Când o femeie rămâne însărcinată şi conştientizează acest lucru, pune întrebări despre sarcină şi momentul naşterii. Răspunsurile pot fi sau nu conforme cu realitatea, pot să ajute sau să încurce viitoarea mamă.
Când sarcina creşte, dorinţa de informare se îndreaptă spre cele două variante de naştere, la tot ce se întâmplă când se apropie momentul. Viitoarea mamă trebuie să primească aceste informaţii de la persoane autorizate, care să o facă să înţeleagă că sarcina şi naşterea sunt perioade fiziologice din viaţa ei, că aşa s-a întâmplat dintotdeauna cu femeile, că naşterea naturală este cea mai sigură pentru ea şi pentru mica fiinţă. Va trebui să afle că durerile de travaliu şi de naştere sunt normale, că poate învăţa încă din ultimul trimestru de sarcină ce înseamnă acestea şi cum să le reducă, ce înseamnă anestezia pentru ea sau pentru copil, că cezariana implică dureri după naştere.
Se ştie că durerile (în travaliu şi naştere) sunt consecinţa contracţiilor care ajută la coborârea bebeluşului. Mama trebuie să afle cât mai multe despre stadiile travaliului, metodele de respiraţie şi de reducere a durerii în travaliu şi în momentul expulziei. Lipsa de informaţii, informarea incompletă sau eronată generează experienţe nefavorabile. Toate acestea sunt cuprinse în cursurile de pregătire prenatală Lamaze.
Tehnica a fost descoperită în anii ’40 de dr. Fernand Lamaze şi a fost influenţată în timp de tehnicile sovietice, adică exerciţii respiratorii şi de relaxare, cu ajutorul unei moaşe. Acum, tehnica Lamaze promovează o filozofie de educare a viitoarei mame în legătură cu perioada sarcinii şi cu momentul naşterii.
Informaţiile predate la aceste cursuri de pregătire prenatală folosesc o bază medicală solidă şi una psihologică, cei care o practică fiind instruiţi în domeniul sfârşitului perioadei de sarcină, al momentului naşterii şi al perioadei de lehuzie.
La astfel de cursuri au acces ambii părinţi, pentru cunoaşterea acelui moment din viaţa cuplului, dar şi pentru implicarea tatălui în cunoaşterea timpurie a bebeluşului şi a problemelor din jurul lui. Tot aici va afla şi despre depresia post partum şi soluţiile care fac ca acest lucru să aibă cât mai puţine urmări. Viitorii părinţi vor afla şi despre îngrijirile micuţului imediat după naştere sau după ce se ajunge cu el acasă, cât de important este să-şi hrănească copilul natural, despre beneficiile laptelui matern.
Dacă travaliul şi naşterea sunt traumatizante, mama va fi surprinsă de propria-i experienţă, de ceea ce i s-a întâmplat, şi va avea nevoie de mult sprijin din partea celor din jur.
O experienţă pozitivă pe perioada travaliului şi naşterii ajută mama să se poată orienta spre propriul bebeluş, să-l cunoască, să înveţe împreună ce înseamnă alăptarea, să fie atentă la nevoile lui.
Totodată, prin pregătirea prenatală Lamaze, accesarea de către viitorii părinţi a informaţiilor despre îngrijirea nou-născutului în primele săptămâni de viaţă îi ajută să devină mai încrezători în ei, mai atenţi unul cu altul. Proaspătul tătic va şti cum să se poarte şi cum să aibă grijă de bebe, dar şi de soţia lui, va şti ce decizii să ia. O viitoare mamă poate deveni extrem de vulnerabilă dacă nu are cunoştinţe exacte despre corpul ei sau despre ce se întâmplă când aduce pe lume acea minune din viaţa ei.
Informarea corectă conferă un sentiment de siguranţă şi ajută în luarea celei mai bune decizii. Deciziile bine luate duc spre experienţe pozitive, reuşite sigure.