Incidența cancerului prostatic este în continuă creștere datorită creșterii speranței de viață de pe glob. Se estimează că până in 2030, 1 din 8 bărbați va fi diagnosticat in cursul vieții cu cancer prostatic. Rata de supraviețuire in cazul pacienților cu cancer prostatic a crescut semnificativ în ultimele patru decenii datorită metodelor de diagnostic precoce și a metodelor noi de tratament, speranța de viață la 5 ani crescând de la 71 % în anii 80 la 85 % în prezent.
Tratamentul hormonosupresiv în cancerul prostatic
Tratamentul hormonosupresiv, crește rata de supraviețuire atât în cazul pacienților cu metastaze cât și la cei fără metastaze dar are și efecte adverse importante. Terapia antiandrogenică provoacă o scădere rapidă a hormonilor androgeni și estrogeni din circulație, fapt ce provoacă stimularea activității osteoclastice, rezultând osteoporoza. Pe lângă pierderea masei osoase tratamentul antiandrogenic mai poate determina disfuncție erectilă, scăderea libidoului, depresie, schimbări de comportament, astenie, etc., efecte secundare care duc la creșterea morbidității în rândul pacienților cu cancer prostatic.
Bărbații care se află sub tratament hormonosupresiv nu se adresează de obicei medicului specialist pentru tratamentul osteoporozei. Acest fapt duce la creșterea riscului de fracturi pe teren osteoporotic, care reprezintă o problemă importană atât pentru pacienții în cauză cât și pentru sistemele de sănătate. Aceste fracturi se adaugă celor pe teren metastatic de care pot suferi pacienții cu cancer prostatic, ambele tipuri de fracturi scăzându-le semnificativ calitatea vieții pacienților respectivi.
În momentul de față nu există un ghid național sau internațional care să precizeze exact pragul de unde se începe terapia antiosteoporotică și nici medicamentele care ar trebui folosite de elecție în acest caz. De asemenea nu este precizat la care specialitate ar trebui să se adreseze acești pacienți (oncologie, urologie, endocrinologie, ortopedie).
Concluzii
Pacienții aflați sub tratament hormonosupresiv pentru cancerul de prostată trebuie tratați de o echipă pluridisciplinară (oncologi, urologi, endocrinologi, ortopezi, psihologi).
Scorurile de predicție pentru apariția fracturilor la acești pacienți au un rol important pentru a determina momentul potrivit al începerii terapiei antiosteoporotice.