La nivel mondial, hepatita cronică virală C (HVC) este o problemă majoră de sănătate publică cu milioane de persoane infectate la nivel global. În 2020, Premiul Nobel pentru medicină a fost acordat cercetătorilor Harvey J. Alter, Charles M. Rice și Michael Houghton care au făcut în 1989 descoperiri fundamentale în identificarea virusului hepatitei C (VHC).
De la hepatita non-A și non-B la hepatita C
În 1965 a fost identificat antigenul de suprafață al hepatitei B, cunoscut inițial sub numele de antigen australian. La acel moment acesta a fost considerat ca fiind cauza principală a hepatitei serice. În scopul prevenirii hepatitei post-transfuzionale, au fost dezvoltate teste sensibile de sânge (AgHBs). În acest fel, cazurile de hepatită post-transfuzională au fost reduse cu 50%. Cu toate acestea, chiar dacă pacienții au primit de la donatori numai sânge care a fost negativ AgHBs, au existat încă unele cazuri de hepatită.
Prima existență a unui virus hepatitic încă necunoscut a fost recunoscută pe deplin în 1975. S-a constatat că o mulțime de cazuri de hepatită asociată transfuziei nu se corelau cu cele două virusuri ale hepatitei cunoscute, astfel încât boala a fost descrisă ca hepatită „non-A, non-B”. Din studiile efectuate pe cimpanzei, a reieșit că această nouă formă de hepatită a fost cel mai probabil cauzată de un agent mic. S-a început un studiu în care hepatita „non-A, non-B” a fost tratată cu interferon (IFN) -α2b. Rezultatele au arătat că nivelurile serice ale transaminazelor au scăzut rapid la terapia cu IFN [2]. În deceniul următor, în ciuda acestor constatări, au fost necesare cercetări cuprinzătoare de laborator pentru a dezvălui în cele din urmă agentul cauzator de boală. În 1989, s-a clonat și secvențiat genomul virusului care a fost numit virusul VHC. După aceste descoperiri, au fost elaborate teste sensibile pentru detectarea VHC și transfuzie de sânge au devenit mult mai sigure.
În 1993, analizele filogenetice au demonstrat că VHC ar putea fi clasificat în 6 genotipuri (GT) cu subtipuri importante. Subtipurile 1a, 1b, 2a, 2b, 3a, 4a, 5a și 6a sunt studiate în mod explicit, sunt bine definite la nivel mondial și pe grupuri specifice de populație. GT1 și GT3 sunt cele mai frecvente GT (46% și respectiv 30% din toate cazurile de HVC). Genotipurile 2, 4, 5 și 6 sunt raportate pentru 9%, 8%, 1% și 6%. GT7 a fost raportat în 2014, iar recent GT8 a fost găsit la 4 pacienți din India. Astăzi, determinarea exactă a GT și a subtipurilor sale ne oferă valori importante despre prevalența geografică în diferite țări și informații pentru tratamentul anti-VHC țintit. Mai mult, distribuția GT și a subtipurilor sale s-a schimbat în timp. Motivul ar fi emigrarea din regiuni cu distribuție genotipică diferită și abuzul de droguri intravenoase.
None