Ce înseamnă?
Piciorul plat presupune prăbuşirea bolţii plantare, în special a arcurilor longitudinal şi transversal ale piciorului, ceea ce determină extinderea suprafeţei sale de sprijin. Evoluează în trei faze: 1. Picior plat reductibil 2. Picior plat contractat 3. Piciorul plat fixat
\
Ce observă părinţii?
Părinţii sunt îngrijoraţi (deranjaţi) de aspectul picioarelor copilului, care calcă pe marginea internă a piciorului, distanţa dintre maleolele interne fiind mai mică decât de obicei. Uneori, observă uzura excesivă a marginii interne a pantofului, iar copilul rareori se plânge de oboseală anormală la mersul pe jos.
La copiii mai mari, de 12-13 ani, pot să apară contracturi musculare dureroase, localizate la nivelul piciorului sau al părţii antero-laterale a gambei, care determină apariţia unui mers şchiopătat.
Când poate fi observat?
Odată cu primii paşi ai copilului, deci în jurul vârstei de un an, părintele poate sesiza sprijinul defectuos. Factorul care îngreunează diagnosticarea este reprezentat de stratul adipos care ocupa spaţiul în care, ulterior, se va forma bolta plantară. Acest strat adipos va dispărea odată cu creşterea, ceea ce permite stabilirea cu certitudine a diagnosticului de platfus după vârsta de 3 ani. Până la această vârstă se poate vorbi de un picior plat fiziologic.
Este grav?
Piciorul plat este o problemă obişnuită, foarte frecventă, despre care se spune că evoluează bine fără tratament, odată cu creşterea, în 90% până la 97% dintre cazuri. Doar în 3 până la 10% din cazuri piciorul plat este deranjant, şi poate necesita chiar tratament chirurgical.
Care sunt cauzele apariţiei platfusului?
Cauzele sunt foarte diverse. Pot fi reprezentate de modificări ale structurilor osoase de la nivelul piciorului, modificări ale muşchilor sau ligamentelor ori boli neurologice sau metabolice care pot determina secundar apariţia platfusului.
Cui trebuie să se adreseze părinţii?
Trebuie să se adreseze specialiştilor în recuperarea medicală (medici sau kinetoterapeuţi) sau ortopezilor.
Ce se poate întâmpla dacă nu duc copilul la control?
În cazurile cele mai bune (când vă aflaţi între cei 90 % despre care vorbeam mai sus), nimic, adică problema se va rezolva de la sine, odată cu creşterea. Dar, dacă vă încadraţi în celelalte 10 procente, problema se poate agrava, necesitând ulterior tratament chirurgical. Mai grav este faptul că, fără un control de specialitate, puteţi rata depistarea altor tipuri de deformaţii ale picioarelor (piciorul talus valgus, piciorul convex), care necesită o atenţie mai deosebită.
În ce constă tratamentul?
În funcţie de faza de evoluţie a platfusului şi de vârsta pacientului, tratamentul poate să fie bazat pe kinetoterapie şi masaj şi purtarea unor mijloace corective (talonete, ghete ortopedice) sau chirurgical.
ANGHEL CRISTINA
VREAU O ADRESA A UNUI ATELIER DE INCALTAMINTE CARE FACE INCALTAMINTE CU TALONETA LA COMANDA PENTRU COPII IN BUCURESTI. DACA STIE CINEVA ASTEPT E-MAIL: liliana_gheorghe25@yahoo.com. MULTUMIRI!!!
June 10, 2011, 12:09 a.m.ANGHEL CRISTINA
VREAU O ADRESA A UNUI ATELIER DE INCALTAMINTE CARE FACE INCALTAMINTE CU TALONETA LA COMANDA PENTRU COPII IN BUCURESTI. DACA STIE CINEVA ASTEPT E-MAIL: liliana_gheorghe25@yahoo.com. MULTUMIRI!!!
June 10, 2011, 12:10 a.m.ANGHEL CRISTINA
VREAU O ADRESA A UNUI ATELIER DE INCALTAMINTE CARE FACE INCALTAMINTE CU TALONETA LA COMANDA PENTRU COPII IN BUCURESTI. DACA STIE CINEVA ASTEPT E-MAIL: liliana_gheorghe25@yahoo.com. MULTUMIRI!!!
June 10, 2011, 12:11 a.m.KINETOBEBE
Stimata doamna Gheorghe, Atelierul cu care lucreaza centrul nostru este ORTOPROTETICA, tel 0755 076 772. Tinem sa va reamintim faptul ca pentru corectia platfussului, se va combina purtarea de incaltaminte speciala cu sedintele de kinetoterapie. Va dorim sanatate multa.
June 14, 2011, 5:48 p.m.dr ZP
Felicitari pentru tot ce incercati sa faceti . Insa pentru problemele de podologie sa mai intrati si pe alte saituri Sunt si noutati in ceea ce priveste preventia , tratamentul sau recuperarea posturii , care se cunoaste ca incepe de la schema Brodi a lui Castilo Morales - de la cap finalizand cu laba , talpa cu modulul si modelul Bernstein priviind glezna!! Metoda Egousque , si multe altele sunt idem maeriale de referinta. Succes si felicitari incaodata ZP expert in kinetoterapie si motricitate speciala
Feb. 17, 2012, 7:10 p.m.Dr. Georgiana Tache
Stimate domn Dr. ZP expert in kinetoterapie si motricitate speciala, iata un bun prilej sa va prezentati experienta in domeniu, asa ca nu voi fi eu nevoita sa intru pe " alte saituri" si pot ramane astfel, in domeniul recuperarii medicale in care activez de 25 de ani. Multumesc pentru aprecieri si incurajari. Dr. G.T. medic primar recuperare medicala
Feb. 21, 2012, 8:09 p.m.Ana. M
Si noi am patit la fel...la 2,5 ani Radu a fost diagnosticat cu platfus si medicul Jianu de la spitalul Grigore Alexandrescu ne-a recomandat ghetute cu talonet chiar si pe vreme de vara...\r\nNu m-a multumit diagnosticul si am consultat alt dr (Dumitru Alexandru – medic pediatru) care mi-a spus acelasi lucru pe care l-a scris si dr. Jianu. In schimb mi-a recomandat un centru privat de kinetoterapie – Kinetomedica. Acolo am facut multa gimnastica si masaj (fete cum se cade).Dr-ul Dumitru mi a zis si sa il las cat pot de mult in picioarele goale (fara sosete) si mai ales pe nisip sa mearga mereu cu picioarele goale...la locul de joaca sau la plaja...\r\nAsa am facut, si acum la 3 ani si 3 luni dupa cateva abonamente de kineto are un picior cum nu se poate mai frumos!!!!
May 17, 2012, 6:21 p.m.