4
None

Cursuri de vaccinologie pentru medicii de familie

FormareMedicala.ro vine în sprijinul  medicilor de familie cu o serie de trei cursuri online despre  vaccinare, dintre care primul curs este deja disponibil: “Introducere în vaccinologie”. Acest prim curs cuprinde noţiunile de bază ale vaccinologiei şi este axat pe rolul medicului de familie în vaccinare.Următoarele două cursuri au ca tematică vaccinurile incluse în planul naţional de imunizare (PNI)  dar şi pe cele cu caracter facultativ, astfel încât să fie acoperit complet acest subiect.

Cursurile, realizate de  Prof.Dr.  Ioana Alina Anca - medic primar Pediatrie  şi Dr. Daniela Ştefănescu- medic primar Medicină de familie, pot fi accesate de pe platforma FormareMedicală.ro.

 “Imunitatea de grup este o realizare cu greu atinsă. În ultimile două decenii, se estimează că prin vaccinare au fost salvate aproximativ 20 de milioane de vieţi. Rolul medicului de familie este de a acorda un sprijin competent părinţilor aflaţi în faţa acestei decizii, de a furniza informaţii corecte, reale şi verificate, din surse autorizate, de a lămuri  diversele griji pe care parinţii şi le fac în urma unei informări haotice”, a declarat doamna dr. Rodica Tănăsescu, preşedinte SNMF.

În România, deşi vaccinarea nu este obligatorie, ea reprezintă una dintre cerinţele obligatorii pentru integrarea copilului în comunitate (la grădiniţe şi scoli). Puşi în faţa unor alegeri dificile privind sănătatea copiilor lor, dezorientaţi de informaţiile ce se găsesc pe internet, părinţii au nevoie de ajutorul medicului de familie dar şi al medicului şcolar în ceea ce priveşte adevărul despre vaccinare.

Părinţii, care vin cu experienţa personală a vaccinurilor de acum 20 -30 de ani şi sunt expuşi unei avalanşe de informaţii (unele dintre ele neverificate şi contradictorii) ce semnalează, pe de o parte, drame puse pe seama vaccinurilor şi, pe de altă parte, utilitatea acestora, ajung să nu mai urmeze cu toată rigoarea schema completă de vaccinare pentru copii lor. Este important ca părinţii să se informeze de la medicul de familie atât asupra posibilelor efecte adverse ale vaccinării, cât şi în ceea ce priveşte boala pe care o combate acel vaccin şi riscurile nevaccinării, pentru ca să ia astfel o decizie în cunoştinţă de cauză.

Imunizarea este una dintre cele mai eficiente metode de profilaxie primară. Ca urmare a rezultatelor deosebite ale cercetării în domeniul medical, pacienţii unui număr din ce în ce mai mare de boli infecţioase beneficiază de vaccinuri corespunzătoare. Graţie noilor tehnologii de producţie, vaccinurile moderne au un grad sporit de eficacitate şi un nivel minim de reacţii adverse.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha