O persoană suferă de constipaţie dacă are scaune de consistenţă crescută la intervale de peste trei zile sau dacă are mai puţin de trei scaune/săptămână.
Prevenirea constipaţiei poate fi realizată prin combaterea la timp a factorilor care o produc. Pentru că principala cauză a constipaţiei cronice, care poate fi combătută, este atenuarea sau dispariţia reflexului de defecaţie ca urmare a neascultării chemării la scaun, evitarea constipaţiei este posibilă în primul rând prin întreţinerea sau dezvoltarea acestui reflex. Educarea copiilor este foarte importantă din acest punct de vedere. De la cea mai fragedă vârstă, copii trebuie să fie deprinşi să dea ascultare chemării naturale la scaun şi nu vor fi împiedicaţi a avea scaun atunci când simt nevoia.
La vârsta şcolară, copiii vor fi lămuriţi asupra importanţei evacuării regulate a intestinului. Ei vor fi încurajaţi să „se ceară afară” chiar în timpul orelor de curs, dacă chemarea este suficient de imperioasă. Părinţii îi vor învăţa pe copii să-şi stabilească ore de evacuare, de preferinţă dimineaţa, la deşteptare sau după gustarea de dimineaţă, ori la prânz, după ce au mâncat.
O dietă bogată în alimente precum pâinea integrală, fructe şi legume, vă poate ajuta să preveniţi apariţia constipaţiei. De asemenea, asiguraţi-vă un consum optim de lichide; sucurile de fructe şi legume pot ajuta la regularizarea scaunelor (suc de spanac, suc de mere şi struguri).
Prunele, chiar şi uscate, au un conţinut mare de fibre, astfel că previn bolile de inimă şi păstrează tractul digestiv sănătos. În plus, previn constipaţia. Conţin nu doar betacaroten, ci şi potasiu, fier (care ajută la absorbţia Vitaminei C), Vitamina A, C, B1, B2 şi B6.
Evitarea sedentarismului - practicarea mersului în timpul liber, a plimbărilor, exerciţiilor de gimnastică sau a unui sport sunt foarte utile pentru tonifierea musculaturii abdominale, atât de importantă pentru evacuarea în bune condiţii a intestinului.
Cauzele constipaţiei
Deşi adesea constipaţia este rezultatul a ceea ce nu consumăm, mai degrabă decât a ceea ce mâncam, unele alimente ar trebui să intre pe lista celor care nu trebuie să se regăsească prea des în dietă. Aici intră tot ceea ce este sărac în fibre, mai ales alimentele cu multe proteine - cum e carnea sau lactatele - şi carbohidraţii, cum e cazul produselor de patiserie, pastelor, cerealelor şi deserturilor dulci, care conţin faină albă rafinată. Tot aici trebuie să intre şi alimentele sărate sau băuturile alcoolice, care, pentru că deshidratează, au ca urmare constipaţia.