Dermatita asociată incontinenţei este o inflamaţie locală, superficială a pielii cauzată de contactul cu substanţele agresive din urină/materii fecale, umezeala excesivă, fricţiune, spălare frecventă cu apă (care poate distruge mantaua de protecţie a pielii).
Dermatita asociată incontinenţei poate fi dureroasă, dificil de diagnosticat şi tratat şi se poate complica cu ulcere de decubit – escare.
Semne şi simptome ale dermatitei asociate incontinenţei
Localizată, cel mai adesea, în zona perineală, dermatita asociată incontinenţei presupune modificări inflamatorii ale pielii, însoţite de:
• Semne de eczemă (roşeaţă, inflamaţie, hipertermie, în unele cazuri vezicule, cruste) până la maceraţie
• Adesea, miros de amoniac
• Deteriorarea şi, în unele cazuri, distrugerea epidermei
• Formarea de răni superficiale
• Senzaţie de durere, uneori prurit
• În unele situaţii, infecţii (ex. Candida albicans, Staphylococcus aureus, Streptococcus, etc)
Cum diferenţiem dermatita asociată incontinenţei de ulcerele de decubit?
Dermatita asociată incontinenţei este o dermatită de contact care cauzează inflamaţii dureroase în zonele expuse la urină şi materii fecale. Pe de altă parte, ulcerele de decubit reprezintă leziuni ale pielii şi ţesutului subiacent din zonele cu proeminenţe osoase, rezultate ca urmare a presiunii şi/sau fricţiunii constante exercitate asupra pielii. În concluzie, cele 2 afecţiuni se diferenţiază prin:
Spălarea fără apă, hidratarea şi protecţia – factorii cheie în prevenirea dermatitei asociate incontinenţei
Expunerea pielii la umiditate şi substanţele agresive din urină şi materiile fecale poate conduce la inflamaţii şi macerarea epidermei; în plus, mantaua lipo-proteică acidă a pielii este compromisă, permiţând bacteriilor să penetreze pielea, cauzând dermatite, eczeme, eritem etc.
Din acest motiv, se impune menţinerea unei igiene riguroase, prin curăţarea cu regularitate a pielii din zona genitală cu produse dedicate şi aplicarea de creme speciale de protecţie, care să protejeze şi să refacă bariera hidro-lipidică a pielii.
Produsele speciale pentru curăţare, neutre din punct de vedere al ph-ului şi care nu necesită clătire reduc semnificativ riscul de dezvoltare a dermatitei, comparativ cu utilizarea apei şi săpunului tradiţional (care, în cazul tegumentului afectat de incontinenţă, provoacă deshidratarea pielii şi deficit de lipide, scăzând rezistenţa acesteia).
S-a demonstrat că aplicarea unui produs de hidratare şi protecţie după curăţarea pielii protejează şi susţine mecanismele naturale de regenerare ale pielii.
Reducerea umidităţii excesive cu ajutorul produselor absorbante
Majoritatea eforturilor de prevenirea a dermatitei sunt focusate pe reducerea umidităţii, îngrijirea intensivă a tegumentului şi menţinerea unei igiene optime.
Adesea, dermatita poate fi asociată utilizării frecvente a produselor de incontinenţă care provoacă transpiraţia pielii, nepermiţându-i să respire. Excesul de umiditate subţiază pielea, predispunând-o la leziuni şi erupţii.
Produsele de incontinenţă sunt create din materiale hipoalergenice, care permit pielii să respire, impiedicându-se astfel menţinerea unei temperaturi crescute la nivelul corpului – aşa cum se întâmplă în cazul scutecelor din folie. Corpul absorbant tri-stratificat cu capacitate mare de absorbţie asigură protecţie optimă, astfel încât în urma unui episod de incontinenţă pielea să nu stea în contact cu urina.
În plus, stratul antibacterial care vine în contact cu pielea, reduce riscul de dezvoltare a bacteriilor (99,9% mai puţine bacterii dezvoltate).
Comentarii