Termoterapia uscată utilizează procedurile hiperterme care au drept principal scop:
Modularea capacităţii de apărare nespecifică a organismului, utilă în afecţiuni neurologice periferice (nevrite, nevralgii) şi diferite boli infecţioase.
Tratamentul afecţiunilor reumatismale degenerative şi inflamatorii, al afecţiunilor aparatului MAK, în reumatismul abarticular cu suferinţe ale ţesutului moale.
Inducerea spasmolizei la nivelul musculaturii netede vasculare (arteriopatie obliterantă aterosclerotică) în aplicaţii cu acţiune reflexă, niciodată în aplicaţii locale, directe, precum şi inducerea vasodilataţiei periferice generalizate, acţiune comandată la nivel central, hipotalamic.
Distrugerea celulelor neoplazice, sensibile la hipertermie.
Antrenarea proceselor de termoreglare ale organismului.
Termoterapia uscată cuprinde următoarele proceduri: împachetarea cu parafină, împachetarea cu nămol, împachetările cu nisip şi băile cu nisip (psamoterapia), baia de aer cald, baia de lumină, baia de soare, baia de aer.
Împachetarea cu parafină
Împachetarea cu parafină constă în aplicarea parafinei topite pe o anumită regiune a corpului, tehnicile fiind cele de pensulare, baia de parafină pentru mâini şi pentru picioare, feşi parafinate şi plăci de parafină. Parafina se topeşte la 65-70°C, temperatura de utilizare fiind de 50-55°C; grosimea stratului aplicat este de 0,5-1,5 cm, durata aplicării variind între 20 şi 60 de minute. Acţiunea parafinei se datoreşte factorului termic, ea determinând o încălzire uniformă a tegumentului până la 38-40°C şi o hiperemie intensă a ţesuturilor subcutanate, alături de procesul de hipersudoraţie. Parafina, prin proprietăţile sale termopexice, înmagazinează căldura şi o cedează lent organismului, pe măsură ce se solidifică. Efectul local este de excitaţie a termoreceptorilor, urmat de un răspuns reflex de vasodilataţie periferică important.
Indicaţiile aplicaţiei de parafină sunt: afecţiunile reumatismale degenerative şi inflamatorii (poliartrita reumatoidă, spondilită ankilozantă) şi cele posttraumatice ale aparatului mioartrokinetic, suferinţe ale sistemului nervos periferic, suferinţe ale organelor interne (periviscerite, anexită cronică). Aplicaţiile cu parafină sunt contraindicate în tuberculoză, boli dermatologice, neoplazie, sindromul hemoragic.
Împachetările cu nămol
Împachetările constau în aplicarea de nămol încălzit la 30-44°C, la nivel locoregional sau pe toată suprafaţa tegumentului, durata procedurii fiind de 20-40 minute, acţiunea datorându-se factorului termic, dar şi factorilor chimici reprezentaţi de substanţele conţinute de nămol.
Indicaţiile aplicaţiei sunt reprezentate atât de afecţiunile cronice degenerative şi inflamatorii, cât şi cele posttraumatice ale aparatului mioartrokinetic, reumatismul abarticular sau al părţilor/ţesuturilor moi, sechelele postrahitism sau postpoliomielită, afecţiunile cronice inflamatorii ale aparatului genital la persoanele de sex feminin, sterilitatea.
Contraindicaţiile aplicaţiilor cu nămol sunt: reumatismul cronic inflamator în puseu, HTA, afecţiunile cardiace şi cele renourinare, astmul bronşic.
Împachetările cu nisip şi băile cu nisip
Împachetările cu nisip constau în învelirea totală sau parţială a corpului cu nisip aflat la temperatura de 45-50°C, pentru o durată de 20-40 minute.
Efectele, indicaţiile şi contraindicaţiile sunt identice cu cele ale altor proceduri hiperterme.
Contact
Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache
Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache