiunii arteriale, efect cu durată de câteva ore după consum. Pentru persoanele supraponderale, cura de slăbire, precum şi păstrarea unei diete fără grăsimi, reprezintă o modalitate de a reduce tensiunea, în plus, scăderea în greutate reducând riscul de apariţie a aterosclerozei sau a diabetului zaharat. În paralel, se recomandă un consum crescut de fructe şi legume, în special de afine şi suc de tomate proaspete, ca şi scăderea consumului de alcool, cunoscându-se că alcoolul în doze mari (peste 400-500 ml vin/zi, 200 ml băuturi tari, 1 litru bere) favorizează creşterile de tensiune şi apariţia accidentului vascular cerebral. Sunt esenţiale renunţarea la fumat şi efectuarea de efort fizic

 

moderatminimum 30 de minute/zi (înot, alergare, bicicletă). Nu trebuie uitat nici de respectarea perioadelor de concediu, ca şi a orelor de somn şi de relaxare, combaterea stresului contribuind la reducerea HTA.

În concluzie, nu subestimaţi acest duşman tăcut, controlaţi-vă regulat tensiunea arterială, iar dacă valorile ei sunt peste limita normală, schimbaţi-vă stilul de viaţă şi consultaţi specialistul!

Comentarii


mariana

de la varsta de 19 ani am tensiunea mare dar de 4 ani merg mereu la doctor iau tratament de tensiune de inima am si diabet zaharat fara insulina am probleme si cu splina pancreas si ficat am facut tot ce miau recomandat medici dar aceasta tensiune numi scade mai jos de 18 cu 14 ami creste pana la valori de 28 cu 21 soau 26 cu 18 si chiar toti medici se mira cum de mai merg pe picioare ce ma deranjaza foarte tare ca ami ia mana si piciorul stang nu am putere pe ele . vas ruga ce as putea face sa scap de aceasta tensiune mare ,ca ami este frica sa nu paralizez ca am varsta de 39 de ani

July 3, 2013, 2 p.m.
13
3
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha