None

Gimnastica postnatala

Pentru buna evoluţie a sarcinii o mare importanţă are gimnastica prenatală şi e bine ca atât şedinţele prenatale cât şi cele postnatale să se efectueze în instituţii de specialitate sub supravegherea unui specialist - kinetoterapeut, asistentă maternală, moaşă. Fiecare gravidă are obligaţia să participe la şedinţele de pregătire, ştiind că organismul său trece prin transformări majore timp de 9 luni.

Imediat după naştere, dacă medicul permite, se încep exerciţiile fizice - gimnastica postnatală. Se pot efectua zilnic, timp de 20-30 minute, câteva exerciţii de tonifiere a principalelor grupe musculare afectate sau suprasolicitate în timpul sarcinii şi al travaliului - muşchii pectorali, abdominali inferiori, paravertebrali şi cei perineali.

Pentru perioada lactaţiei se recomandă ca exerciţiile să se efectueze numai cu sânii complet goliţi, iar în timpul efortului fizic să se consume apă. Exerciţiile vor fi progresive, prudente, fără a forţa mişcarea. Se renunţă la eforturile intense.

În primele 2 luni este recomandată executarea numai a exerciţiilor de tip kegel - de reantrenare a muşchilor perineali şi anali -, combinate cu exerciţii de respiraţie, iar ulterior trecerea treptată la tonifierea muşchilor abdominali şi a celor paravertebrali.

Este important ca lăuza să-şi păstreze tonusul muscular - nu trebuie să renunţe complet la mişcare, ci doar să fie prudentă cu dozarea efortului şi cu alegerea exerciţiilor pe care le efectuează, ţinând cont că sarcina a suprasolicitat musculatura perineală şi abdominală.

Recondiţionarea organismului la efort este valabilă atât pentru femeile care au născut prin cezariană, cât şi pentru cele care au născut normal. Orice dietă sau eforturile intense de a slăbi sunt nefavorabile procesului de revenire şi recondiţionare a organismului după sarcină şi postpartum.

Primele exerciţii recomandate se adresează musculaturii perineale şi celei abdominale, care se regenerează cam în 6 săptămâni. Ca obiectiv principal, se recomandă antrenarea muşchilor perineali şi anali (pentru o bună micţiune şi defecaţie), care se poate începe încă din primele zile după naştere. Ulterior, se pot începe şi exerciţiile de tonifiere a musculaturii abdominale, iar în final e bine să se urmeze un program de recondiţionare fizică totală. Se va evita suprasolicitarea.

După naştere, tinerele mame se tem să nu se decondiţioneze total la efort, dar e important să avem în vedere şi lactaţia, care se poate pierde total din cauza eforturilor intense. Cele care au avut o naştere prin cezariană trebuie să fie prudente, deoarece muşchiul abdominal inferior a fost secţionat, iar regenerarea lui durează circa 3-4 luni.

Întrebarea firească este: ce exerciţii se pot executa? După naştere, cele mai frecvente tulburări sunt ale musculaturii abdominale şi ale coloanei vertebrale în urma modificării centrului gravitaţional, precum şi incontinenţa urinară şi disfuncţii legate de micţiune sau defecaţie, în urma apariţiei unor leziuni în timpul expulziei.

Cele mai indicate exerciţii pentru tonifierea musculaturii spatelui şi bazinului se realizează pe sol. Elongaţiile se vor executa cu prudenţă, ţinând cont de hiperlaxitatea (supraelasticizarea) aderenţelor şi ligamentelor, dar şi a muşchilor, din timpul sarcinii. Cloasma de sarcină dispare prin tonifierea muşchilor abdominali, dar nu se execută streching la finalul mişcării, în primele 2 luni. De asemenea, nu se recomandă postnatal nici alergarea, mai ales dacă naşterea a fost naturală, deoarece în timpul sarcinii pot fi lezate zona perineală ca şi articulaţia şoldului, iar prin alergare se pot produce luxaţii. De asemenea, efortul fizic susţinut sau dietele imediate nu fac bine nici mamei nici micuţului.

Rezultatele aşteptate nu apar imediat, organismului fiindu-i necesar un timp de regenerare.

Contact

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha