22
None

Arginina, sursă de energie, detoxifiere și protecție în boala cronică hepatică

Ficatul are un rol esențial în sănătatea organismului uman, având în vedere că îndeplinește, în combinație cu alte organe, peste 500 de funcții vitale, printre care cea metabolică, de sinteză, secretorie, excretorie, de stocaj și detoxifiere. Ficatul consumă 20-30% din necesarul de energie și oxigen, fiind considerat “uzina metabolică” a organismului.

Astenia funcțională - un cumul de simptome
Cuvântul “astenie” provine din grecescul “asthenos” care înseamnă o stare de oboseală a organismului care poate antrena insuficiențe funcționale multiple. Astenia funcțională se poate manifesta sub diferite aspecte, afectând pacientul atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, intelectual și sexual prin oboseală musculară, intelectuală (diminuarea atenției, dificultăți de concentrare, pierderea memoriei), alterarea percepției asupra mediului înconjurător (intoleranță la zgomote, la lumină, tulburări auditive, vizuale, vertij), scăderea vitalității (lipsă de inițiativă, inhibiție, însingurare), alterări de personalitate (hipersensibilitate la mediu, iritabilitate, pierderea controlului emoțional), dureri variate (toracice, cefalee, dureri abdominale), tulburări de somn.


Polimedicația și detoxifierea hepatică
Pacienții cu boli cronice au o schemă de tratament complexă cu scopul creșterii imunității și asistăm astfel la o auto-polisuplimentare cu vitamine și minerale, conducând la necesitatea detoxifierii hepatice.

Asigură susținerea energetică și hepatică a organismului.
Arginina este unic precursor de OXID (NO), care prin acțiunea vasodilatatoare, îmbunătățește fluxul sanguin și, astfel, asigură un aport superior de oxigen și de nutrienți la nivelul microcirculației musculare și hepatice.
Oxidul nitric (NO) produce o varietate de efecte, la nivelul mai multor sisteme:

  • Sistem digestiv - acțiune asupra mucoasei gastrice: efect antiinflamator și antioxidant, stimulează secreția de mucus și accelerează vindecarea leziunilor
  • Sistem vascular - efect vasodilatator, reglează fluxul sanguin și tensiunea arterială, reglează tonusul vascular la nivelul microcirculației
  • Tract urinar - crește fluxul sanguin și filtrarea glomerulară, diureza și natriureza
    Sistem imunitar - reduce replicarea agenților infecțioși, controlează imunomodularea și răspunsurile imune
  • SNC - potențează transmisia sinaptică, reglează morfogeneza și plasticitatea neuronală, fluxul sanguin cerebral
  • Sistem reproducător feminin - reglează maturarea foliculară și ovulația, facilitează fertilizarea în trompele uterine
  • Sistem reproducător masculin - este mediator al erecției, reglează funcția testiculară, crește eficacitatea tratamentului în prostatita cronică

Îmbunătățește evoluția bolilor hepatice și gastrointestinale
Cortegiul simptomatic al funcției de detoxifiere deficitară este polimorf: oboseală extremă, inapetență, scădere ponderală, greață, febră, frisoane, edeme ale membrelor inferioare și ascită, echimoze, hemoragii (varice esofagiene) prin nivelul scăzut de sinteză a factorilor de coagulare datorate hipertensiunii portale, icter, urini hipercrome, hepatalgii, pierderea memoriei, scăderea capacității de concentrare, insomnie, cu nivel mai scăzut de metabolizare a medicamentelor, pe fondul scăderii imunității.
Arginina intervine, indiferent de vârstă, în tratamentul simptomatic al asteniei secundare bolilor cronice, pe fondul consumului cronic de medicamente, detoxifică organismul și susține buna funcționare a metabolismului cu aportul de energie, astfel încât asigură o bună calitate a vieții pentru pacientul cu boli cronice. Este eficientă în astenia vârstnicilor, utilă în cazul memoriei deficitare, tulburărilor de somn şi ale celor psihologice.
Arginina este indicată la pacienții în convalescență, după boli epuizante, mari consumatoare de energie cum sunt bolile infecțioase - COVID-19, rujeolă, scarlatină, varicelă, oreion, mononucleoză infecțioasă, tuse convulsivă, etc., boli neurologice, boli respiratorii cu efort de tuse sau dispnee inspiratorie și boli cardiace.
Fatigabilitatea este cel mai frecvent simptom ,,post-discharge’’, întâlnindu-se la pacienții care au fost internați în TI sau la cei internați de rutină în secții, dar și la bolnavii externați. 


Astenia fizică – simptom frecvent post-COVID-19
Un raport publicat în iulie 2020 a raportă că în Italia cea mai mare parte a foștilor pacienți cu COVID-19 spitalizați, externați și care aveau teste negative pentru infecție, au continuat să prezinte probleme de sănătate la câteva luni după recuperarea lor aparentă. Un nou studiu a confirmat că oboseala este cel mai comun simptom întâlnit la toți pacienții, din totalul de 98 de simptome post-COVID-19.

Profil de pacient

  • Pacienți cu boli hepatice: hepatite, steatoză hepatică alcoolică/non-alcoolică, ciroză hepatică complicată cu encefalopatie hepatică, etc.
  • Pacienți cu boli gastrointestinale: boala de reflux gastroesofagian, gastrită, ulcer, boala Crohn, SII, etc.
  • Pacienți cu tratamente cronice: cardiaci, cu afecțiuni respiratorii, diabetici
  • Pacienți din sfera obstetrică-ginecologie: premenopauză, menopauză
  • Pacienți din toate specialitățile, post-chirurgical
  • Pacienți în convalescență, după boli epuizante: boli infecțioase, boli respiratorii cu efort de tuse sau dispnee inspiratorie, viroze sezoniere, etc.
  • Pacienți cu simptome datorate stilului de viață și vârstei: diete restrictive sau tulburări de apetit, dereglări ale ciclului somn-veghe, suprasolicitare fizică și psihică, tulburări de memorie, sarcopenie – declinul masei musculare, ,,picioare grele’’, tromboză venoasă, oboseală musculară însoțită de  crampe musculare.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha