La instalarea insuficienţei renale, capacitatea rinichilor de a elimina prin urină cantitatea de lichid acumulată în exces este redusă. Tratamentul de dializă va suplini timp îndelungat activitatea rinichilor, eliminând surplusul de apă şi toxinele prin filtrare artificială a sângelui. Rinichii sănătoşi funcţionează 24 de ore din 24, iar dializa se face doar de câteva ori pe săptămână. De aceea, este foarte importantă implicarea pacientului, prin respectarea recomandărilor medicale, a regimului alimentar şi a unui control al consumului de lichide. Menţinerea echilibrului hidric optim în organism rămâne principala provocare a pacienţilor dializaţi.
Hiperhidratarea şi tensiunea arterială
Hiperhidratarea organismului duce la creşterea tensiunii arteriale, care la rândul său creşte riscul evenimentelor cardiovasculare.
Sângele este alcătuit din elemente celulare şi plasmă, partea lichidă a sângelui ce conţine 90% apă. Acumularea de lichid în organism creşte volumul plasmatic, deci al sângelui. Un volum mai mare de sânge presupune o suprasolicitare a vaselor de sânge şi a inimii, ducând la creşterea tensiunii arteriale (hipertensiune), la evenimente cardiovasculare şi cerebrovasculare, cele mai grave fiind infarctul şi accidentul vascular cerebral. Deci, controlul tensiunii arteriale presupune prevenirea supraîncărcării cu apă a organismului.
Dializa cardioprotectoare
Scopul procesului de ultrafiltrare realizat de dializă este greutatea uscată sau ideală, la care pacientul cu insuficienţă renală trebuie să ajungă după eliminarea din organism a lichidului în exces. O determinare inexactă a acestei greutăţi poate duce la hiperhidratare şi hipertensiune sau la deshidratare şi hipotensiune. Informaţiile despre statusul hidric al organismului pacientului dializat sunt deci foarte valoroase în stabilirea greutăţii uscate şi a tratamentului, ele fiind determinate şi monitorizate continuu cu ajutorul tehnologiei BCM – body composition monitor.
BCM facilitează realizarea unei hemodialize cardioprotectoare prin evaluarea încărcării cu apă a organismului şi prin determinarea masei de ţesut muscular şi adipos. Informaţiile ajung la medicul nefrolog, ajutându-l să monitorizeze şi să evalueze statusul hidric al pacientului, pentru a ajusta dozele de antihipertensive şi procesul de ultrafiltrare în conformitate cu nevoile acestuia. Testele realizate cu tehnologia BCM nu sunt invazive, realizându-se uşor şi rapid prin montarea unor electrozi la nivelul membrelor, fără vreun disconfort. Testele sunt foarte importante pentru pacienţi, ajutând la corectarea supraîncărcării de volum şi, implicit, la controlul tensiunii arteriale şi la reducerea în timp a medicaţiei antihipertensive.
Regimul alimentar şi consumul de lichide
Dacă incapacitatea rinichilor de a elimina excesul de lichide este suplinită periodic de dializă, o dietă riguroasă şi un consum echilibrat de lichide, conform recomandărilor nefrologului, sunt în responsabilitatea pacientului. Întâi, pacienţii trebuie să evite alimentele sărate, deoarece o cantitate mare de sodiu determină retenţia apei în organism, crescând tensiunea arterială. Atenţie, sarea fără sodiu existentă în farmacii este total contraindicată pacienţilor hemodializaţi. Apoi, pacienţii trebuie să-şi limiteze consumul de lichide, chiar şi alimentele cu un conţinut mare de apă (ciorbe, supe).
Dacă urmaţi un tratament de dializă, trebuie să fiţi foarte atent la ceea ce consumaţi pentru a vă păstra greutatea uscată. Menţinerea unui echilibru hidric vă ajută să controlaţi eficient tensiunea arterială şi să preveniţi bolile şi complicaţiile vasculare şi cardiovasculare grave.
Evaluarea periodică a încărcării cu apă a organismului este extrem de utilă în ajustarea tratamentului de dializă şi a medicaţiei.