Rolul vitaminei D este de a stimula absorbtia intestinala a calciului si fixarea sa la nivelul oaselor.
Sinteza vitaminei D incepe la nivelul pielii, sub actiunea razelor ultraviolete, iar activarea se produce la nivelul rinichiului.
In timpul iernii, nivelul vitaminei D din organism este minim, deoarece acest anotimp ne priveaza de un element foarte important pentru sanatate, lumina solara, esentiala fiind pentru sinteza vitaminei D.
Astfel, substitutia vitaminei D devine inevitabila, numai ca prin alimentatie este mai dificila, datorita lipsei de alimente bogate in vitamina D in acesta perioada.
Vitamina D este esenţială atat pentru sănătatea oaselor, cat şi pentru muşchi, glande endocrine si sistemul nervos. Femeile gravide şi cele care alăptează au nevoie de o cantitate mai mare de vitamina D. În paralel cu alimentele bogate în vitamina D sunt recomandate în acest sezon uleiul de peşte şi alte suplimente nutritive. “Preparatele comerciale de vitamina D conţin şi calciu, care nu este neapărat necesar, pentru că el poate fi asigurat mai uşor din sursele alimentare obişnuite”, precizează specialistul.
Surse alimentare
- Somon - 9 microgr/100 gr
- Macrou -8,6 microgr/100 gr
- Sardine -6,7 microgr/100 gr
- Hering - 6, 2 microgr/100 gr
- Ton -5 microgr/100 gr
- Lapte integral - 2,4 microgr/100 ml
- Ficat de vită -0,7 microgr/100 gr
- Ou -0,6 microgr/ gălbenuş
- Unt-0,2microgr/100 gr
Aport zilnic recomandat
- Nou-născuţi -20-25 microgr/zi
- Copii 1-3 ani -10 microgr/zi
- Copii 4-12 ani-5 microgr/zi
- Adolescenţi -5 microgr/zi
- Adulţi -5 microgr/zi
- Vârstnici 51-69 de ani -10microgr/zi
- Vârstnici peste 70 de ani -15 microgr/zi
- Gravide -10 microgr/zi
- Femei care alăptează -10 microgr/zi
ATENŢIE! Carenta de vitamina D duce la rahitism in cazul copiilor, iar la adulţi duce la o boală osoasă înrudită cu rahitismul, numită osteoporoza, ambele caracterizate prin demineralizarea ţesutului osos.