None

Spondilita anchilozanta

(S.A.) este o boală cronică, progresivă, ce afectează în special articulaţiile sacroiliace şi articulaţiile sinoviale ale coloanei vertebrale. Din nefericire, sunt afectate în special persoanele tinere, cu vârste sub 40 de ani, care ajung treptat să sufere de anchiloza coloanei vertebrale.

Această boală pare să se înscrie în rândul afecţiunilor cu predispoziţie genetică, dar care devin manifeste sub influenţa unor foarte variaţi factori de mediu. Astfel, antigenul HLA-B27 este întâlnit la 90-95 % dintre pacienţi, iar prezenţa acestuia de regulă înseamnă un prognostic mai prost al bolii, adică o manifestare mai agresivă.

Boala debutează în 80% din cazuri cu dureri sacrolombare, şi numai într-un procent mic (20%), mai ales la femei şi copii, prin artrite periferice localizate în special la şold şi genunchi.

Tabloul clinic este dominat la debut de durerea lombară care apare în a doua parte a nopţii şi are intensitate variabilă. Durerea se însoţeşte de redoare matinală, se ameliorează după exerciţii kinetice şi se accentuează după repaus prelungit.

Perioada cea mai importantă pentru tratamentul S.A. este perioada formării entezelor inflamatorii, înaintea constituirii fibrozelor şi osificărilor.

Principalele obiective ale terapiei sunt: ameliorarea durerii, combaterea procesului inflamator, combaterea contracturilor, prevenirea deformărilor şi anchilozelor vertebrale şi periferice, menţinerea unei bune ventilaţii toracice şi corectarea deformărilor instalate.

La spondilitic se deosebesc două forme de repaus:

repausul de noapte: se face dormind pe pat tare, fără pernă, cu un sul la nivelul gâtului pentru păstrarea lordozei cervicale sau somnul în poziţia culcat cu faţa în jos

repausul de zi: bolanvul nu trebuie să stea în pat. Se recomandă de 2-3 ori pe zi repaus în poziţii alungite pe plan dur (cu faţa în jos sau în sus).

Termoterapia este o metodă foarte importantă şi eficientă de tratament în S.A. Principalul său scop este de a favoriza programul postural şi de miscare prin efectul antalgic, decontracturant şi sedativ pe care îl produce.

Kinetoterapia reprezintă metoda terapeutică ce constituie o permanenţă în tratamentul S.A. Obiectivele urmărite sunt: evitarea/limitarea deformărilor coloanei şi ale şoldurilor, limitarea extinderii anchilozelor, menţinerea unui bun tonus muscular la nivelul erectorilor paravertebrali ai trunchiului, asigurarea unei bune ventilaţii pulmonare prin menţinerea amplitudinilor mişcărilor respiratorii şi îmbunătăţirea troficităţii generale.

Aceste obiective se realizează prin posturi corecte şi corective, exerciţii active, stretching şi gimnastică corectivă respiratorie. Pentru persoanele active care doresc practicarea unui sport, cea mai indicată variantă este înotul.

Autor: Horia Atanasiu, kinetoterapeut, Clinica Recumed

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha