Miniaturizarea (nanotehnologiile, utilizarea de biosenzori) şi automatizarea completă, cuplate cu progresele în domeniul IT au dus la o dezvoltare spectaculoasă în testarea de laborator. Efectuarea simultană a mai multor biomarkeri (paneluri de analiţi), testarea în sistem Point-of-Care (aplicată inclusiv la monitorizarea pacienţilor) sunt utilizate pe scară largă, inclusiv la noi în ţară.
Ca perspectivă, se profilează tendinţa spre o medicină personalizată, în care decizia medicală va fi ghidată de profilul particular al pacientului, ceea ce va permite identificarea precoce a unor factori de risc şi aplicarea unei terapii individualizate, ţintite. La atingerea acestui deziderat contribuie dezvoltarea tehnicilor de genomică, proteomică, metabolomică, microbiomică, farmacogenomică, analiza epigenetică.
Şi în România, ca şi în alte ţări, există laboratoare care efectuează testele de laborator uzuale, precum şi laboratoare profilate pe testări înalt specializate (testare genetică, fertilizare in vitro, imunologia transplantului). Gradul de complexitate al analizelor efectuate şi suportul material care permite aceste testări depinde de profilul şi statutul/afilierea fiecărui laborator în parte (spital, institut de cercetări) şi depinde, evident, şi de factori economici.
Un deziderat important este strângerea legăturilor cu societăţile profesionale clinice. Deşi deţine o pondere substanţială în decizia medicală, medicina de laborator evoluează adesea într-un con de umbră şi nu se bucură întotdeauna de recunoaşterea pe care o merită. Printr-o prezenţă mai activă şi o comunicare mai eficientă cu societăţile profesionale din specialităţi clinice dorim să contribuim la sporirea eficienţei clinice în ansamblul actului medical.