None

Recuperarea dupa accidentul cascular cerebral

Progresul civilizaţiei a dus la minimizarea efortului fizic, ceea ce a generat creşterea stresului atât fizic, cât şi psihic şi emoţional, toţi aceşti factori acţionând în mod convergent asupra organismului. Totodată, reducerea timpului liber a afectat implicit timpul de refacere a organismului. Un organism supus tuturor acestor agenţi stresanţi devine susceptibil la una din cele mai dizabilitante afecţiuni ale epocii noastre: accidentul vascular cerebral.

Accidentul vascular cerebral survine atunci când circulaţia sângelui la creier este întreruptă sau diminuată. Astfel, creierul nu mai beneficiază de aportul de oxigen şi de substanţe nutritive, iar în câteva secunde celulele încep să moară. Cel mai frecvent, această boală cerebrovasculară se soldează cu instalarea unui deficit neuromotor de tip hemiplegie sau hemipareză.

Trebuie ţinut cont de faptul că sechela neurologică poate afecta provizoriu sau definitiv capacitatea de a efectua munca sau activitatea anterioară, astfel încât ar putea fi necesară o reconversie profesională, în funcţie de severitatea şi de localizarea traumatismului, de posibilitatea de a educa membrul neafectat, de capacitatea de recuperare a hemicorpului afectat etc. De multe ori, asistenţa medicală şi kinetoterapia pot dura toată viaţa.

Tratamentul recuperator constă în:

Fizioterapie (electroterapie, cu efect antialgic şi excitomotor asupra musculaturii striate, şi ultrasunete, cu efect analgetic şi miorelaxant);

Crioterapie (stimularea tegumentului prin aplicarea gheţii ajută la reducerea spasticităţii);

Cura externă cu ape oligominerale (cu efect antispastic, antialgic, decontracturant şi sedativ);

Kinetoterapie (urmăreşte corectarea deformărilor, redorilor articulare şi atitudinilor vicioase; evitarea atrofiei musculaturii paralizate; creşterea funcţiei fibrelor musculare restante sănătoase; redobândirea coordonării mişcărilor; menţinerea /îmbunătăţirea mobilităţii şi forţei segmentelor neafecate de paralizie şi recuperarea sindromului vasculotrofic);

În cadrul programului complex de recuperare neuromotorie, terapiei ocupaţionale îi revine sarcina de a perfecţiona coordonarea neuromusculară, de a “netezi” mişcările voluntare redobândite prin kinetoterapie şi de a îngloba toate achiziţiile motorii ale bolnavului în activităţi gestuale utile autoservirii.

Cu toate că incidenţa accidentelor vasculare cerebrale a scăzut în ultimii ani, tratamentul acestora necesită o atenţie deosebită, sechelele lor afectând pe termen lung posibilităţile de reintegrare socioprofesională a adultului.

Autor - Horia Atanasiu Meves – kinetoterapeut.

Comentarii


Elly

buna ziua, am 33 de ani de 2 ani ma lupt cu o hemipareza stanga dobandita in urma unei operatii de tumoare pe creiermentionez ca dupa op nu puteam sta nici in sezut in momentul de fata, am facut progrese evidente deoarece pot merge pe distante destul de mari dar cu un efort deoarece schiopatez mana, nu o pot ridica decat din umar momentan as dori sa-mi spuneti va rog recuperarea definitiva mai poate dura ceva ani? mentionez ca fac zilnic kinetoterapie, masaj si merg pe jos.In asteptare unui raspuns, va multumesc si multa sanatate

June 28, 2011, 5 p.m.
0
0

Dr Daniela Gaman, Medic Primar BFT

Buna ziua, O hemipareza se recupereaza cel mai mult in primele 12 luni dupa debut. Trebuie sa faceti kinetoterapie zinic pentru a mentine mobilitatea, starea functionala a membrelor afectate, macar la nivelul actual. Periodic trebuie sa consultati un medic specialist pentru a stabili programul de tratament pentru stadiul actual (in care sunteti la momentul consultului). Speram ca am raspuns solicitarii Dvs. si va dorim sanatate multa si refacere grabnica!

July 6, 2011, 1:20 p.m.
0
0

vladimir18

Buna ziya !Vreau sa stiu si eu ceva doammnelor sau domnilor doctori am de 18 ani hemipareza stanga si vreau sa stiu daca pot sa recuperi.Vreau sa zic ca am luat pastile de cand m-am nascut fac kineterapie electroterapie toate aceste dar nu am ascultat mai demult de pariniti am fost putin incapatanat sii o foloseam mai mica dar in astia 7 ani de cam pe la 13 ani am inceput sa fac mai mult si acum mai am de recuperat putin umarul si incheietura maini sa se mai dezvolte putin piciorul sunt operat jos la tendon de la 9 ani mai mult sau mai putin.Calc foarte bine cu el tot ce nu am doar putini muschi si putin micut cu vre-o cativa milimetri atat dar stau drept pe picioare inainte doar stateam pe piciorul al bun si de cativa ani stau mai mult pe el dar vreau sa spun daca pot sa ma recuperez .De-asemenea pot sa imi fac sireturile sa ma spal toate acestea si vad ca de vreo 3 ani a inceput sa imi recunoasca partea afectata a corpului crereru imi zice fa miscare dezvoltati partea de multe ori vreau sa fac numai ca nu are putere incheietura maini forta in toti acesti ani ai mei nu am avut recunoasterea parti cu creierul de pe partea dreapta.Vreau sa stiu daca se poate face ceva daca nu e prea tarziu.A si inca o chestie mana este flexibila dar cu piciorul e putin ca-m spastic cu 3% max sa zicem uitati e-mailul meu este mmylife89@yahoo.com.

Feb. 12, 2013, 1:44 a.m.
4
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha