None

Celulele stem - un tratament folosit de decenii

     Confirmarea primei afecţiuni tratate cu celule stem provenite din sângele cordonului ombilical a avut loc în 1988. Un băieţel de 5 ani care suferea de Anemie Fanconi a fost tratat cu celulele stem provenite de la sora sa nou-născută. Astăzi, după 22 de ani de la transplant, băiatul, devenit adult, are o viaţă normală.

     Celulele stem sunt pietrele de temelie sau „mugurii" fiecărui organ, ţesut şi celulă din corpul uman. Sunt celule nespecializate şi se regenerează prin diviziune celulară, uneori după perioade lungi de inactivitate. Ele se pot transforma în alte tipuri de celule, acţionând ca un sistem de reparare a corpului. Atunci când o celulă stem se divide, fiecare celulă nouă poate rămâne celulă stem sau poate deveni un alt tip de celulă cu o funcţie specializată, cum ar fi celulele musculare, globulele roşii din sânge, celule cerebrale etc.

     Celulele stem provenite din sângele cordonului ombilical sunt folosite în mod curent pentru a trata afecţiunile sângelui şi ale sistemului imunitar, ca alternativă la transplantul de măduvă osoasă Dar acestea au fost utilizate la refacerea deficienţelor funcţionale cauzate de afecţiuni metabolice. Testele clinice curente cu celule stem provenite din sângele cordonului ombilical desfăşurate asupra Diabetului de tip 1 au avut rezultate promiţătoare.

     Celulele stem au capacitatea de a repara sau înlocui ţesuturile vătămate, oferind astfel speranţă privind afecţiunile ireversibile, cum ar fi diabetul, scleroza multiplă, Alzheimer, Parkinson şi fracturile complicate ale oaselor, arsurile sau afecţiunile cardiace. Celulele stem ajută corpul să se vindece, prin producerea unor celule noi şi sănătoase care le înlocuiesc pe cele afectate.

     În urmă cu 22 ani s-a tratat prima afecţiune cu celule stem, iar după zece ani puteau fi tratate doar câteva boli. În prezent, celulele stem recoltate din sângele cordonului ombilical sunt folosite cu succes ca terapie curentă în tratarea a peste 80 de afecţiuni. Unele dintre aceste boli sunt cancere ale sângelui (leucemii, limfoame) sau alte afecţiuni hematologice (anemii, anomalii ale trombocitelor), sunt cancere ale măduvei osoase, tumori, tulburări metabolice.

     Pentru încă aproape 20 de afecţiuni transplantul de celule stem este în studiu clinic, acest lucru însemnând tratamentul cu celule stem s-a dovedit benefic, dar nu a fost adoptat ca terapie standard. Aceste afecţiuni includ: boli autoimune (printre care şi Diabetul de tip 1 şi Lupusul), repararea sistemului nervos (printre care şi paralizie cerebrală, leziuni cerebrale traumatice), tulburări metabolice (printre care şi fibroza chistică), refacerea ţesuturilor inimii (în caz de infarct miocardic şi anghină pectorală), tumori canceroase (printre care şi cancer de sân), repararea organelor (reinstalarea vederii ca urmare a creşterii unei cornee noi).

     În prezent sunt aproximativ 20 de afecţiuni în faza de tratament experimental.

Naşterea: o şansă unică în viaţă

     Sângele cordonului ombilical este recoltat în momentul tăierii cordonului ombilical dintre mamă şi copil. Recoltarea este un procedeu uşor, rapid (câteva minute) şi complet inofensiv pentru mamă şi copil. Nu afectează naşterea şi, spre deosebire de recoltarea de celule stem din măduva osoasă, nu este un procedeu invaziv. După naştere, pe măsură ce copilul se dezvoltă, celulele stem care încă există în organism încep să se modifice. De aceea, momentul naşterii este o oportunitate unică în viaţă pentru a preleva sângele din cordonul ombilical din care se separă aceste celule unice. Criogenia permite stocarea lor pentru utilizări viitoare. Datele ştiinţifice din acest moment arată că, după 20 de ani, celulele stem izolate din sângele cordonului ombilical îşi păstrează viabilitatea pentru folosirea în tratamentele diverselor afecţiuni. 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha