De ce să recoltaţi celule stem?
Deşi acest procedeu are o vechime de peste 20 de ani, în România este încă la început. Dacă în anul 1988, atunci când s-a realizat primul transplant de celule stem, acest lucru părea un miracol, astăzi aceasta procedură este una uzuală. Progresele galopante pe care le face medicina oferă şanse şi bolnavilor care acum câțiva ani erau fără speranţă. La nivel mondial au fost efectuate peste 20.000 de transplaturi de celule stem din sângele ombilical.
Terapiile standard în care sunt folosite în prezent celulele stem în întreaga lume sunt cuprinse pe o listă de peste 70 de boli, dintre care amintim doar câteva precum leucemiile acute şi cronice, Limfoamele Hodgkin ori anomaliile celulelor roşii (Beta Thalassemia Majoră). Conform statisticilor, la ora actuală, în ţara noastră sunt aproximativ 1.500 bolnavi de leucemie, 3.700 bolnavi de Talasemie şi 3.500 cu Limfoame Hodgkin.
În afară de bolile pentru care se folosesc pe scară largă, mai există şi bolile în cazul cărora celulele stem sunt folosite în studii clinice sau în fază experimentală. Viitorul este aproape şi include bolile autoimune, boli genetice, boli ale sistemului nervos central, leziuni traumatice şi terapii regenerative organice. Parkinson, Alzheimer, scleroza ori leziunile măduvei spinării fac parte dintre bolile pentru care celulele stem reprezintă o mare speranţă. Acestea sunt subiectul multor studii medicale care vor elibera potenţialul pe care medicina regenerativă îl are.
Ce paşi trebuie urmaţi pentru a intra în posesia unei Truse de recoltare?
Se vor completa şi semna documente ce ţin de relaţia dintre compania Stem SURE şi client, semnate de ambii părinţi. De asemenea, documente ce ţin de relaţia dintre compania StemCare şi client, necesare pentru stocarea în Danemarca, conform legislaţiei daneze şi DMA (Danish Medicines Agency). Acestea din urmă vor fi semnate doar de către mamă. Pentru aceste proceduri, părinţii se pot întâlni cu un reprezentant medical Stem SURE, fie pot primi prin curier toată documentaţia şi Trusa de recoltare. După semnarea contractelor, un reprezentant medical Stem SURE se va întâlni cu medicul ginecolog şi, în situaţia în care acesta nu a mai utilizat trusa de recoltare Stem SURE, îl va informa asupra particularităţilor trusei de Recoltare Stem SURE sau va efectua instructajul privind procedura de recoltare a sângelui din cordonul ombilical – pentru medicii care nu au mai efectuat o asemenea procedură.
Prin ce se deosebesc serviciile oferite de Stem SURE faţă de ale celorlalţi competitori?
Stem SURE a fost prima companie din România care operează în Europa de Vest şi anume Danemarca, banca aflându-se în Copenhaga. Este cunoscut faptul că Danemarca, alături de Suedia, este lider mondial la nivelul serviciilor de sănătate, ceea ce spune foarte multe despre calitatea serviciului medical care este oferit.
Stem SURE este singura companie care oferă rezultatul procesării sângelui în termen mediu de 36 ore, şi se obligă prin contract să trimită rezultatul Părinţilor prin scrisoare recomandată în termen de maxim 7 zile lucrătoare, aceasta fiind dovada legală şi garanţia absolută că proba de sânge a fost procesată în timpul optim.
Transportul probei de sânge placentar se face cu avionul, în cel mai scurt timp posibil de la recoltare. În ceee ce priveşte solicitarea utilizării probelor în regim de urgenţă, acestea pot fi livrate în 24 ore oriunde în lume.
Stocarea se face în recipiente bi-compartimentate, ceea ce asigură o dublă şansă comparativ cu tehnologia anterioară care nu îţi oferea posibilitatea de a separa sângele în două recipiente.
Există o triplă asigurare în caz de insolvenţă: astfel, în situaţia în care Stem SURE s-ar afla în insolvenţă, obligaţiile contractuale se transferă pe deplin către StemCare Danemarca, mai departe sunt preluate de către Genzyme (una dintre cele mai mari Companii de gen din lume), iar în situaţia în care Genzyme s-ar afla în faliment toate obligaţiile contractuale ce vizează StemCare vor fi preluate de către un terţ autorizat Generali Europe.