Frecvent, pacienții cu leziuni cutanate nou-apărute sau modificate se adresează mai întâi medicului de familie, în acest context observându-se în ultimii ani o creștere dramatică a trimiterilor cu suspiciune de cancer către serviciile de specialitate. Având în vedere potențialul dermatoscopiei de a îmbunătăți detectarea cancerului de piele în îngrijirea medicală primară, țări precum Australia, SUA, Canada, Italia și Olanda au implementat deja programe de formare în materie de dermatoscopie adresate medicilor de familie.
Dermatoscopia este o metodă noninvazivă ce permite evaluarea in vivo a culorilor și microstructurilor epidermului, joncțiunii dermo-epidermice și a dermului papilar, care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Identificarea unor tipare specifice legate de distribuția culorilor și a structurilor dermatoscopice poate oferi indicii cu privire la caracterul benign sau malign al leziunilor cutanate. Cunoscută și sub denumirea de dermoscopie, microscopie cu epiluminescență sau microscopie de suprafață, s-a dovedit că această tehnică mărește acuratețea diagnosticului clinic a neoplasmelor cutanate, unele studii evidențiind o sensibilitate pentru diagnosticul melanomului de 90% pentru dermatoscopie față de 74% în cazul examinării cu ochiul liber.
Examinarea dermatoscopică necesită un dermatoscop, instrument care are o sursă de lumină proprie și un sistem optic de lentile ce asigură o mărire a imaginii de 10-20x. Culorile și structurile vizibile la examinarea dermatoscopică sunt necesare pentru generarea unui diagnostic corect. În timpul examinării cu ochiul liber, o mare parte a luminii transmise către piele este reflectată în afara stratului cornos, împiedicând astfel observarea structurilor mai profunde. Dermatoscopul iluminează pielea cu sau fără utilizarea de filtre de polarizare.
Dermatoscopul care utilizează reflexia luminii nepolarizate presupune un contact direct între piele și placa transparentă de sticlă, necesitând o interfață lichidă (ex: gelul conductor pentru ultrasunete, alcool). Interfața lichidă împiedică reflexia luminii în afara stratului cornos și îmbunătățește refracția, permițând astfel vizualizarea structurilor aflate sub stratul cornos. Dermatoscoapele echipate cu filtre de polarizare încrucişată elimină necesitatea contactului direct cu pielea. Filtrele de polarizare înlătură strălucirea de pe suprafața pielii și cresc refracția luminii, permițând vizualizarea structurilor profunde ale pielii.
Dermatoscopia digitală se referă la captarea și stocarea imaginilor dermatoscopice ale leziunilor suspecte care sunt apoi monitorizate în timp pentru a observa apariția eventualelor modificări. S-a observat că această metodă permite detectarea timpurie a melanomelor și duce la scăderea numărului de excizii inutile. Cu ajutorul dermatoscopiei digitale, se poate realiza o cartografiere a tuturor nevilor și leziunilor cutanate (mole-mapping). Această metodă se aplică în primul rând persoanelor cu sindromul nevilor displazici, afecțiune caracterizată printr-un număr mare de nevi pigmentari cu modificări arhitecturale, ce asociază un risc crescut de dezvoltare a melanomului.
O altă ramură a dermatoscopiei este reprezentată de tricoscopie, metodă utilizată pentru diagnosticul diverselor afecțiuni ale scalpului și/sau firelor de păr, diferențierea alopeciilor și monitorizarea răspunsului la tratament.
Onicoscopia constituie un real ajutor în patologia unghială prin îmbunătățirea vizibilității anumitor caracteristici specifice, arătând rezultate promițătoare în diagnosticul diferitelor afecțiuni ale unghiilor și evitând, de asemenea, efectuarea unor investigații consumatoare timp, precum culturile și/sau biopsia.
Cu ajutorul dermatoscopiei pot fi analizate, de asemenea, leziuni cutanate inflamatorii precum psoriazisul, lichenul plan, rozaceea (inflamoscopie), dar și infecții parazitare (entomodermoscopie) pentru depistarea Sarcoptes scabiei, Demodex folliculorum ș.a.
Managementul practic al leziunilor cutanate pigmentate
Algoritmii utilizați în dermatoscopie prezintă grade variate de interes, însă toți pot fi afectați de variabilitatea inter-observator. Mai mult, în ciuda sensibilității crescute, aceste clasificări se pot dovedi a fi mai puțin specifice, nepermițând deci o precizie de 100%. Astfel, deși foarte utilă pentru a detecta leziuni intraepidermice, dermatoscopia este relativ limitată în ceea ce privește leziunile nodulare sau leziunile dermice, leziunile lipsite de pigment, precum și leziunile foarte întunecate, în care cantitatea de pigment nu permite observarea indiciilor dermatoscopice.
Eficiența dermatoscopiei este strâns corelată cu examenul clinic, fiind necesară integrarea informațiilor în cadrul efortului diagnostic. Astfel, medicul trebuie să își formeze o privire de ansamblu atunci când are în vedere descoperirile dermatoscopice, indiferent de metoda utilizată. În acest sens, primii factori care trebuie urmăriți odată cu evaluarea dermatoscopică sunt următorii:
- Anamneza (istoricul personal și familial);
- Fototipul pielii;
- Istoricul anterior de arsuri solare;
- Analiza completă a întregii suprafețe a pielii (cu scopul de a identifica prezența unui nev care nu seamană cu restul, așa-numitul semn „rățușca cea urâtă”);
- Precizarea exactă a momentului apariției (și, dacă este cazul, al modificării) leziunii examinate.
O astfel de combinație a aspectelor clinice clasice și dermatoscopice permite o mai bună clasificare a leziunilor melanocitare și, prin urmare, o reducere semnificativă a procentului de biopsii care nu sunt absolut necesare. În urma examenului dermatoscopic, medicul poate recomanda fie excizia chirurgicală a leziunii, fie urmărirea la intervale de timp stabilite.
Când se recomandă examinarea dermatoscopică?
Investigația dermatoscopică trebuie să fie realizată „de urgență” atunci când se identifică modificări ale aspectului unui nev, precum:
- asimetrie sau margini inegale;
- schimbarea formei, culorii, dimensiunii;
- culoare neomogenă;
- senzația de durere, arsură sau mâncărime;
- pierderea părului și sângerarea nevului;
- apariția fisurilor și/sau ulcerațiilor;
- extinderea nevului prin „însămânțare” și cu leziuni „satelit”;
- în caz de traumatizare.
Nu în ultimul rând, anumite persoane aflate la risc, au, de asemenea, nevoie de dermatoscopie, cum e cazul celor care au rude cu melanom și/sau alte tipuri de cancer de piele și al celor cu un număr mare de nevi pe corp (peste 50). Totodată, persoanele cu nevi situați în locuri cu impact mecanic permanent (gât, tălpi, axile, talie) necesită evaluarea dermatoscopică periodică a respectivelor formațiuni.