53
None

Somnologia şi importanţa ei

Tulburările de somn au fost mult timp considerate mai puţin importante, poate prin faptul că nu sunt atât de „vizibile” la examinarea clinică şi nici pacienţii nu le relevă ca pe nişte probleme.

Impactul acestora devine însă catastrofal atunci când problemele de somn sunt cauză a accidentelor rutiere sau aviatice.

Unele din cele mai mari dezastre din istorie au avut drept cauză deprivarea de somn a personalului implicat: 1979 - accidentul nuclear de la Three Mile Island, 1986 - accidentul nuclear de la Cernobîl sau explozia la lansarea navetei spaţiale Columbia în 1986.

Începând cu mijlocul secolului XX, cercetătorii au furnizat informaţii şi răspunsuri la multe întrebări despre ritmul somn-veghe, iar importanţa acestora a dus ulterior la dezvoltarea unui nou domeniu medical.

Somnologia sau Medicina Somnului

Este specialitatea dedicată diagnosticării şi tratamentului problemelor de somn, prima clinică de somnologie fiind deschisă în Statele Unite, în 1970, în cadrul căreia apneea de somn a fost primul domeniu de diagnostic şi tratament.

Tulburările de somn presupun cel mai adesea o abordare multidisciplinară cu implicarea atât a medicilor de familie, cât şi a medicilor de diferite specialităţi. Pot fi afectaţi atât copiii, cât şi adulţii, unele probleme de somn fiind şi o caracteristică de vârstă.

Diagnosticare

În laboratoarele de somnologie se pot diagnostica şi monitoriza în principal tulburările respiratorii cu forma cea mai severă a sindromului de apnee în somn, sindromul de obezitate-hipoventilaţie, boala picioarelor neliniştite, narcolepsia, etc. Criteriile de diagnostic trebuie să fie în acord cu vârsta pacientului şi integrate cu simptomatologia clinică.

Atât la copii cât şi la adulţi, tratamentul se adresează mecanismelor care stau la baza apariţiei tulburărilor respiratorii din timpul somnului, paleta terapeutică include intervenţii ORL, tratament protetic, medicamentos sau terapia cu CPAP.

În prezent, în 27 de ţări din Europa există 130 de centre în care se desfăşoară activităţi clinice şi de cercetare în domeniul somnului.

Pentru creşterea gradului de conştientizare, din 2008 la nivel mondial se organizează în fiecare an Ziua Internaţională a Somnului, a cărei misiune este de a promova somnul sănătos în întreaga lume. Este susţinută unanim nevoia unor cercetări viitoare asupra funcţiilor somnului, cunoştinţele actuale legate de absenţa depistării precoce şi efectele lipsei tratamentului relevând apariţia în timp a complicaţiilor cardiovasculare, metabolice, neurologice, psihomotorii, respiratorii.

Comentarii


Carol Eatman

Femeia romana care nu poate ramane insarcinata si unde sotia are divort aici este sansa ta de a ramane insarcinata, sotul meu si am cautat un copil, nu am putut ramane insarcinata timp de 17 ani dar am intrat in contact cu dr. Sacre care mă roagă pentru mine și mi-a pregătit un medicament pe bază de plante pentru mine după 2 luni am rămas însărcinată și a fost gemeni, mulțumită tuturor pentru ajutor pentru a-l contacta pe e-mail sacretempleofpower@gmail.com sau sunați sau WhatsApp: +2348159768201 pentru ajutor dacă vor să vorbească cu elrnrnDoamna Carol Eatman din limba română

June 23, 2018, 7:49 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha