Institutul de Biologie şi Patologie Celulară – “Nicolae Simionescu” (IBPC-NS) anunta incheierea cu succes a proiectuluide dezvoltare a infrastructurii proprii de cercetare în domeniul biomedical ce include departamente complexe de genomică, proteomică, lipidomică, fiziologie/farmacologie celulară, biopatologia/terapia inflamatiei şi medicina regenerativa.
IBPC-NSa derulat incepand cu 1 martie 2009 proiectul “Extinderea si modernizarea infrastructurii de cercetare în vederea cresterii competitivitătii în domeniul bolilor cardiovasculare, diabet si obezitate - CARDIOPRO”, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica.
Valoarea totală contractata a proiectului este de 53.999.733 Lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 33.629.687 lei.
Evenimentul oficial de inaugurare a investitiei s-a desfasurat la sediul IBPC-NS din Bucuresti, iar in cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele proiectului de investitii in infrastructura de cercetare-dezvoltare a Institutului obtinute pe parcursul a 44 de luni.In aceasta perioadă s-a reusit modernizarea laboratoarelor existente si infiintarea de 13 noi laboratoare de C-D dotate la nivelul standardelor de cercetare UE.
Aceste modernizări vor face posibila abordarea unor noi proiecte în cercetarea bolilor cardiovasculare, diabet, obezitate, precum si în utilizarea celulelor stem în medicina regenerativă. Bolile cardiovasculare sunt cauza principală de mortalitate în România şi în ţările dezvoltate. Institutul de Biologie şi Patologie Celulară – “Nicolae Simionescu” şi-a câştigat, în cei 33 de ani de existentă, recunoaşterea stiintifică internaţională pentru studiile in domeniul cercetarilor biomedicale.
Directorul institutului Acad Maya Simionescu a prezentat desfasurarea proiectului pentru invitati, mentionind etapele parcurse in implementare, obiectivele propuse si rezultatele obtinute:
1.Realizarea unei infrastructuri moderne si asigurarea introducerii tehnologiilor de varf care sa creasca eficienta, competitivitatea si vizibilitatea cercetarii romanesti si integrarea ei in Aria de Cercetare Europeana.
2.Achizitionarea a peste 150 de echipamente de cercetare, care intra in dotarea celor 13 laboratoare noi, precum si modernizarile aduse laboratoarelor existente, din cele sase departamente ale institutului.
3.Cresterea capacitatii tehnologice care va permite abordarea unor noi teme de cercetare.
4. Intarirea capacitatii administrative.
Printre cei care au tinut sa fie alaturi de echipa IBPC-NS si au sustinut prin contributia personala si profesionala dezvoltarea proiectelor si finalizarea cu succes a investiei au fost:
Acad. Ionel Haiduc, Presedinte al Academiei Romanea fost cel care care a subliniat importanta unor centre de cercetare performante la noi in tarapentru atragerea tinerilor cercetatori.
Prof. Univ. Dr. Tudor Prisecaru, Preşedinte Autoritatea Naţionala pentru Cercetare Stiintifica
Si-a manifestat bucuria de a participa la inagurarea unuia din primele proiecte de investitii finalizate cu succes, o investitie importanta pentru viitorul cercetarii romanesti, a adaugat de asemenea ca si-ar fi dorit un numar mai mare de proiecte din astfel de zone de interes si crede in continuarea lor la nivel european prin parteneriate cu insitutii din alte tari.
Conf. Univ. Dr. Florian Bodog, Secretar de Stat, Ministerul Sanatatii
Investitiile in infrastructura de cerecetare in domeniul cardiovascular in Romaniareprezinta un pas inainte in tratarea bolilor neiertatoare, ce ating grade ridicate de mortalitate, 2 din 3 români mor din cauza unor afectiuni cardiovasculare.
Dna. Acad. Maya Simionescua spus in incheiere: “Un rezultat imaterial dar la fel de important al acestui proiect este si modernizarea viziunii noastre asupra dezvoltarii in continuare a proiectelor de cercetare, care nu erau posibile fara tehnologia moderna obtinuta prin investitia CARDIOPRO.
Avem speranta că reîntinerirea si retehnologizarea Institutului, - casa noastra stiintifica - va conduce la consolidarea si emanciparea cercetării din Institut, care are drept scop de a avansa cunoasterea si a transfera rezultatele obtinute in clinica in beneficiul pacientilor afectati de boli cardiovasculare, diabet si complicatiile lor”.
catalina.dinulescu@businessalliance.ro,
tel: 021 319 4518; fax: 021 319 4519., mobil 0744.473.339