58
None

Sistemul, edemul, drenajul limfatic

Ce este sistemul limfatic:

Sistemul limfatic este un sistem de canale și canalicule, care străbate întreg corpul omenesc, formând o rețea de vase limfatice care merg în paralel cu vasele de sânge, în special cu cele venoase.

Prin vasele limfatice circulă limfa, cu rol foarte important în hrănirea și în detoxifierea organismului.

Pe traseul vaselor limfatice se află ganglioni, care contribuie la ușurarea circulației limfei.

Ce este edemul limfatic:

Atunci când circulația limfei este îngreunată și “stă” în vase, încet-încet lichidul iese din vas si intră în țesuturile din jur, formând edemul limfatic.

În acest fel sunt compromise integritatea țesuturilor din jur, dar și mecanismele de detoxifiere ale zonei respective. Zona este mult mai expusă infecțiilor, iar în cazul rănirilor, se infectează mai ușor și se vindecă mai greu.

Edemul limfatic poate apărea în orice zonă a corpului, dar cel mai des întâlnit este la mână sau la picior.

Când apare edemul limfatic:

 In cazuri de afectare a ganglionilor limfatici (excizia lor, radioterapie etc); postoperator (prin afectarea vaselor limfatice); în imobilizări prelungite la pat (postoperator, aparate gipsate); elefantiazis de cauză infecțioasă.    

Cum știm că avem edem limfatic:

Semnele care indică existența edemului limfatic sunt: umflarea unei zone a mâinii sau a piciorului; pielea este mai întinsă; mâna sau piciorul se mișcă cu greutate; anumite haine încep să strângă; se doarme mai inconfortabil pe o anumită parte.

Ce este și cum se face drenajul limfatic:

Drenajul limfatic este o formă specială de masaj, prin care se stimulează circulația limfatică.

Întotdeauna la sfârșitul fiecărei ședințe de drenaj limfatic se face bandajarea zonei cu edem, numai cu bandaje speciale.

Drenajul limfatic se execută de către kinetoterapeut cu specializare în acest tip de masaj.

Drenajul limfatic se poate efectua în scop terapeutic sau de întreținere.

O ședință de drenaj limfatic în zona feței și a capului, corect executată, este mai benefică și cu rezultate mai bune decât orice tratament facial cu cele mai grozave creme.

Pentru drenajul limfatic în scop terapeutic, se recomandă, în mod special, efectuarea manuală și nu prin aplicarea unui aparat, chiar dacă este sub supravegherea unui kinetoterapeut.

Pentru edemul deja instalat, dar și pentru a preveni apariția edemului pe membre, persoanele cu risc trebuie să poarte manșon/ciorap special, să respecte măsurile de prevenire a apariției edemului și

să facă drenaj limfatic după un program stabilit împreună cu kinetoterapeutul.

Când se indică drenajul limfatic în scop terapeutic:

Edem limfatic, lipedem (celulită gravă), elefantiazis. Trebuie ținut seama de faptul că drenajul limfatic are și contraindicații.

Evoluția edemului limfatic netratat:

Edemul limfatic crește în volum; apar dureri cu localizarea determinată de prezența edemului; există predispoziție să apară erizipel (piodermită streptococică) la nivelul pielii din zona edemului limfatic; cu

cât edemul limfatic este mai vechi, cu atât recuperarea este mai lungă, dificilă și, implicit, mai costisitoare; apare o reducere a mobilității membrului afectat.

În concluzie

Pentru îngrijirea, combaterea instalării și/ sau a evoluției unui edem limfatic, se recomandă ședințe de drenaj limfatic efectuate de personal calificat, aplicarea regulilor de protecție a zonei afectate, purtarea pe zona expusă riscului de edem a unui manșon/ciorap special creat pentru edemele limfatice.

Atenție: aceste manșoane sunt diferite de cele pentru edemele venoase, ciorapi pentru varice etc.

Manșonul combate edemul, dar are și rol de protecție mecanică împotriva rănirilor, deoarece o zonă cu edem este mult mai expusă infecțiilor și se vindecă mult mai greu decât o zonă sănătoasă.

Comentarii


mariana

mar interesa sa cumpar acest manson vas ruga daca stiti de unde sint operata de cancer de sin

July 10, 2015, 10:52 p.m.
1
0

PITULEA RENATA

Acest manson poate fi achizitionat la Clinica Domina Sana. Va rog sa luati legatura cu Receptia Domina Sana pentru detalii: 0722832931; 0212118043. Va multumim.

Oct. 20, 2015, 6:14 p.m.
0
0

maria

ma intereseaza un manson pentru bratul drept,dar as vrea mai intai sa-mi comunicati pretul.\r\nva multumesc !

Dec. 3, 2015, 11:57 a.m.
0
0

Dr. Renata Pitulea

Buna ziua Doamna Maria! \r\nPentru achizitionarea mansonului va recomandam sa ne contactati telefonic la unul dintre numerele de telefon: 0722832931; 0212118043; 0371114573. Trebuie sa vedem in ce stadiu este bratul Dvs. si ce numar de manson aveti nevoie. Pentru asta trebuie sa fie facuta o masuratoare corecta a bratului. \r\nPretul unui manson este de 250 ron si se comanda special pentru Dvs. Este tesut dintr-un material rezistent si usor de intretinut.\r\nCel mai bine ar fi sa veniti la o sedinta de evaluare care este gratuita, cu kinetoterapeuta noastra, si vedem atunci care este situatia.\r\nVa rugam sa sunati pentru programare de luni pana vineri intre orele 9.00-17.00.\r\nToate cele bune!

Dec. 3, 2015, 1:13 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha