14
None

Recomandări medicale pentru sezonul estival

     Sezonul estival a început deja şi, cu toţii, ne facem planuri de vacanţă. Vom merge la mare, vom face drumeţii la munte, vom face sport în aer liber. Cum anume trebuie însă să ne protejăm organismul pentru a profita din plin de bucuriile verii fără a suporta neajunsurile unei expuneri exagerate la soare?

     Soarele este absolut necesar pentru producţia de vitamina D, iar în absenţa expunerii la soare apare deficienţa de vitamina D, cu o multitudine de consecinţe nefaste, pentru că vitamina D, dincolo de contribuţia ei la sănătatea oaselor şi la reglarea metabolismului calciului şi fosforului, este implicată în peste 450 de reacţii metabolice şi enzimatice, contribuind la: apărarea antiinfecţioasă, apărarea antitumorală, reglarea metabolismului glucidic, reglarea răspunsului imun şi prevenirea bolilor autoimune. Necesarul de vitamina D poate fi însă furnizat după expuneri relativ scurte la soare, care să nu implice arsură solară.

     Vara este un bun prilej de activităţi sportive în aer liber. Având în vedere actuala “epidemie” de obezitate, cu toate afecţiunile asociate acesteia (diabet zaharat, hipertensiune, boli cardiovasculare), este important să ne mişcăm mai mult decât o facem de obicei. Nu înseamnă asta oare să încălcăm sfaturile dermatologilor? Nicidecum. Putem să practicăm sportul în aer liber dacă respectăm câteva recomandări simple:

  1. •    Cele mai potrivite momente (atât din punctul de vedere al radiaţiei solare cât şi din punctul de vedere al confortului termic)  pentru sport sunt în intervalele orare: 8-11, 17-20.
  2. •    Purtarea unui echipament (tricou cu mânecă scurtă, şapcă, pălărie) care să protejeze pielea de expunerea directă la soare.
  3. •    Utilizarea foarte consecventă şi în cantitate suficientă a unui fotoprotector pe toate zonele de piele neacoperite de îmbrăcăminte. Sunt foarte potrivite fotoprotectoarele care conţin mexoryl, deoarece acesta este un excelent filtru, atât pentru ultravioletele B cât şi pentru ultravioletele A (ex: Anthelios XL, Capital Soleil)

     Persoanele care au numeroase “aluniţe” (nevi) , merită să consulte un dermatolog. Doar dermatologul este în măsură să precizeze dacă nevii respectivi sunt complet benigni şi nu au potenţial evolutiv sau dacă, dimpotrivă, trebuie urmăriţi la intervale scurte de timp sau excizaţi. Controlarea acestor nevi prin examen clinic şi dermatoscopic este o manevră simplă, neinvazivă, lipsită de riscuri şi ne poate oferi liniştea unei vacanţe fără griji.

     Pentru cei care-şi fac vacanţa la mare, este la fel de importantă folosirea unor creme hidratante (ex: Lipikar, Nutrilogie, Locobase) pentru că pielea riscă să devină excesiv de uscată din cauza expunerii la soare şi la apa sărată de mare.

     Nu trebuie uitată nici hidratarea pe cale orală. Cea mai bună hidratare se face cu apă. Băuturile răcoritoare şi alcoolul contribuie la atmosfera de vacanţă, dar nu se recomandă să ne bazăm hidratarea exclusiv pe aportul acestora.

     Activităţile în aer liber pot fi uneori serios afectate de agresiunile insectelor (ţânţari, păianjeni etc). Pentru a preveni înţepăturile ţânţarilor sau căpuşelor, care pot produce şi reacţii alergice şi pot fi şi sursa unor boli infecţioase (ex: meningita produsă de virusul West Nile, boala Lyme) se pot utiliza preparate care conţin DEET (N,N-Diethyl-meta-toluamide) – un foarte eficient repelent de insecte (ex: OFF, Autan). Dacă totuşi acesta nu a fost eficient şi reacţia la locul de înţepătură este foarte intensă, se pot folosi preparate cortizonice de uz local, care au efect antiinflamator şi de diminuare a mâncărimilor (ex: Locoid).

     Unele medicamente au efect fototoxic (cresc sensibilitatea pielii la soare şi riscul de arsură solară) – este bine să verificăm dacă medicamentele pe care le utilizăm presupun precauţii de acest gen sau nu.

     În unele situaţii, persoanele cu pielea sensibilă pot face alergii la fracţiile parfumate ale unor cosmetice sau parfumuri. Aceste reacţii sunt uşor de recunoscut pentru că apar pe zonele pe care aceste produse au fost aplicate. Sunt relativ uşor de combătut, oprind cosmeticul suspect şi, eventual, utilizând un preparat local cu hidrocortizon (ex: Locoid).

     Din cauza căldurii, pe piele pot apărea felurite reacţii “de iritaţie”. Unele dintre acestea sunt iritaţii banale şi apar mai ales în zonele pliurilor, în timp ce altele pot semnala infecţii micotice. Pentru orice iritaţie persistentă sau neobişnuit de intensă se recomandă un consult medical – infecţiile micotice sunt mult mai simplu de tratat atunci când sunt surprinse în faze incipiente.

     Înarmaţi cu aceste informaţii şi cu o mică trusă medicală, din care n-ar trebui să lipsească: crema fotoprotectoare, un repelent de insecte, un preparat cortizonic topic şi crema hidratantă, vom putea profita deplin de bucuriile verii. Vacanţă plăcută!

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha