58
None
32

Sindromul de tunel carpian: simptomatologie, tratament (3)

     După cum am arătat, cauzele de instalare ale sindromului de tunel carpian sunt numeroase. Simptomele sindromului de tunel carpian pot să apară la ambele mâini, fiind adesea mai grave la o mână comparativ cu cealaltă. Pacienţii descriu apariţia simptomelor la început noaptea, pentru ca în timp ele să apară şi în timpul zilei, sub formă de dureri‏ şi amorţeli sau parestezii ce se agravează pe măsură ce este folosită mâna şi se accentuează în momentul în care sunt efectuate mişcări de apucare sau de flexie a mâinii. Pot fi însoţite de dureri ‏ apărute ocazional, în antebraţ sau de imobilitatea şi impotenţa funcţională a degetelor, resimţite dimineaţa la trezire cu senzaţia de slăbiciune a mâinii, de imposibilitate de a ţine obiectele sau de a le apuca. ‏ ‏

     Scopul tratamentului sindromului de tunel carpian este ameliorarea simptomelor şi reluării mişcărilor cu mâna respectivă, dar şi prevenirea evoluţiei bolii şi apariţia complicaţiilor. În cazul în care sindromul de tunel carpian apare pe fondul altor afecţiuni, este foarte important ca acestea să fie tratate corect.

     Tratamentul sindromului de tunel carpian se realizează în funcţie de gravitatea afecţiunii, ţinându-se cont şi dacă există sau nu leziuni nervoase sau alte boli sistemice.

     Opţiunile terapeutice includ măsuri medicamentoase, fizicalkinetice şi chirurgicale.

     Tratamentul medicamentos este un tratament simptomatic, ce poate ameliora durerea şi inflamaţia‏. Alte variante terapeutice, în scopul ameliorării simptomelor sindromului de tunel carpian, sunt: friziokinetoterapie, exerciţii de stretching, masaj. Se adaugă terapia cu ultrasunete, unde scurte, laserterapia, magnetoterapia, termoterapie contrastantă. De asemenea, se pot recomanda tehnici de terapie alternativă, precum acupunctura sau diferite tehnici de relaxare ce pot ameliora şi ele durerea resimţită în articulaţii şi unii muşchi, precum şi anumite poziţii yoga sau tehnici de stretching, în scop de tonifiere şi echilibrare muscular.

     Toate acestea pot îmbunătăţi semnificativ simtomatologia unor pacienţi cu sindrom de tunel carpian. Se mai poate recomanda administrarea unor suplimente vitaminice, precum vitaminele complexului B, ce pot ameliora simptomele. Specialiştii chirurgi recomandă proceduri fizicale şi de electrostimulare, stretching şi kinetoterapie şi după efectuarea intervenţiei chirurgicale, în vederea recuperării postoperatorii.

     Dacă însă, metodele conservatoare recomandate de către specialiş‏ti nu se dovedesc satisfăcătoare, se recomandă montarea unor orteze sau atele şi/sau intervenţia chirurgicală.

     Tratamentul chirurgical este recomandat atunci când alte terapii se dovedesc ineficiente în controlul simptomelor şi împiedicarea evoluţiei bolii, dar şi când există semne care sugerează o leziune importantă a nervului median. În cadrul procedurii chirurgicale se va secţiona ligamentul carpian transvers, singurul element anatomic ce delimitează tunelul carpian asupra caruia se poate interveni.

     Datele‏ statistice indică faptul că peste 70% din pacienţii operaţi se declară satisfăcuţi de rezultatele tratamentului chirurgical şi că peste 90% îşi pot relua activităţile cotidiene normale. Există şi un prognostic mai puţin favorabil dar este înregistrat în bolile cu evoluţie lungă, netratate sau în afecţiunile care se complică cu sindrom de tunel carp‏ian, cum este cazul diabetului, obezităţii, hipotiroidismului sau în cazul pacienţilor alcoolici, fumători şi a celor care nu respectă recomandările postchirurgicale şi îşi reiau activităţile fizice intense mai repede decât le-a fost recomandat. Indiferent de tipul de intervenţie ales, recuperarea este în general rapidă, iar cicatricea care rămâne este estetică şi funcţională.

Contact

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Comentarii


lia fodor

sunt operata de f. putin timp la mana dreapta de sindrom de tunel carpian;desi medicul mi-a spus ca inca dupa 24 ore ar trebui sa nu mai simt degetele amortite,inca nu s-a schimbat nimic ,deg.mare,aratatorul si mijlociul i-mi sunt la fel de amortite ca inainte de interventie;trebuie sa mai astept?

Aug. 26, 2011, 5:41 p.m.
2
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha