30
None

Folosirea terapiei cu enzime în vindecarea bolilor sistemului venos

Aproape jumătate din populaţia adultă a României are sistemul venos afectat  într-o măsură mai mare sau mai mică (în special la nivelul picioarelor), iar unul din zece români suferă de unele boli venoase. Cele mai comune afecțiuni venoase le reprezintă - vene varicoase și insuficiența cronică venoasă, care duce adesea la modificări trofice și ulcere pe picioare. Deasemenea sunt îngrijorătoare tromboza profundă şi tromboflebita.

Terapia cu enzime vine în ajutorul medicilor de specialitate nu atât ca o alternativă la metodele tradiționale de tratare a bolilor în cauză dar mai degrabă ca o complementare. La începutul anilor 60, Prof. Max Wolf a raportat rezultate pozitive privind tratamentul cu Wobenzym la peste 400 pacienți cu flebită superficială şi profundă (87% din cazurile tratate). Acelaşi succes a fost confirmat în 1967 de către altă echipă de medici pe 73 pacienți cu tromboflebită, tratați cu preparate enzimatice și anticoagulante.

În 1986 profesorul german Mörl a efectuat un studiu clinic, dublu-orb, controlat cu placebo pe 40 pacienţi cu sindrom postrombotic la nivelul membrelor inferioare. După patru săptămâni de tratament, în grupul tratat cu Wobenzym s-au îmbunătăţit simptomele subiective (dureri, crampe, "picioare grele") şi indicatorii obiectivi (modificări ale pielii, edem, ulcere pe gambe) comparativ cu grupul tratat cu placebo.

În anul 1996 Prof. rus Koskin a cercetat efectul Wobenzym în flebite varicoase într-un studiu multicentric dublu-orb, studiu pe 119 pacienţi cu tromboflebită. Pacienții au utilizat Wobenzym timp de 15 zile comparativ cu placebo. În grupul tratat cu enzime la 43% din pacienți a scăzut inflamaţia venelor afectate, în timp ce în grupul cu placebo numai la 17% din pacienți. A fost îmbunătăţit semnificativ scorul general (care vizează durerea, roşeaţa, edemul, induraţia măsurată, sângele venos de umplere prin reflexie, reografia). Utilizarea Wobenzym a vindecat complet 30% din pacienții cu tromboflebită, iar din cei tratați cu placebo, doar 10% s-au vindecat.

Prof. ceh Džupiny a utilizat în anul 1998 tratamentul cu Wobenzym la pacienţi cu tromboză venoasă profundă la 140 pacienţi. După tratamentul obișnuit cu durata de 3-5 luni, 46 pacienţi au prezentat simptome tipice ale sindromului posttrombotic. Ca urmare, s-a luat decizia de a suplimenta tratamentul lor cu preparatul Wobenzym, care a fost adăugat la tratamentul cu anticoagulante orale şi venotonice. Tratamentul cu preparatul Wobenzym a durat 1 an. În intervalul primelor trei luni de tratament la pacienți au fost evaluate simptomele subiective la nivelul membrelor. După tratament, s-au observat simptome subiective diminuate la 92% dintre pacienţi. La 20 pacienți a fost complet întrerupt tratamentul cu anticoagulante. Ultimele studii clinice au demonstrat eficacitatea și tolerabilitatea tratamentului cu enzime sistemice la pacienții cu tromboflebită superficială acută.

Prin urmare s-a demonstrat în mai multe rânduri buna tolerabilitate şi eficienţa Wobenzym în tratamentul tromboflebitei superficiale acute, preparatul având efect anti-inflamator, analgezic şi antiedematos.

www.sciencemed.ro

Clinici Sciencemed în Romania:

Bucuresti 0723175208

Buzau 0735779330

Cluj Napoca 0740204633

 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha