45
None

Aparatele auditive – O privire de ansamblu

Aparatele auditive sunt definite ca amplificatoare de sunet. Funcţia lor este de a amplifica sunetul la un nivel sonor necesar astfel încât o persoană cu pierdere de auz  să poată detecta  şi utiliza  eficient aceasta amplificare de semnal acustic (Veit, 1978). Amplificarea reprezintă în mod cert funcţia principală a instrumentelor auditive, dar diferitele grade de pierdere de auz, de la uşoară, medie, severă şi până la profundă, la care se adaugă diferitele cauze care au condus la apariţia  afecţiunii auditive sunt  asociate cu problemele de discriminare a tonalităţilor sonore (gros, subţire) şi cu afectarea discriminării temporale, mai bine spus afectarea capacităţii de reacţie la stimulul acustic al urechii umaneau determinat cerinţe noi şi permanent variate în conceperea şi proiectarea acestor dispozitive medicale.

În ciuda progreselor remarcabile ale tehnologiei aparatelor auditive realizate în ultimii ani, instrumentele care au scopul reabilitării  auditive compensează doar parţial pierderea de auz, nu o corectează în totalitate. Cu alte cuvinte, aparatele auditive nu refac funcţia auditivă, ci o compensează  cu un prognostic relativ rar de 100% şi aceasta în funcţie de un anumit tip de pierdere de auz, cum ar fi hipoacuzia de transmisie(în care doar funcţia de transmitere a sunetului către organul receptor - cohleea sau melcul auditiv - este afectată), vârsta dobândirii pierderii auditive şi momentul protezării auditive, diabetul şi patologiile cardio-vasculare.

Trecând rapid peste istoria evoluţiei tehnologiei aparatelor auditive, vom zăbovi totuşi asupra unei clasificări pe baza acestui criteriu. Astfel, cronologic, aparatele auditive au fost fabricate  utilizând tehnologia analogică (scoasă din uzla această oră) şi tehnologia digitală (in prezent), între aceste două etape a existat o tehnologie a aparatelor programabile, denumite aşa deoarece era posibilă ajustarea caracteristicilor cu ajutorul unui computer sau programator individual, care folosea tot  tehnologia analogică. Astfel, pentru o mai bună analogie la viaţa de zi cu zi, putem compara tehnologia analogică a aparatelor auditive cu un telefon clasic cu disc, iar tehnologia digitală cu telefonul mobil sau celular.

O altă clasificare a aparatelor auditive se realizează pe baza criteriului aşezării la nivelul pavilionului urechii a aparatelor auditive.Vom păstra în această clasificare doar categoriile care sunt cele mai des utilizate,  făcând excepţie  dar menţionându-le  pe cele de tip “tabacheră” sau “de corp” şi cele adaptate la braţele ochelarilor.  Astfel, vom descrie aparatele auditive retroauriculare sau retropavilionare şi intraauriculare,  acestea având la rândul lor câteva subgrupe determinate de tipul piesei anatomice (oliva) care stă în urechea utilizatorului (cazul aparatelor retroauriculare) şi profunzimea situării carcasei şi implicit dimensiunea din ce în ce mai redusă a aparatelor intraauriculare.

Descrierea amănunţită a acestor categorii de aparate auditive, cu avantajele şi dezavantajele fiecăreia, se va realiza pe larg cu concursul acestei reviste şi vă invităm să urmăriţi acest editorial. Descrierea are scopul de a prefigura o abordare  pe înţelesul publicului larg a disciplinei audiologice denumită orientare audioprotetica, dar şi de a iniţia şi dărui coerenţă, atât viitorului utilizator, cât şi însoţitoruluisau aparţinătoruluiacestuia, familieisau prietenilor,persoanelor cu pierdere de auz, în înţelegerea tuturor aspectelor care implică achiziţia de aparate auditive.

Ing. Audiolog Florin-Andrei Băileşteanu

florin@audioart.com.ro

0735 184 636

www.audioart.com.ro

Comentarii


mircea

Un articol bun ! Felicitari

Dec. 8, 2012, 1:30 a.m.
6
0

Adriana

Felicitari! Informatiile sunt utile si de bun augur. Multumim.

Dec. 23, 2012, 11:13 p.m.
2
0

corina

la cat mai multe articole!\r\nmultumim pentru informatii!\r\nfelicitari!\r\ncorina radu

Jan. 6, 2015, 7:53 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha