47
None

Retinoblastomul - o afecțiune oftalmologică amenințătoare de viață

Retinoblastomul este cea mai frecventă tumoră oculară solidă, ce apare la nivelul retinei, reprezentând unul dintre cancerele specifice oncologiei pediatrice alături de nefroblastom şi neuroblastom.

Ce este RETINOBLASTOMUL?

Poate apărea sporadic, dar cel mai adesea are caracter ereditar, în prezent cunoscându-se exact gena care răspunde de apariția acestei afecțiuni.

Care sunt semnele și simptomele retinoblastomului?

Oricare din următoarele simptome, recent apărute la un copil trebuie să alarmeze părinții și să conducă la efectuarea unui consult de urgență la oftalmopediatru:

-leucocorie (pupilă albă), care de obicei este observată de părinți în poze

-pleoapă roșie, inflamată

-strabism

-lăcrimarea excesivă

-durere oculară sau, în cazuri severe, protruzia globului ocular

Cum se pune diagnosticul ?

Diagnosticul se stabilește de către medicul oftalmolog. Retinoblastomul este adesea curabil atunci când este diagnosticat devreme.

Diagnosticul retinoblastomului se bazează pe un examen oftalmologic complet, prin examinarea ochiului, după o prealabilă dilatare a pupilei. Suplimentar, se pot efectua și alte investigații (ecografie oculară, angiofluorografie oculară, computer-tomografie (CT) sau rezonanţă magnetică nucleară (RMN). În prezent sunt disponibile și testările genetice pentru determinarea prezenței genei incriminate în apariția retinoblastomului – gena RB1.

De asemenea, trebuie avute în vedere şi alte examinări de specialitate, pentru a exclude posibile tumori cu alte localizări decât cele oculare. Mutatiile la nivelul genei RB1 pot fi implicate şi în apariţia altor tumori, cum ar fi tumorile vezicii urinare, tumorile ţesuturilor moi și osoase, tumori pulmonare.

Care este tratamentul RETINOBLASTOMULUI?

Tratamentul este complex și trebuie condus în echipă multidisciplinară (oftalmolog, pediatru, oncolog pediatru).

Există multe forme de tratament pentru retinoblastom – toate fiind direcționate spre distrugerea celulelor canceroase. Dintre cele mai noi și eficiente metode de tratament amintim chimioterapia intra-arterială, o metodă prin care se injectează produse chimioterapice, selectiv, direct în vasele de sânge ce hrănesc tumora.

Retinoblastomul este o afecțiune gravă, amenințătoare de viață, dar posibil curabilă dacă este diagnosticată și tratată corect. Este foarte important ca părinţii să vină la oftalmologul pediatru de la primele semne, economisind timp preţios!

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha