După ce pacientul a efectuat un consult oftalmologic de specialitate și a obținut o prescripție pentru ochelari, ar trebui să se gândească unde ar putea să meargă pentru a-i comanda, astfel încât aceștia să respecte toate specificațiile notate de medic.
Recomandarea este să meargă într-o optică medicală, unde personalul specializat îl va ajuta să ia cea mai potrivită decizie în ceea ce privește alegerea ramelor și a lentilelor, în urma unei discuții legate de nevoile vizuale ale fiecărui pacient. Rolul opticianului este foarte important în alegerea ochelarilor, atât din punct de vedere al funcționalității acestora, cât și estetic.
De obicei, pe o prescripție medicală standard, sunt trecute dioptriile pentru vederea la distanță și pentru vederea la aproape. Dar este foarte important de știut că în ultimii ani, datorită folosirii frecvente a dispozitivelor digitale și a computerelor, a apărut și o a treia zonă de vedere și anume vederea intermediară, care are nevoie și ea de o dioptrie adecvată. În funcție de acestea și de alte sugestii ale medicului, opticianul specialist poate face mai multe recomandări în ceea ce privește alegerea ochelarilor:
- Ochelari separați cu lentile adecvate pentru fiecare zonă de vedere;
- Ochelari cu lentile bifocale, cu care poți vedea atât la distanță, cât și aproape;
- Ochelari cu lentile progresive (multifocale), cu care poți vedea la orice distanță;
- Ochelari cu lentile degresive (tip office), adecvate pentru cei care lucrează foarte mult la calculator / laptop și au nevoie de o vedere foarte bună în zonele de aproape și intermediar;
- Ochelari cu lentile special concepute pentru persoanele care folosesc frecvent telefoanele mobile, care au rolul de a relaxa ochii atunci când aceștia schimbă rapid zonele de vedere.
De asemenea, pacientul este sfătuit în ceea ce privește alegerea materialelor și a tratamentelor aplicate lentilelor:
- Lentile din sticlă minerală (plastic) – sunt ușoare și estetice, nu se sparg usor;
- Lentile din policarbonat sau trivex – pentru persoanele care necesită o protecție în plus, copii sau cei cu proteză oculară;
- Lentile de sticlă – pentru cei care lucrează cu substanțe chimice;
- Lentile fotocromatice – recomandate celor sensibili la lumina solară, se închid la culoare în prezenta ultravioletelor și redevin incolore în interior;
- Lentile cu filtre speciale pentru șoferi, care oferă protecție pe timpul nopții împotriva strălucirii farurilor;
- Lentile cu filtru împotriva luminii albastre, emanată de toate dispozitivele digitale cu ecrane LED;
- Lentile colorate cu filtru polarizant;
- Lentile speciale pentru sportivi, adecvate ramelor foarte curbate;
- Lentile cu filtre medicale.
Ceea ce trebuie să înțelegem cu toții este faptul că trebuie alese doar produse de calitate, certificate în acest sens, deoarece, dacă acestea nu sunt conforme, pot dăuna ochilor. De aceea, trebuie evitată cumpărarea ochelarilor din supermarketuri, aeroporturi sau benzinării. Magazinele de profil sunt cea mai bună opțiune pentru alegerea unor ochelari de calitate.
www.amaoptimex.ro
www.scapadeochelari.ro
www.cataracta.ro