None

Chirurgia vasculară încă la început de drum

Specialitatea de chirurgie vasculară este la început de drum spre recunoaștere ca specialitate relevantă. Sunt multe elemente care constituie provocări majore. În primul rând în universitățile de medicină (cu excepții care confirmă regula) nu se predă chirurgia vasculară. Aceasta are două efecte negative majore: tinerii studenți nu nu învață să înteleagă bolile vasculare, surse de dezastre asupra pacienților (accidente vasculare, ischemii de membre, anevrisme arteriale). În al doilea rând studenților nu le sunt puse la dispoziție informații elementare despre această specialitate dinamică, vastă, care tratează cei mai fragili pacienți chirurgicali (nu o spunem noi, o spun ghidurile de anestezie și terapie intensivă) și astfel nu pot alege în cunoștință de cauză această specialitate la rezidențiat. Este poate unul dintre motivele ratei mari de reconversie a rezidenților de chirurgie vasculară în primii ani de pregătire în specialitate. Alte provocări includ lipsa unei rețele de chirurgie vasculară în țară, clinicile sau compartimentele sunt dotate empiric, mediocru, nu există finanțare adecvată – programele casei de asigurări sunt simbolice. Din aceste motive, în România tehnicile endovasculare, care îmbnătățesc radical soarta pacienților noștri, se aplică cu eforturi disproporționate din partea medicilor. Din fericire, după insistențe care au durat mai bine de 2 ani, Ministerul Sănătății a aprobat începând cu 2017 noul curriculum de pregătire în specialitate. Acest curriculum este armonizat la standardele europene și va permite chirurgului vascular ca la finele pregătirii în specialitate să fie capabil să ofere pacientului său metodele de diagnostic (clinic, ecografic) și de tratament medicamentos, endovascular și chirurgical deschis.

Parcurgând acest curriculum, tânărul specialist de chirurgie vasculară va fi capabil să utilizeze la standarde europene modalitățile de diagnostic clinic și ecografic, de tratament conservator sau chirurgical endovascular ori deschis impus de stadiul și evoluția bolii cu care se prezintă pacientul.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha