Diabetul zaharat implică management continuu şi extrem de complex din partea medicului de familie, datorită determinismului complex, evoluţiei cronice, dar mai ales impactului pe care îl are asupra calităţii vieţii individului şi la nivelul societăţii.
De observat că, în majoritatea cazurilor diagnosticul de diabet zaharat este întâmplător, când complicaţiile sunt deja clinic manifeste. Aproximativ 30% dintre pacienţii nou-diagnosticaţi au deja retinopatie, 30% dintre pacienţii cu diabet zaharat dezvoltă nefropatie diabetică. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate a pacienţilor cu diabet zaharat, riscul fiind de 2-4 ori mai mare. Cheia prevenirii acestor complicaţii este optimizarea stilului de viaţă, în vederea menţinerii unui nivel glicemic optim. Principalul actor este chiar pacientul, iar regizorul, medicul de familie. Aceasta presupune acţiunea concomitentă în cele 5 direcţii: dieta, intensificarea exerciţiului fizic, controlul greutăţii, renunţarea la fumat şi limitarea consumului de alcool. Întotdeauna recomandările privind dieta trebuie să fie personalizate, să ţină seama de preferinţele pacientului, dar şi de nevoile acestuia.
Toţi pacienţii cu diabet zaharat trebuie să primească sfaturi dietetice de la medicul de familie: reducerea aportului energetic pentru pacienţii supraponderali sau obezi (IMC>25 kg/mp), reducerea consumului de glucide cu absorbţie rapidă, reducerea consumului de acizi graşi saturaţi, creşterea consumului de acizi graşi polinesaturaţi (uleiuri vegetale şi peste), creşterea consumului de fibre vegetale (fructe, legume, pâine integrală), reducerea consumului de sare la pacienţii cu diabet zaharat şi afecţiuni cardiovasculare.
Se recomandă evaluarea activităţii fizice şi stabilirea unui plan de activitate în strânsă colaborare cu pacientul, adaptat la comorbidităţi. La pacienţii cu diabet zaharat necomplicat se recomandă între 150 şi 240 minute de exerciţiu fizic moderat/intens pe săptămână. Mersul pe jos rapid este cel mai bun exerciţiu fizic care poate fi recomandat la pacienţii cu diabet zaharat obezi, adulţi şi vaârstnici.
Modificările stilului de viaţă se eşalonează şi se introduc treptat, asigurându-se suportul psihic şi social al pacientului. Pacientul trebuie să conştientizeze rolul important care îi revine în managementul bolii, faptul că nivelul optim al glicemiei îi asigură creşterea calităţii vieţii.
Medicului de familie îi revine sarcina de a adapta continuu recomandările terapeutice atât la valoarea glicemiei, la evoluţia şi complicaţiile bolii, cât şi, mai ales, la convingerile şi practicile pacientului cu diabet zaharat.