După atâtea zile frumoase şi călduroase de vară, vă vine să credeţi că ne apropiem de toamnă, de un anotimp atât de variat? Oare ne-am pregătit suficient organismul?
Odată cu instalarea toamnei şi a schimbărilor bruşte de temperatură, organismul nostru începe să resimtă simptomele asteniei. Deşi nu este o afecţiune gravă, ea ne poate schimba dispoziţia, cauzându-ne probleme în viaţa de zi cu zi. Somnolenţă, stres, oboseală, dureri de cap, insomnii… sunt doar câteva dintre simptomele pe care le poţi resimţi în pragul toamnei, simptome care sunt semne de astenie. Copiii, adulţii, dar şi vârstnicii au adesea probleme legate de astenie.
Avitaminoza sau hipovitaminoza
Prezenţa unui deficit de vitamine în organism poate avea urmări neplăcute, precum slăbirea sistemului imunitar, fapt ce măreşte riscul de apariţie a infecţiilor. În general acest lucru este cauzat de o dietă dezechilibrată şi din care lipsesc legumele şi fructele proaspete. Din fericire, formele grave de avitaminoză sunt rar întâlnite. Simptomele avitaminozei sunt: oboseala, iritabilitatea crescută, moleşeala, slăbiciunea, somnolenţa, capacitatea de muncă scăzută, răcelile frecvente. Remediul cel mai important împotriva avitaminozei îl reprezintă vitaminele. Ele sunt necesare organismului nostru pe tot parcursul anului. De aceea, se impune o cunoaştere mai amănunţită a vitaminelor, pentru a afla care sunt cele mai importante pentru noi şi în lipsa cărora se instalează hipovitaminoza.
Toamna avem nevoie de vitamine care să ne întărească sistemul imunitar. Cele mai importante sunt binecunoscutele: vitamina C, vitamina A, E şi B6. Ele sporesc rezistenţa organismului în infecţiile virale şi bacteriene şi ajută la combaterea răcelii şi gripei, iar imunitatea poate fi întărită şi cu microelemente cu zinc, seleniu. Aceste vitamine sunt necesare atât bebeluşilor cât şi persoanelor mai în vârstă.
Totuşi, pe lângă aceste vitamine, organismul mai are nevoie şi de carne, ficat, lapte, ouă, unt, pâine, pentru că şi acestea conţin multe vitamine. De asemenea, pentru creşterea imunităţii este nevoie de un aport de calciu, zinc şi potasiu. Aceste minerale se găsesc în roşii şi brânză şi sunt responsabile pentru calitatea activităţii intelectuale. Este foarte folositor şi sănătos ca, în această perioadă, să se bea multe ceaiuri sau sucuri naturale, precum şi compoturi.
Care sunt vitaminele esenţiale toamna şi unde le găsim?
Vitamina C sau acidul ascorbic este cea mai importantă „vitamină a anului”, având rol structural important pentru oase, piele şi vasele de sânge, şi este folositoare în combaterea infecţiilor. Această vitamină este, de asemenea, un element important în structura colagenului şi de aceea se găseşte în compoziţia cremelor, loţiunilor şi a altor produse de îngrijire a pielii. Vitamina C se găseşte în cantităţi crescute în citrice, cartofi, varză, roşii, broccoli, ardei gras etc. Este foarte important de reţinut că prin procesul de fierbere a fructelor sau legumelor se distruge vitamina C, aspect valabil şi pentru procesul de uscare.
Vitamina D sau calciferolul este o vitamină foarte importantă, care menţine nivelul normal de fosfor şi calciu în sânge şi ajută la fortificarea oaselor, făcându-le puternice şi sănătoase. Este dovedit că vitamina D ne protejează de dezvoltarea cancerului, tensiunea arterială ridicată, diabetul de tipul II, infarct şi osteoporoză. Cea mai importantă sursă a acestei vitamine este soarele, ea producându-se în piele sub acţiunea razelor solare. Vitamina D poate fi întâlnită în următoarele alimente: ulei de peşte, icre, peştele roşu, ficat, smântână, lapte, gălbenuş de ou.
Vitamina A sau retinolul este importantă atât pentru vedere cât şi pentru procesul de formare a oaselor şi dinţilor. Este un antioxidant puternic şi, mai mult decât atât, încetineşte procesul de îmbătrânire, stimulează sinteza de colagen şi accelerează procesul de vindecare. În cantităţi crescute se întâlneşte în morcov, varză, spanac, urzică, dovleac, broccoli, roşii, ardei roşu, porumb, mere, pepene, frăguţe, caise. Această vitamină nu se distruge la fierbere, însă nu e bine să stea mult timp sub acţiunea temperaturii crescute.
Vitamina B1 sau tiamina este responsabilă pentru o bună funcţionare a sistemului nervos şi are un rol important în metabolism. Această vitamină este produsă de microflora intestinală, dar în cantităţi insuficiente pentru organism. Vitamina B1 este conţinută în făina de grâu, produse de patiserie, orez, ovăz, secară, drojdie, gălbenuş de ou, fructe cu coajă (ex. nuci), carne de porc, carne de vită.
Vitamina B2 sau riboflavina este foarte importantă pentru formarea hemoglobinei în sânge şi reduce timpul de vindecare a rănilor. Se găseşte în drojdie, cereale, legume proaspete, ouă, lapte, carne, peşte. Mediul alcalin şi razele ultraviolete distrug această vitamină.
Vitamina B6 sau piridoxina este un „sprijin” pentru o gamă largă de activităţi ale sistemului nervos central, ale celui cardiovascular şi ale aparatului respirator. Se găseşte în spanac fiert, ardei gras crud, varză, conopidă, mazăre, fasole, ceapă, banană, piept de pui, carne de vită, carne de curcan. Din păcate, în timpul procesării alimentelor se pierde o cantitate destul de mare de vitamina B6.
Vitamina E sau tocoferolul - „vitamina tinereţii”-, datorită proprietăţilor sale antioxidante, protejează pielea, încetineşte procesul de îmbătrânire, face ca pielea să fie mai fină, promovează creşterea noilor celule, reduce coloraţiile pielii, luptă împotriva radicalilor liberi care afectează pielea şi minimizează apariţia ridurilor. Această vitamină are rol în buna funcţionare a sistemului muscular, a glandelor sexuale, în formarea globulelor roşii din sânge şi în funcţionarea sistemului nostru imun. Foarte multă vitamina E conţine uleiul vegetal, seminţele de floarea-soarelui, migdalele, alunele, nucile, legumele cu frunze verzi, măslinele, gălbenuşul de ou etc.
Pentru a evita simptomele neplăcute apărute în acest anotimp, trebuie să ne asigurăm necesarul zilnic de vitamine, printr-o alimentaţie corectă, să nu sărim peste orele importante de somn şi să facem plimbări zilnice de cel puţin zece minute, admirând frumuseţea acestui anotimp. În plus, farmaciile oferă o gamă largă de produse care conţin vitamine şi minerale adecvate oricărei vârste, venind astfel în sprijinul sănătăţii dumneavoastră.