None

Hipovitaminoze - Avitaminoze

     Să ne reamintim ce sunt vitaminele: sunt substanţe organice naturale cu structură chimică foarte variată, indispensabile organismului uman şi care, în doze foarte mici, asigură dezvoltarea, creşterea şi funcţionarea normală a acestuia.

     Diminuarea lor din alimentaţie determină hipovitaminoze care, pe măsură ce carenţa vitaminică devine mai pronunţată, duc la avitaminoze (lipsa vitaminelor). Deoarece din punct de vedere structural vitaminele aparţin unor clase foarte diferite de substanţe, singurul criteriu de clasificare fiind cel al solubilităţii avem vitamine liposolubile (A, D, E, K) şi vitamine hidrosolubile (C, P, grupul B).

     Să ne oprim puţin atenţia asupra carenţelor vitaminelor liposolubile!

  •      Vitamina A se găseşte în produse vegetale sub formă de provitamine numite caroteni: a, b, g. Dintre cele trei tipuri cel mai important este b carotenul, din care, la nivelul ficatului, se obţine retinolul cu rol important în biochimia procesului vizual. Carenţa de vitamina A duce la: tulburări de creştere, atrofieri şi keratinizări ale ţesutului epitelial, modificări ale epiteliilor interesate în procesul vederii (xeroftalmia = uscarea corneei, nictalopia = neadaptarea rapidă la trecerea de la lumină la întuneric, hemeralopia = scăderea acuităţii vizuale la lumina crepusculară).
  •      Vitaminele D, denumite antirahitice, reprezintă un grup de vitamine cu roluri biologice şi structurale asemănătoare. Intervin în procesele de osificare, favorizând absorbţia intestinală a calciului şi fosforului. Carenţa de vitamina D determină la copil apariţia rahitismului, iar la adult apariţia osteomalaciei şi osteoporozei .
  •      Vitaminele E intervin în procesul de fertilitate, având un rol important în spermatogeneză la bărbat şi în gestaţie la femeie precum și în sinteza proteică, acţionând ca antioxidanţi faţă de lipide. Carenţa de vitamine E, pe lângă afectarea fertilităţii, accelerează îmbătrânirea organismului.
  •      Vitaminele K  participă la sinteza în ficat a protrombinei, proteină care intervine în coagularea sângelui. Carenţa de vitamina K este astfel asociată cu creşterea timpului de coagulare a sângelui şi perturbarea mecanismelor de control al  leziunilor hemoragice. O parte din necesarul de vitamina K este produsă de flora microbiană intestinală. Cum aceasta poate fi distrusă de antibiotice, insistăm asupra administrării antibioticelor numai la recomandarea unui medic.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha