47
None

Selectia pacientilor pentru chirurgia refractiva

  • Cum pot scăpa de ochelari?
  • Sunt persoana potrivită pentru o operaţie cu LASER Excimer?
  • Sunt ochii mei corespunzători?
  • Este operaţia dureroasă?
  • Recuperarea este dificilă? Durează mult recuperarea?

     Toate aceste întrebări preocupă o mare parte a pacienţilor purtători de ochelari sau de lentile de contact care ar dori să scape de ei/ele definitiv. Folosirea LASER-ului cu Excimer pentru corecţia viciilor de refracţie (miopie, hipermetropie, astigmatism) a fost aprobată de FDA (Food and Drug Administration), SUA din 1995 şi a cunoscut o mare dezvoltare de atunci, existând mai multe tehnici folosite în prezent - PRK, LASEK, LASIK, epi-LASIK -, diferit dezvoltate şi agreate de fiecare chirurg în parte.

     Chirurgia refractivă se referă la o metodă chirurgicală efectuată pentru a reduce sau elimina dependenţa de ochelari. Poate fi intraoculară (în interiorul ochiului) sau pe suprafaţa ochiului (pe cornee, stratul extern al ochiului, care acoperă irisul şi pupila).

     LASER–ul cu Excimeri este un LASER cu ultraviolete foarte bine absorbit de materialul biologic (organism), furnizând energia necesară desprinderii moleculelor de la nivelul ţesuturilor, fără efect de tăiere sau ardere. Aplicat pe cornee, are ca efect remodelarea şi modificarea puterii optice a acesteia (dioptriilor). Cele mai utilizate metode în corectarea dioptriilor cu LASER Excimer sunt PRK, LASEK şi LASIK.

     Selectarea pacienţilor pentru chirurgia cu LASER Excimer nu depinde exclusiv de viciul de refracţie - miopie până la -8 D, hipermetropie până la +4 D şi astigmatism până la +/-4D -, ci şi de alte caracteristici ale ochiului, de existenţa anumitor afecţiuni oculare care exclud această metodă, dar şi de starea generală de sănătate a organismului. Pacientul trebuie să aibă vârsta peste 18 ani, dioptriile stabile (fără modificări importante în ultimul an), să nu aibă afecţiuni oculare (keratoconus, glaucom, keratite, ulcere corneene). Nu se poate aplica această metodă corectoare celor care au boli de colagen (lupus eritematos sistemic), diabet zaharat, artrită reumatoidă, alergii medicamentoase sau alimentare importante, gravidelor. Foarte importantă în selecţia pacienţilor este valoarea grosimii corneei (pahimetrie), chirurgul fiind cel care decide posibila operaţie, în funcţie de valoarea dioptriilor corelată cu pahimetria.  

     Operaţia este nedureroasă, nu sunt necesare analize de sânge, se face cu anestezie topică (cu picături), la ambii ochi, dacă este cazul, nu se pune pansament, ci doar lentile de contact terapeutice, cu rol de pansament. Postoperator apare disconfort ocular moderat, lacrimaţie, fotofobie, vedere în ceaţă; lentilele de contact vor fi scoase de medic după cinci zile, când vederea se recuperează 80-90%. În prima lună după operaţie trebuie evitată expunerea la soare, băile în piscină sau în mare etc., tratamentele cosmetice, machiajul. Complicaţiile sunt rare (siguranţa peste 98-99%), dar constau în prelungirea duratei de cicatrizare a corneei (reepitelizare dificilă), haze cornean (ceaţă mai ales în amurg), halouri noaptea, supra sau subcorecţie. Acuitatea vizuală obţinută postoperator nu poate să depăşească valoarea celei preoperatorii cu ochelari. Stabilitatea rezultatului se corelează cu factorul individual; pacienţii sunt consultaţi mai des în primul an după operaţie, când se mai ajustează tratamentul dacă este cazul, ulterior anual.

     Pacienţii care poartă ochelari, şi doresc o astfel de operaţie trebuie să se prezinte la un medic oftalmolog familiarizat cu chirurgia refractivă, pentru un consult complet şi discuţii corespunzătoare fiecărui caz în parte.

Comentarii


holman ioan

am 41 ani si am miopie la lentile am -12 se poate face operatie si cum pot lua legatura cu acest spital

May 16, 2011, 10:38 p.m.
0
0

holman ioan

am 41 ani si am miopie la lentile am -12 se poate face operatie si cum pot lua legatura cu acest spital

May 16, 2011, 10:39 p.m.
0
0

Saptamana Medicala Administrator

Clinica de Oftalmologie Ama Optimex Str. Toamnei, nr. 54, sector 2, Bucuresti, Dr. Andrei Filip - 0722 21 85 50 Mult succes!

May 16, 2011, 10:53 p.m.
0
0

tina chiru

bună ziua d-na doctor, am 61 de ani. sunt diagnosticată cu glaucom primar cu unghi deschis. urmez tratament cu picături ,,xalcom". numai acest medicament. medicul cardeolog mi-a recomandat ,,aspenter". am înţeles că, acesta interacţionează cu tratamentul pentru glaucom. în această situaţie pot urma tratamentamentul cu ,,aspenter"? acest medicament este recomandat persoanelor de vârsta mea, pentru fluidizarea sângelui.în general, anticoagulantele sunt recomandate persoanelor care au glaucom? mulţumesc mult. tina chiru

Sept. 28, 2012, 5 p.m.
0
0

tina chiru

bună ziua, \r\n\r\npot beneficia de bunăvoinţa dvs. pentru a primi răspuns la întrebarea pe care v-am adresat-o, în timp util? e presant pentru mine. sau redirecţionaţi-mă către un alt medic oftamolog. mulţumesc. tina chiru

Sept. 30, 2012, 3:55 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha