58
None

Un dezavantaj al anotimpului rece: entorsele de genunchi

     Entorsele de genunchi ocupă primul loc în topul traumatismelor urmate de entorse articulare. Entorsele de genunchi sunt considerate a fi mult mai grave decât cele de gleznă din cauza leziunilor complexe capsuloligamentare şi meniscale pe care le determină, leziuni care au un prognostic funcţional mai rezervat, chiar în condiţiile unui tratament corect aplicat.

     Entorsele articulaţiei genunchiului sunt produse printr-o mişcare bruscă şi intensă. Ele sunt frecvent întâlnite la adultul tânăr în contextul activităţilor sportive, în timp ce femeile sunt mai expuse din cauza incidenţei mai mari a hipotrofiei musculare, a supraponderalităţii, a hiperlaxităţii ligamentare, a genu valgumului fiziologic mai accentuat şi a încălţămintei instabile, cu tocuri. Apelând la descrierile furnizate de specialiştii ortopezi, afirmăm faptul că mecanismul de producere este predominant indirect, prin forfecare în varus sau valgus, hiperextensie sau hiperflexie sau torsiune. Cel mai frecvent mecanism este cel care combină valgusul forţat cu flexia şi rotaţia externă a gambei, cum se întâmplă în fotbal, schi, rugby, apărând secundar ruptura ligamentului lateral intern, alături de ruptura ligamentului încrucişat anterior şi a meniscului intern. Această asociaţie lezională este cunoscută în literatura de specialitate şi în practica medicală sub denumirea de triada nefastă O'Donoghue. Mai sunt descrise şi alte asocieri, astfel, Trillat enunţa pentada nefastă, formată din cinci leziuni distincte: ruptura unui ligament colateral, ruptura capsulei articulare şi a calotei condiliene de aceeaşi parte, ruptura meniscului şi a ligamentelor încrucişate. Din nefericire, în cazul pentadei externe se poate asocia leziunea de nerv sciatic popliteu extern, o ruptura de biceps, de tensor al fasciei lata sau de popliteu. Iar în pentada internă se poate întâlni invaginarea în articulaţie a ligamentului lateral intern sau desinserţia muşchilor labei de gâscă. Mai mult, în traumatismele grave, sinoviala poate fi destrămată, dislocată, ruptă sau herniată printr-o breşă capsulară. În unele cazuri, sinoviala reacţionează prin hidartroza, dar în majoritatea cazurilor de lezare a ei sângerează, conducând la hemartroza sau sânge în articulaţia traumatizată.

     Pacientul acuză durere şi impotenţă funcţională variabilă şi, uneori, poate resimţi o senzaţie de instabilitate a genunchiului, în special la coborârea scărilor sau chiar la mers. Obiectiv, se poate constata, datorită contracturii algice a musculaturii posterioare a coapsei, o poziţie de semiflexie, aceasta fiind starea de repaus articular. Principalul semn clinic este tumefacţia articulară, cauzată de hidrartroză. Genunchiul apare astfel mărit de volum. Prezenţa sângelui în articulaţie este, în 80% din cazuri, consecinţa rupturii ligamentului încrucişat anterior.

     În entorsele de gradul I lipseşte de obicei tumefacţia articulară sau, dacă există, este moderată iar genunchiul este dureros. În entorsele de gradul II, simptomatologia subiectivă şi obiectivă devin mai zgomotoase, articulaţia fiind încă stabilă. Revărsatul articular este mai frecvent, fiind cauzat fie de reacţia sinovială, fie de o ruptură capsuloligamentară. Punctele dureroase sunt ferm decelabile. Entorsele de gradul III sunt reprezentate de laxităţi posttraumatice ale genunchiului (instabilităţile de genunchi).

     Radiografia este obligatorie în leziunile traumatice ale genunchiului. Radiografia clasică de faţă şi profil poate pune în evidenţă un fragment osos, semn al smulgerii osteoligamentare. De mare precizie diagnostică este rezonanţa magnetică. Ea poate arăta leziuni ale părţilor moi periarticulare depistând precoce şi precis leziunile ligamentare. Artroscopia concepută iniţial ca un procedeu diagnostic a devenit un procedeu terapeutic de mare valoare. Ultrasonografia este folosită în diagnosticarea complexelor lezionale după entorse grave.

     Indicaţia de tratament al entorselor de genunchi trebuie să ţină cont de vârsta bolnavului, de profesiunea lui, de activităţile sportive practicate, momentul de la producerea accidentului şi, bineînţeles, nu în ultimul rând, de gravitatea leziunii.

     Specialiştii în ortopedie-traumatologie recomandă ca, în cazul entorselor de gradul I, în care există o zonă sensibilă în punctul lezional, durere la solicitare, edem localizat şi durere la manevrele de forţare articulară, un tratament conservator, simptomatic: repaus articular, infiltraţii locale cu Xilina 1%, bandaj elastic compresiv, crioterapie (în primele 24 de ore), unde scurte, ultrasunete. Ulterior se poate începe o mobilizare progresivă şi activitate fizică.

     În situaţia entorselor de gradul II, la care simptomatologia menţionata se exacerbează, uneori putând apărea blocajul articular, beneficiază de tratamentul conservator protectiv: repaus total la pat cu gamba în poziţie antideclivă, infiltraţii locale cu anestezice, eventual puncţie evacuatorie în cazul unui pansament articular masiv, crioterapie, imobilizare în aparat ghipsat sau orteză cu genunchiul flectat la 30-45° pentru 4-6 săptămâni, urmată de fizioterapie şi kinetoterapie de recuperare funcţională.

     În cazul entorselor de gradul III, cu instabilitate articulară evidentă, cu hemartroză masivă, mobilitate anormală, tratamentul va fi de preferat chirurgical şi de efectuat cât mai precoce după traumatism. Artroscopia permite, pe de o parte, aprecierea corectă a leziunilor intraarticulare şi, pe de altă parte, rezolvarea artroscopică a leziunilor intraarticulare.

     Astfel, în cazul rupturilor de menisc se practică meniscectomia sau sutura artroscopică. Dacă este o dezinserţie cu fragment osos de ligament încrucişat anterior se practică sutura acestuia. Aceasta se poate efectua doar în cazul rupturilor recente, de cel mult 2 săptămâni. Eventual se poate practica ligamentoplastia artroscopică a ligamentului încrucişat anterior cu grefa autologă.

     Tratamentul chirurgical al entorselor de genunchi urmate de instabilitate articulară este recomandat, mai ales, pentru persoanele tinere cu activitate fizică intensă.

     Fizioterapia este simptomatică, dar programele de kinetoterapie trebuie să preceadă şi să urmeze în mod obligatoriu orice intervenţie asupra genunchiului, cauzată de entorsa articulară.  


Contact

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache


Comentarii


meea

Am fost diagnosticata cu Sindrom de hiperlaxitate a ligamentelor de la genunchi, bilaterala. Am 25 de ani, am facut 4 ani de sport de performanta(baschet). am 1.62 inaltime si 65 de kg. De mai bine de un an am dureri fff mari mai ales la genunchiul stang. Durerea este puternica si in pozitia sezut sau cand sunt intinsa in pat. Nu mi s-a umflat nici o data, dar simt ca parca oasele s-ar zdrobi si imi scap genunchiul. Durerea este continua, foarte rar e intampla sa nu ma doara. Am fost la medic si mi s-a spus ca trebuie operatie, dar vreau sa intreb nu este o alta solutie? Nu mai fac nici un fel de sport de un an de zile dar durerile nu au cedat ci s-au aplificat.

April 1, 2011, 12:16 a.m.
0
0

Dr. Georgiana Tache

Dupa ce faceti un examen RMN, veti putea sti cu siguranta ce este de facut. Pana atunci, tonifierea musculaturii satelita genunchiului, in special a cvadricepsului reprezinta recomandarea mea.

April 6, 2011, 1:12 a.m.
0
0

David

Buna ziua. Am cazut in genunchi si am facut o entorsa de gradul 2 plus sange la genunchi din cauza cazaturi au incercat sami traga sangele din genunchi dar deja se inchegase. Intrebarea mea: Este nevoie de operatia pentru a-mi scoate sangele de la genunchi la ce sa ma astept… Cu stima si respect

Oct. 25, 2011, 12:24 p.m.
1
0

Dr. Georgiana Tache

Draga David, raportat la varsta ta si la nivelul efortului fizic pe care il faci, chiar si in activitatile zilnice, nu doar sportive, ar trebui sa consideri cu seriozitate orice acumulare de sange in articulatia genunchiului deoarece atunci cand apare, insoteste leziuni ceva mai serioase ale structurilor interioare, cum ar putea fi si o ruptura incompleta sau completa a ligamentului incrucisat anterior. Prin urmare, daca genunchiul tau nu este doar \"marit\" datorita sangelui sau edemului, cum spunem noi, existent dar mai este si dureros si instabil la miscari, atunci ar trebui sa faci un examen RMN. Daca a trecut ceva timp de la entorsa, care pare de gradul 3, din moment ce ai avut si hemartroza, adica sange in articulatie, orice punctie evacuatorie este inutila. Deci, un RMN, consultul unui ortoped si/sau consultul meu. O varianta lucrativa ar fi sa incepi cu proceduri de fizioterapie care sa presupuna si un anumit tip de kinetoterapie dar cu cineva care sa aiba experienta in domeniu. Daca nu ai pe altcineva in vedere, te astept la clinica sa incepem programul de recuperare.

Oct. 26, 2011, 9:36 a.m.
2
1

carmen

Buna ziua.Fata mea a facut o entorsa grava la genunchi la orele de sport.I sa pus o orteza timp de 7 zile.Dupa o luna de la accident tot mai are durerii.A s dori sa stiu cat dureaza durerile.Va multumesc.

April 30, 2012, 10:19 a.m.
5
0

Mihai

Buna tuturor, Cu aceasta ocazia vreau sa-i multumesc Andreei din centrul kinetomedica zona dristor pentru amabilitatea si profesionalizmul ei. Am fost la ski, am cazut, am fost diagnosticat cu entorsa la genunchi, a trecut 3 luni cu recuperare impreuna cu Andreea si acum ma simt bine. Ma mai doare dar cred ca o sa treaca. Inca o data multumiri

May 13, 2012, 1:10 a.m.
0
0

carmen

Buna ziua,\r\nFiica mea de 17 ani, fara sa faca un efort deosebit s-a ales cu o entorsa la genunchi. Nu a avut dureri mari si s-a umflat foarte putin. Am consultat un medic ortoped care a pus diagnosticul de ligament incrucisat anterior rupt, a racomandat operatie si un RMN. Examenul RMN a pus in evidenta ruptura incompleta a ligamentului incrucisat anterior. As dori sa stiu daca in aceasta situatie operatia este singura optiune sau avem alternative.\r\nVa multumesc

May 15, 2012, 12:19 p.m.
5
1

ANDREEA

Buna seara! Am facut o examinare RMN la genunchiul drept, in urma careia concluziile au fost : 1.Traiect vertical de ruptura in zona periferica a cornului posterior al\r\nmeniscului intern de 4 mm.\r\n2.Formatiune chistica de aprox. 1,5/3,2 cm ( AP/CC), localizata\r\nintraarticular posterior de LIP, posibil cu hipertrofie a sinovialei periferic.\r\nAs dori sa stiu daca in aceasta situatie operatia este singura optiune sau se poate trata prin medicamente?multumesc.

Aug. 2, 2012, 7:25 p.m.
0
2

Poinaru Alexandru

Buna seara!Practic sporturi extreme pe bicicleta tip BMX si in urma unei cazaturi am facut entorsa de genunchi exact de ce grad nu stiu sigur pentru ca nu mi sa comunicat am simtit ca mi s-a dus genunchiu de la loc dupa aceea lam miscat si parca si-a evenit la loc eu increzator mam ridicat dar cand miam lasat greutatea pe genunchiul acela iara mi-a scapat am facut repaus de circa 2 saptamani si 3-4 zile am inceput iara sa ma dau cu bicicleta iar in timpu unei sarituri am pus piciorul jos si cumva iara a scapat iar de atunci nu mam mai dat dar daca il fortez unpic scapa si am vrut sa va cer parerea ca ce ar trebui sa fac sa mi se vindece sa pot sa practic din nou sportul acesta

Aug. 20, 2012, 10:20 p.m.
3
1

Tache Georgiana

Buna ziua, recomandarea mea este sa faceti un ex RMN al genunchiului ca sa aflati daca nu aveti cumva ruptura de ligament incrucisat anterior si apoi sa ne vedem ca sa stabilim daca va indrum catre artroscopie de genunchi sau daca incepem un program de kinetoterapie de recuperare functionala a genunchiului. Succes! Si multa sanatate.

Sept. 2, 2012, 6:08 p.m.
0
0

BUCUR ELENA

buna ziua.sunt mamica unei fetite care practica handbal de performanta.in urma unor recidive a unei entorse la glezna am mers la spitalul colentina unde am primit in urma unei radiografi pe stres diagnosticul de hiperlaxitate ligamentara constitutionala generalizata .mentionez ca inteleg diagnosticul dar recomandarea medicului a fost sa intrerupa activitatea sportiva si dorim si o alta opinie .fetita are 13 ani./1.80m/68kg/42 la incaltaminte deci a avut o crestere brusca ..va multumesc

Oct. 21, 2012, 6:30 p.m.
0
0

ciobanu

Buna ziua ma numesc CIOBANU CONSTANTIN in urma cu 3 saptamani am alunecat si am simtit piciorul pocnind de 2 ori am stat in repaus dar nimik nu se vede am la fel dureri si nu pot sal intind ca am dureri groasnice nu stiu ce fel de entorsa este dar am dureri foarte mari in cazul acesta dumneavoastra ce mati sfatui

Jan. 8, 2013, 1:20 a.m.
0
0

Ignat Sorina

Buna ziua doamna doctor.Am 16 ani,si am suferit o entorsa de gr 1/2,unde meniscul e putin fracturat.Doctorul mi-a recomandat repaus,cu o perna sub genunchi si fasa elastica,pentru a nu-l pune in gips,deoarece am teze si trebuie sa merg la scoala.E in regula asa?sau trebuie actionat altfel.Va rog sa ma ajutati

Dec. 12, 2013, 5:27 p.m.
0
1

carmen

Fiul meu are o entorsa grava, i sa recomandat dupa ce a stat 7 zile cu atela ghipata o orteze dar nu mi sa spus și de care.am văzut ca sut de mai multe feluri, ce îmi recomandați.

Jan. 4, 2016, 5:43 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha