Decembrie. Suntem spre final de an şi, ca de fiecare dată, ne lăsăm cuprinşi de „poveştile” Crăciunului. Punctul culminant al acestei sărbători este masa îmbelşugată cu preparate tradiţionale. Însă, tocmai acest episod drag nouă reprezintă o provocare pentru persoanele dializate, deoarece acestea trebuie să respecte anumite reguli de nutriţie. Astfel, pacienţii dializaţi fie sunt tentaţi să sară peste masa tradiţională a Crăciunului, fie nu reuşesc, din cauza stresului, să se bucure de moment, fie, ceea ce este cel mai grav, renunţă la dietă şi, din cauza excesului alimentar, îşi pun în pericol sănătatea.
Crăciunul, mai mult decât preparate „ca la mama acasă”!
Nu trebuie uitat faptul că această sărbătoare înseamnă mai mult decât mese bogate sau decoraţiuni. Crăciunul este sărbătoarea când membrii familiei se reunesc şi vechii prieteni se revăd, când fiecare încearcă să fie mai bun şi mai plin de dragoste. De aceea, masa de Crăciun nu ar trebui să fie un obstacol, ci o oportunitate, pentru fiecare, implicit pentru persoanele dializate, de a câştiga noi amintiri alături de cei dragi. Prin urmare, nu renunţaţi la acest eveniment, dar ţineţi cont de cele 3 reguli de aur privind consumul alimentar: ECHILIBRU, VARIETATE şi CUMPĂTARE!
Condimentaţi-vă meniul prin varietate şi lipsă de excese!
Nu faceţi excese! Gustaţi preparatele în cantităţi mici şi echilibrat, astfel încât să nu vă potoliţi senzaţia de foame în primele câteva minute! Slănina, untura, şoriciul, toba, cârnaţii, rulada din carne de porc, piftia, friptura de porc sunt preparate cu un conţinut bogat în grăsimi. Or, un astfel de meniu poate dezechilibra chiar şi organismul unei persoane sănătoase, deoarece determină episoade de greaţă, indigestii, alergii cutanate. Aşadar, evitaţi-le cât este posibil!
Nu va lăsaţi ispitiţi de „bucatele” sărate şi procesate
Murăturile în saramură, măslinele, mezelurile, brânza Feta, brânza topită, caşcavalul, sosurile de orice fel, icrele, pestele marinat, salata de boeuf, chiftele, jumările, pastrama vă pot afecta organismul. Mai mult decât să le evitaţi, puteţi să vorbiţi înainte cu „bucătarul-şef”. Fiind un eveniment familial, sunt convinsă că nu va fi o problemă să discutaţi cu persoana care va pregăti masa şi să adăugaţi la meniul tradiţional preparate sănătoase şi sigure pentru dumneavoastră: salată de varză albă sau roşie, mâncare de conopidă, salata de ton (bucăţi, în apă) cu porumb, salată de vinete cu ceapă verde, preparate cu mazăre, fasole verde, cremă de brânză dulce de vaci cu mărar, preparatele din carne de curcan, pui, gâscă sau peşte. Spre exemplu, sarmalele pot fi gătite cu carne de curcan şi în foi de viţă, rulourile din carne de porc, înlocuite cu cele din piept de pui, friptura de porc substituită cu piept de pui cu orez, fileu de crap sau răcitură de curcan cu hrean. Dar, şi în acest caz trebuie să menţineţi regula de bază: fără excese. Veţi reuşi astfel să nu depăşiţi nivelul de sodiu, fosfor şi potasiu recomandat de medic.
Participaţi la discuţii, dar limitaţi consumul de alcool şi dulciuri!
Celebrul filozof Platon definea cumpătarea drept o modalitate de a nu deveni sclavul propriilor pofte, inclusiv al celor culinare. Nu trebuie să uitaţi că savoarea mesei de Crăciun este dată în primul rând de conversaţiile din jurul ei şi abia apoi de mâncare.
Pe lângă caloriile conţinute, alcoolul creşte riscul de a lua în greutate. Mai mult lichid acumulat în organism presupune o creştere a tensiunii arteriale. Prin urmare, consumaţi alcool responsabil: în cantităţi mici (un pahar) şi rar. Puteţi încerca vişinată, palincă, vin alb, bere blondă, şampanie, iar dacă nu va place alcoolul, aveţi de ales între: limonadă, suc de mere sau grepfrut, apă plată.
În ceea ce priveşte desertul, recomandaţi-i bucătarului să suplimenteze cozonacii cu nucă şi tortul de ciocolată cu alte feluri, adaptate la dieta dumneavoastră, precum: cozonac cu rahat sau mac, plăcintă cu mere sau afine, salată de fructe (mere, ananas, prune, afine), îngheţată, şerbet!
În concluzie, puneţi accentul pe calitate, nu pe cantitate!
Pentru a reuşi să nu „cădeţi pradă tentaţiei” bucătăriei tradiţionale, încercaţi ca, pe parcursul zilei, să respectaţi programul obişnuit al meselor. Nu trebuie să rămâneţi flămânzi şi să vă păstraţi pentru masa de Crăciun, deoarece vă va fi mult mai greu să va respectaţi regimul alimentar.
Pentru mai multă siguranţă, discutaţi cu nefrologul dumneavoastră şi încercaţi să scrieţi pe o foaie preparatele şi băuturile pe care le puteţi consuma de Crăciun şi în ce cantităţi! Citiţi această listă de mai multe ori sau luaţi-o cu dumneavoastră în calitate de cel mai bun aliat în faţa ispitelor culinare! Totodată, nu uitaţi să vă luaţi medicamentele şi să vă faceţi exerciţiile fizice obişnuite! În cazul în care va trebui să călătoriţi, planificaţi-vă excursia din timp şi discutaţi cu medicul dumneavoastră detaliile privind continuarea tratamentului cât timp veţi fi plecat din oraş!
Aşadar, transformaţi Crăciunul într-o experienţă unică, evadând din limitele tradiţiei culinare în lumea alimentaţiei sigure şi sănătoase! Cu puţin efort şi grijă veţi reuşi să preveniţi orice eveniment neplăcut. Crăciun Fericit!