38
None

Cum să faceţi faţă unei situaţii de urgenţă?

 Sfaturi practice pentru pacienţii dializaţi

     Pentru persoanele cu insuficienţă renală cronică, dializa reprezintă o procedură vitală, motiv pentru care întreruperea tratamentului, indiferent de cauză, le-ar putea pune viaţa în pericol. Un factor de risc important îl constituie situaţiile de urgenţă cauzate de condiţiile climatice severe sau dezastrele care se pot întâmpla fără avertisment.

     Datorită frecventei reduse, puţine persoane se gândesc la pericolul unor situaţii neprevăzute. De cele mai multe ori, astfel de evenimente ne iau pe nepregătite şi nu ştim cum să reacţionam. Inundaţiile, cutremurele, alunecările de teren, incendiile şi înzăpezirile sunt evenimente ce ameninţă viaţa oricărei persoane. Pentru pacienţii dializaţi însă ele sunt cu atât mai periculoase cu cât pot face imposibilă continuarea şedinţelor de dializă, reducând şansele de supravieţuire.

      Primele consecinţe ale unei catastrofe naturale sau situaţii de urgenţă sunt în general haosul şi incapacitatea de a mai circula sau comunica pentru o anumită perioadă de timp. Luaţi spre exemplu cazul evenimentelor de înzăpezire din iernile ultimilor ani sau inundaţiile de anul acesta. În acest context, atât transportul către centru cât şi deplasarea unei echipe medicale la pacient ar putea deveni imposibile. Pacienţii vor fi puşi în situaţia de a face faţă izolării, nemaiavând acces la tratament. Tocmai de aceea am pregătit câteva sfaturi utile pentru astfel de momente dificile.

1. Nu va panicaţi! Perioada de izolare s-ar putea prelungi pe parcursul a câtorva zile. De aceea, este important să vă menţineţi calmul şi să vă păstraţi o atitudine pozitivă. Dacă aveţi nevoie de îngrijire medicală imediată, încercaţi să contactaţi medicul curant sau formaţi 112.

2. Întotdeauna să aveţi la dumneavoastră o doză suplimentară de medicamente faţă de cea recomandată de nefrolog.

3. Purtaţi la dumneavoastră o copie după ultimele analize medicale şi datele echipei medicale care va îngrijeşte. Ea reprezintă un fel de „carte de identitate” a condiţiei dumneavoastră de sănatate. Deoarece conţine informaţii vitale privind starea organismului şi tratamentul urmat, un astfel de document le va fi de mare ajutor primelor cadre medicale cu care veţi interacţiona.

4. Este absolut necesar să urmaţi o dietă de urgenţă. Veţi fi poate nevoit să vă întrerupeţi şedinţele de dializă, iar o dietă mult mai restrictivă decât de obicei vă va ajuta organismul să reziste. Abilitatea dumneavoastră de a respecta restricţiile alimentare va reprezenta un factor important în conservarea stării de bine. Astfel:

  • Reduceţi la jumătate aportul de proteine! Încercaţi să consumaţi mai puţine brânzeturi, lapte, carne, ouă!
  • Limitaţi-vă consumul de apă la maximum două pahare pe zi!
  • Evitaţi cât este posibil preparatele sărate! Recomandat ar fi să eliminaţi sarea sau produsele care conţin sodiu în această perioadă.
  • Consumaţi fructe şi legume cu nivel scăzut de potasiu, pentru a nu acumula o cantitate de potasiu peste nivelul recomandat de medic! Spre exemplu, bananele, kiwi, fructele uscate au un nivel ridicat de potasiu.
  • Aveţi grijă la consumul de mezeluri şi preparate conservate, deoarece acestea conţin cantităti mari de sodiu şi fosfor! De aceea, alegeţi alimentele proaspete, neprelucrate!
  • În condiţiile în care activitatea rinichilor nu va mai putea fi suplinită prin filtrarea artificială (prin dializă), dieta în astfel de situaţii va fi puţin mai restrictivă decât de obicei. Respectarea ei reprezintă însă o condiţie necesară pentru ca un nivel ridicat al sodiului, potasiului, fosforului şi/sau al lichidelor să nu vă pună în pericol viaţa.
  • În cazul unei călătorii, informaţi-vă despre disponibilitatea în zonă a unui centru de dializă care să vă asigure tratamentul prin dializă şi datele de contact ale acestuia!

      Prin urmare, pentru a preîntâmpina orice pericol, este important să fiţi pregătiţi, mai ales că în cazul unor situaţii de urgenţă multe lucruri vă pot lua prin surprindere.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha