47
None

Despre sindromul de ochi uscat

     Ce este filmul lacrimal? Lacrimile, secretate de glandele lacrimale, sunt etalate pe suprafaţa globului ocular prin mişcarea de clipire. Această peliculă fină a cărei grosime este cuprinsă între 4 şi 8 microni, poartă numele de film lacrimal. Rolurile acestuia sunt multiple: constituie prima interfaţă refractivă a ochiului, de integritatea lui depinzând claritatea acuităţii vizuale; asigură nutrienţii şi oxigenul necesar corneei; joacă un rol important în imunitatea locală; diluează toxinele şi alergenii cu care suprafaţa oculară vine în contact.

      Sindromul de ochi uscat reprezintă un grup de condiţii patologice care asociază simptomele de disconfort ocular cu scăderea secreţiei lacrimale sau/şi evaporarea excesivă a filmului lacrimal.

     Bolnavul se plânge de o senzaţie neplăcută de arsură, usturime oculară,’’nisip în ochi’’, frecvent însoţită de o lăcrimare abundentă, reflexă ameliorată la masarea pleoapelor. Exacerbarea simptomatologiei poate surveni dimineaţa, la deschiderea pleoapelor, după un efort ocular susţinut uneori în cursul nopţii. Mai pot fi prezente: hiperemia conjunctivală (ochi roşii), fotofobia, congestia pleoapelor. Tulburările de vedere pot apărea în cursul evoluţiei clinice odată cu instalarea suferinţei corneene.

     Această afecţiune are de obicei o evoluţie cronică, progresivă, având o prevalenţă crescută la femei (după 50 ani), simptomele descrise mai sus fiind bilaterale, posibil asimetrice.

     Cauzele apariţiei sindromului de ochi uscat sunt multiple aşa că nu putem vorbi despre un pacient tip.

     Cele mai importante sunt: vârsta- producţia de lacrimi începe să scadă după 30 ani; hormonal-post menopauză aproape toate femeile au o formă de ochi uscat; imunologic: reacţie autoimună în glandele exocrine; farmacologic: folosirea cronică de coliruri sau medicamente administrate sistemic: antidepresive, antihistaminice, antihipertensive; infecţii şi inflamaţii oculare cronice, după traumatisme oculare şi intervervenţii chirurgicale; leziuni nervoase, afecţiuni corneene sau defecte ale pleoapelor; unele afecţiuni sistemice: avitaminoza A, diabet zaharat.

     Schemele terapeutice de tratament se concentrază pe ameliorarea simptomelor şi păstrarea unei acuităţi vizuale bune.

     Discuţia cu pacientul este importantă, acesta trebuind să înţeleagă anumite aspecte:

 

-psihologic- boala are o evoluţie cronică, dar în majoritatea cazurilor nu este foarte gravă, iar simptomele pot fi diminuate;

-controlul condiţiilor de mediu -trebuie evitate: expunerea direcă la curenţii de aer: ventilatoare, aer condiţionat;

-portul ochelarilor chiar când nu este necesară corecţia optică;

-evitarea poluanţiilor şi iritanţilor atmosferici, inclusiv fumul de ţigară;

- poziţia pacientului în timpul anumitor activităţi: privitul în jos în timpul lucrului la calculator (în loc să privească înainte), cărţile se ţin mai aproape de toarace;

- reducerea temperaturii în cameră (temperatura ridicată favorizează evaporarea lacrimilor).

Tratament medicamentos:

-substituţia secreţiei lacrimale - formule de lacrimi artificiale (de preferat fără conservanţi): soluţii, geluri, unguente.Este important să fie folosite frecvent şi cu regularitate.

-tratament hormonal şi tratament antiinflamator – doar în cazuri speciale;

- tratamentul disfuncţiei glandelor lacrimale şi blefaritei: igiena pleoapelor (comprese calde, antiseptice locale); combinaţii topice de antibiotic - corticosteroid; tratament antibiotic general-poate fi necesar uneori.

- alte variante terapeutice: stimularea secreţiei lacrimale; scăderea vâscozităţii lacrimilor; lentile de contact terapeutice- când se impune.

     Tratamentul chirurgical este folosit rareori şi doar în cazurile foarte grave.

Comentarii


mantaila daniela

etita mea de 5 ani spune ca i se usuca ochisorii si narile. am fost in iasi la un medic in spital si i a pus diagnostic de sindrom de ochi uscat. la testul lacrimal-facut pt o perioada de 5 min(asa cum am inteles ca se si face ) i au iesit valorile de 10, respectiv 12.mi s a dat de inteles ca e f mica pt asa ceva si ca f rar se intilneste la copii. I s a prescris SYSTANE pt o luna, urmind sa revenim. Nu mi s au dat explicatii, au spus ca nu se pot pronunta, dar eu sunt f speriata de ceea ce am citit pe net. la analizele uzuale de singe facute acum o luna i au iesit eozinofilele 5,7 si Vsh-5 --. ca si valori iesite din grafic. astept cu disperare sa mi spuneti daca credeti ca, cu tratament se poate vindeca sau va avea toata viata acesta boala.

June 3, 2011, 3:37 p.m.
0
0

nume

va rog sami spuneti daca ati rezolvat ceva cu fetita pentru ca si baiatul meu de 12ani sufera de aceeasi boala Urmeaza tratament cu lacrimi artificiale sistaine dar boala evolueaza in continuare respectiv clipeste ffdes uneori ii fug si ochi MI S-A recomandat sa il operez Astept raspunsul dumneavoastra

Jan. 9, 2012, 8:42 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua, cred ca cel mai bine ar fi sa faceti un consult oftalmologic pt a incerca depistarea si solutionarea problemei.

Jan. 15, 2012, 2:56 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha