Prof.dr. Radu Deac este considerat „cel mai important chirurg cardiac al ultimelor două decenii” din România. A realizat 10.000 de operații pe cord deschis, 5.000 de intervenții pe cord închis și 35 de transplanturi. Profesorul Deac a avut amabilitatea să ne relateze în cele se urmează, pe scurt, care a fost și este profilul de medic de la care a învățat medicină și pe care l-a cultivat mai departe în cariera sa.
Având marea șansă de a avea mentori și profesori de elită la Universitataea de medicină din Cluj-Napoca între anii 1956 și 1962 am beneficiat nu numai de o instruire profesională deosebită, dar și de o educație aleasă, importantă în formarea tinerilor medici.
Ulterior după absolvirea facultății, mai multe specializări în țară și străinătate mi-au desăvârșit profilul în domeniul ales – chirugia cardiovasculară. Pe lângă înaltul profesionalism al multor conducători de instituții chirurgicale vizitate, calitățile umane remarcabile, dar mai ales modestia - singura calitate posibil a se alătura valorii - impresionează cel mai mult. Pasiunea pentru domeniul ales, rigoarea, cultul valorii și al calității muncii sunt de asemenea impresionante.
Maeștrii și mentorii mei au fost modele demne de urmat într-o carieră profesională, chirurgicală, didactică și de cercetare. Talentul chirurgical evidențiat de operații cardiace efectuate cu o tehnicitate remarcabilă fac ca aceste operații să devină modele de știință și artă, care îmbină estetica și eficiența. Experiența clinică la patul bolnavului îmbină de asemenea vindecarea pacientului cu talentul didactic de transmitere a cunoștiințelor din specialitate.
Regret că spațiul și timpul nu-mi permit să dezvolt așa cum aș dori meritele maeștrilor mei și mai ales beneficiile care le-am avut în carieră ca urmare a îndrumării din partea domniilor lor.
Asigurarea și dezvoltaraea unei cariere chirurgicale pentru tinerii medici în formare reprezintă o obligație morală a celor investiți cu responsabilitatea unei școli de chirurgie cardiovasculară. Formarea complexă în specialitate implică instruire chirurgicală, baze clinice solide, calități didactice și de cercetare și multe alte calități pe o bază intelectuală și morală care să asigure performanță și rezultate.
M-am străduit să transmit generațiilor ce au urmat principiile etice și valorice promovate de maeștrii mei. Înființarea și dezvoltarea unei instituții de performanță și prestigiu de talia Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, consolidarea unei școli de medicină cardiovasculară incluzând principalele specialități – cardiologia clinică și intervențională cu explorări imagistice moderne, cardiologia pediatrică, chirurgia cardio-vasculară, anestezia și terapia intensivă cardiacă la copii și adulți, laboratoare de biochimie și imuno-logie de transplant , laboratoare de cercetare, pentru a aminti doar principalele unități componente ale Institutului, sunt răspunsul și recunoștiința noastră pentru investiția mentorilor și maeștrilor nostri de-a lungul mai multor decenii pentru a asigura un standard înalt de asistență medico-chirurgicală a populației în domeniul bolilor cardiovasculare.