30
None

O colecţie alternativă de gemoterapice şi remedii homeopate pentru toamnă-iarnă

Odată cu sosirea lunii octombrie, natura îşi schimbă imaginea, astfel că şi organismul simte nevoia de o adaptare fizică şi psihică la noile tendinţe, care ne vor însoţi de acum încă cel puţin cinci luni.

Punând în discuţie natura cu toate bogăţiile ei, propunem unele soluţii de tratare a organismului în vederea pregătirii pentru sezonul rece, şi anume terapiile cu gemoterapice şi remedii homeopate. Cele două tipuri de terapii nu reprezintă o noutate absolută în lumea medicală şi farmaceutică, fiind des recomandate în ultimii ani şi având rezultate încurajatoare.

Gemoterapia face legătura dintre alopatie şi homeopatie. Elementele care o apropie de alopatie sunt: modul de prescriere clinică în scopul vindecării simptomelor clinice şi normalizarea parametrilor biologici pe baza organotropismului fiecărui preparat gemoterapic (demonstrat prin cercetări ”in vivo”, ”in vitro”). Prepararea utilizând diluţia decimală (D1), care conferă produsului proprietatea de a regla potenţialul energetic al sistemului reticulo-endotelial, constituie elementul comun al gemoterapiei şi homeopatiei.

Această terapie se defineşte ca fiind o metodă naturală care promovează ,,detoxifierea” organismului şi refacerea ţesuturilor afectate de boală, cu ajutorul extractelor glicerinice (macerate glicerinice) obţinute din muguri sau din alte ţesuturi vegetale, recoltate de la planta în creştere. Cu ajutorul gemoterapiei se realizează detoxifierea organismului (eliminarea deşeurilor metabolice) la diferite niveluri: ficat, rinichi, plămâni, articulaţii, stomac, intestine, circulaţie arterială sau venoasă, piele etc. De asemenea, se refac ţesuturile bolnave, fiecare gemopreparat având un organotropism specific. Gemoterapia, în comparaţie cu fitoterapia, acţionează la nivel organic şi celular.

Pentru obţinerea extractelor glicerinice se folosesc plante proaspete. Mugurii, mlădiţele, rădăcinile tinere, scoarţa rădăcinilor, scoarţa ramurilor tinere, seva şi seminţele sunt foarte bogate în enzime, factori de creştere, vitamine, proteine, aminoacizi, acizi nucleici (ADN, ARN), hormoni vegetali (auxine, gibereline, cinetină, acid abscisic), principii care se regăsesc extrase în maceratul gliceroalcoolic. Activitatea enzimatică este blocată în momentul extracţiei în amestecul glicerinic. Prin diluarea în apă, înainte de administrare, ele îşi exercită proprietăţile terapeutice speciale şi reglează funcţiile vitale ale celulelor bolnave.

Produsele gemoterapice sunt, în general, lipsite de toxicitate şi de reacţii adverse, se pot administra la sugari, femei însărcinate, persoane vârstnice.

Administrare

Calea de administrare a gemoterapicelor este cea orală. Produsul gemoterapic se diluează în puţină apă în păhărelul gradat (6 ml) care însoţeşte produsul. Se recomandă menţinerea lichidului câteva secunde în cavitatea bucală înainte de înghiţire, pentru absorbţie perilinguală.

Posologia variază în funcţie de vârstă şi greutate.

La adulţi se recomandă între 50-100 pic./zi (în funcţie de gravitatea patologiei şi asocierea eventuală cu alte gemoterapice).

Administrarea pe grupe de vârstă:

  • nou-născuţi:1-15 pic./zi;
  • sugari: 10-30 pic./zi;
  • copii: 20-60 pic./zi;
  • adolescenţi: 30-60 pic./zi;
  • adulţi: 50-150 pic./zi;
  • vârsta a treia: 30-100 pic./zi.

Picăturile se administrează cu 30 de minute înainte de mâncare.

În unele cazuri, la recomandarea medicului homeopat, gemoterapicele se pot asocia cu remediile homeopate în diluţiile stabilite de medicul prescriptor.

În următoarele paragrafe pot fi identificate câteva dintre cele mai recomandate preparate gemoterapice pentru pregătirea organismului înaintea sezonului rece, grupate pe indicaţii.

Vedetele acestui sezon sunt Alunul (Corylus avellana), puternic detoxifiant, şi Coacăzul negru, imunodulator general.

Orzul verde (Hordeum vulgare)

Reprezintă o sursă bogată de vitamine (grupul B), de minerale şi aminoacizi. Extractul de orz verde produce inactivareaa radicalilor liberi, creşte rezistenţa fizică şi psihică. Se recomandă a se administra 1 linguriţă în puţină apă, de 2-3 ori pe zi, timp de 1-2 luni, cu precădere în sezonul toamnă-iarnă.

Extractul din muguri de Coacăz negru (Ribes nigrum MG=D1)

Este cel mai puternic imunostimulator din categoria produselor gemoterapice. Principalele sale indicaţii sunt: antiinflamator, stimulant imunitar, poate fi administrat singur, dar cel mai frecvent se asociază cu alte gemoterapice care îi potenţează acţiunea.

În caz de afecţiuni respiratorii, schema de tratament reprezintă combinaţia dintre Extract din muguri de Coacăz negru 2 ml în apă, dimineaţa, Extract din mlădiţe de Măceş (Rosa canina MG=D1),  2 ml în apă, la prânz şi Extract din muguri de Brad (Abies pectinata MG=D1), 2 ml în apă, seara, timp de 1-2 luni. Dozele de administrare a preparatelor glicerinice se adaptează în funcţie de vârsta pacientului, la copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 7 ani dozele se înjumătăţesc.

Extractul de Coacăz negruse asociază cu Extractul din muguri de Sequoia (Sequoia gigantea MG=D1) pentru stimularea imunităţii generale a organismului. Extractul de Coacăz negru se administrează 2 ml dimineaţa, diluat în apă, iar Extractul din muguri de Sequoia, 2 ml seara, zilnic 1-2 luni.

Extractul din muguri de Porumbar(Prunus spinosa MG=D1)

Are o acţiune tonică, activează axa hipotalamo-hipofizo-suprarenală, stimulează sistemul imunitar, scurtând perioada de convalescenţă.

Extractul din muguri de Porumbar(Prunus spinosa MG=D1) se alătură Extractului de Coacăz negru, în stări de astenie, slăbiciune fizică şi emoţională, 2 ml în puţină apă, Extractul de coacăz dimineaţa, Extractul de Porumbar seara, timp de 30 zile.

Extractul din seminţe de Mesteacăn (Betula verrucosa semi MG=D1)

Acţionează ca tonic pe sistemul nervos central, fiind antiastenic. Se recomandă în stări de suprasolicitare intelectuală, deficit de concentrare. Se administrează câte 2 ml dimineaţa şi la prânz, diluat în puţină apă.

Extractul din muguri de Tei argintiu (Tillia tomentosa MG=D1)

Alături de Extractul din muguri de Stejar (Quercus pedunculata MG=D1) vindecă astenia de toamnă, stările de slăbiciune, somnolenţă, dificultăţi de concentrare care pot să apară în timpul zilei, cu dificultăţi de adormire şi somn întrerupt. În acest caz, se administrează 2 ml din fiecare extract seara, înainte de culcare.

Concluzie

Aşadar, gemoterapia poate deveni sau poate fi în continuare aliatul  dumneavoastră natural numărul 1 împotriva afecţiunilor acestui sezon. Întreaga gamă de gemoterapice vă este oferită în farmacii, locul unde ştiinţa şi sufletul se îmbină perfect, urându-vă o toamnă plină de sănătate şi optimism!

Bibliografie selectivă:dr. Sorina Soescu şi colab - Gemoterapia de la A la Z., Editura EIKON, Cluj-Napoca, 2008

http://www.gemoterapie.ro/gemoterapie.html

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha