11
None

Pledoarie pentru reconstrucţia sânului

De vorbă cu Chirurg estetician Dr. Petrescu Ina, SUUB şi Spitalul Ponderas

De ce este importanta reconstrucţia sânului dupa mastectomie?

O femeie care a trecut prin trauma majoră a cancerului de sân consider ca este absolut obligatoriu să-şi refacă forma corpului şi identitatea de gen. Am constat la absolut toate femeile care au urmat această procedură, o explozie a stării de bine, o creştere indiscutabilă a calităţii vieţii. Femeile devin mult mai optimiste, se reintegrează social mai rapid, îşi regăsesc în bună măsură sensul vieţii.

Multe dintre femeile diagnosticate cu cancer de sân, pe lângă trauma bolii, au fost părăsite de soţ, de partener. Multe nu au mărturisit anturajului de boala de care suferă pentru a nu fi stigmatizate social. Am avut ocazia să cunosc femei care nici după reconstrucţie nu au spus decât celor foarte apropiaţi despre aceasta operaţie.

Ce presupune reconstrucţia sânului? Există două metode care presupun:

1. Crearea noului sân prin metode aloplastice, utilizând implantul mamar şi expanderul.

2. Reconstrucţia cu implant mamar şi cu lambou, utilizând ţesutul propriu al pacientei, în cazul în care femeile au fost supuse la radioterapie.

În multe situaţii, la femeile trecute de 40 de ani, în cazul în care au alăptat, reconstrucţia presupune simetrizarea sânilor, procedură prin care sânul sănătos trebuie adus la dimensiunile sânului nou (reconstruit).

Este decontată de CNAS simetrizarea sânului?

Din nefericire, programul de reconstrucţie a sânului a fost gândit incomplet. Sunt decontate implantul şi expanderul, nefiind decontate procedurile de simentrizare sau procedura de creare a mamelonului.

Nu sunt decontate nici alte consumabile: plasa sau bustiera. Aceasta constituie o problemă importantă.

Este necesar ca responsabilii din CNAS şi Ministerul Sănătăţii să ajungă la o înţelegere în ceea ce priveşte necesitatea absolută privind includerea în programul naţional a acestor proceduri.

Există şi în România femei extrem de “dependente” de operaţii estetice, fără de care ar intra în depresie?

Desigur în România presa subliniază cazurile ieşite din comun, vedete sau persoane care doresc să ajungă vedete. Însa cu siguranţă, marea majoritate nu este obsedată de a-şi face operaţii estetice în exces. Femeile se rezumă la 1-2 operaţii estetice.

În cazul pacienţilor care au suferit operaţia de gastric sleeve, unde este necesar bodylifting, sunt necesare 3 intervenţii cu viza estetică.

Cum vedeţi viitorul chirurgiei estetice în România? Suntem aliniaţi la dotările marilor centre de chirurgie estetică din Beverly Hills, Londra, Paris sau Brazilia de pildă?

În ceea ce priveşte numărul, nivelul şi dotarea centrelor de chirurgie estetică, am lucrat în mai multe clinici, există şi la noi destule comparabile cu cele din străinătate, pot spune aceasta pentru că am lucrat în Marea Britanie.

Recomandaţi femeilor trecute de o anumită vârstă să facă o vizită la chirurgul estetician? Acolo se pot decide dacă au nevoie de mai mult de o injecţie cu botox sau cu silicon.

Cea mai simplă şi spectaculoasă intervenţie pe care şi-o poate face o femeie este blefaroplastia (întinerirea pleoapelor). Rezultatele sunt spectaculoase, timpul se dă înapoi cu 10 ani, iar intervenţia este uşoară şi recuperarea rapidă.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha