30
None

Diabetul zaharat şi obezitatea

Pacienţii cu diabet zaharat de tip II sunt în majoritate supraponderali sau obezi şi au, în general, un stil de viaţă (obiceiuri alimentare, sedentarism) care a contribuit, alături de alţi factori, la apariţia afecţiunii. Principala cauza a diabetului zaharat este insulinorezistenţa, care conduce în timp la epuizarea relativă a insulinei. De aici putem trage concluzia că insulinorezistenţa reprezintă factorul de legătură între cele două boli, cu precizarea că, în cazul obezităţii, aceasta este o consecinţă, pe când la diabet este cauza principală de declanşare a bolii.

Mulţi pacienţi sunt asimptomatici, lucru ce face ca boala să fie descoperită tardiv în momentul în care complicaţiile s-au instalat deja. Din tabloul simptomatic fac parte:

• poliuria (creşterea numărului de micţiuni zilnice)-se poate ajunge şi până la 4-5 L/24ore

• polidipsia (sete greu de controlat) care apare datorită deshidratării secundar pierderilor urinare

• scădere importantă în greutate

• astenie fizică şi psihică

• crampe şi fasciculaţii la nivel muscular

• apariţia a numeroase infecţii cutanate, urinare şi genitale (rebele la tratament)

• tulburări vizuale

Persoanele diagnosticate cu diabet tip II şi care nu respectă tratamentul sau regimul igieno-dietetic al acestei afecţiuni prezintă un risc înalt de a dezvolta diferite complicaţii. Un nivel crescut al glicemiei sanguine, pe termen lung are repercusiuni asupra ochilor (cu apariţia retinopatiei), rinichilor (nefropatie diabetică) şi nervilor (neuropatie diabetică). De asemenea diabeticii sunt predispuşi datorită afectării vasculare şi nervoase către apariţia şi formarea de ulcere la nivelul membrelor inferioare (leziuni extrem de greu de tratat).

Recomandări :

Dieta se individualizează în funcţie de vârstă, sex, înălţime, greutate, gradul de efort fizic, preferinţe, tradiţia locală, nivelul de cultură;

Carbohidraţii joacă un rol extrem de important în dieta persoanelor cu diabet. În momentul de faţa se ştie faptul că alimentele pot fi împărţite în funcţie de indicele lor glicemic (IG). Cu ajutorul IG se cuatifică rapiditatea cu care creşte glicemia în urma ingerării unui aliment. Astfel consumul alimentelor cu un IG înalt trebuie evitat deoarece creşte riscul de apariţie a hipergliemiei şi a dezechilibrării unui diabet zaharat.

Alimente de evitat: mălaiul, chipsurile, ciocolata, îngheţata, prăjiturile, mierea, brioşa, băuturile carbogazoase îndulcite, alcoolul, pâinea albă, piureul de cartofi, cartofii prăjiţi, lasagna, castanele, pizza şi mâncarea tip fast-food.

Alimente recomandate: fasolea verde, fasolea albă, mazărea verde, morcovii, ţelina, sfecla de zahăr, roşiile, brocoli, varza, dovleceii, castraveţii, ardeiul gras, soia, prazul, măslinele, ciupercile, cireşele, lamâia, gutuile, grapefruitul, căpşunile, pomelo, perele, fructele de pădure, merele, îngheţata cu fructoză, iaurt, lapte, cerealele integrale (fără zahăr).

În ce priveşte aportul de proteine şi grăsimi este important ca pacientul diabetic să nu facă abuz. Este cunoscut faptul că diabetul se asociază frecvent cu hipercolesterolemia şi implicit cu bolile cardiovasculare, lucru ce impune o atenţie deosebită când vine vorba de alimentaţie.

Alimente permise: carnea de pui, curcan, peşte, proteine de origine vegetală (mazăre, linte, soia, nuci), branză şi produse lactate cu un conţinut scăzut în grasime, ouă (nu mai mult de 2 ouă pe săptămână), ulei de măsline, ulei de rapiţă.

Alimente care trebuie consumate cu moderaţie: carnea de porc, vită, mezelurile, cârnaţii, laptele şi brânzeturile grase, caşcavalul, untul, prăjiturile şi produsele de patiserie.

Când trebuie monitorizată glicemia?

În cazul în care faceţi insulină este bine să vă monitorizaţi glicemia înainte de fiecare masă pentru a putea astfel adapta tratamentul în funcţie de acestea. Dacă sunteţi sub tratament cu antidiabetice orale nu este necesară o monitorizare zilnică. De asemenea când apar transpiraţii, senzaţia de greaţă, uscăciunea gurii, tulburările de vedere sau confuzie, monitorizaţi-vă de urgenţă glicemia.

Suplimentul alimentar DAITAB tablete este un produs 100% natural din plante medicinale ayurvedice care susţin menţinerea concentraţiei normale de glucoză în sânge prin reglarea secreţiei de insulină la nivelul pancreasului, utilizarea periferică a glucozei la nivel celular, inhibarea absorbţiei glucozei în intestin, reducerea poftei şi dependenţa de dulce. Susţine funcţionarea normală a metabolismului lipidic şi proteic care pot fi dereglate în cazul diabetului. Substanţele bioactive din DAITAB au un rol important în prevenirea complicaţiilor cronice cauzate de hiperglicemie care se manifestă la nivelul sistemului nervos, al rinichilor, vaselor de sânge sau al ochilor.

Antioxidanţii din extractele din plante neutralizează radicalii liberi, susţin imunitatea şi respiraţia celulară şi întârzie procesele degenerative şi evoluţia unor boli cronice datorită stresului oxidativ.

Modul de utilizare şi doza recomandată:

Adulţi: câte 1-2 tablete de 2-3 ori pe zi.

Se administrează înainte de masă sau la o oră după masă.

Utilizarea este de minim 30 de zile şi se poate prelungi până la 6 luni.

SLEMOL este un supliment alimentar care contribuie la menţinerea greutăţii corporale şi obţinerea unei siluete armonioase care asigură un echilibru fizic şi psiho-emoţional optim. Complexul de fitonutrienţi din plante ajută la reglarea apetitului sub aspectul suprimării poftei de mâncare excesive, menţinerea unei digestii normale şi a unui tranzit intestinal care asigură eliminarea naturală a toxinelor de la nivelul colonului.

Susţine funcţionarea sistemului endocrin care menţine un echilibru metabolic natural şi o greutate corporală optimă. Fitonutrienţii contribuie la menţinerea normală a transformării glucidelor în lipide şi depunerea lor în organism şi creşterea nivelului energetic prin intensificarea arderilor carbohidraţilor şi lipidelor la nivel celular.

Complexul de substanţe din produs susţin procesele de detoxifiere la nivelul ficatului prin susţinerea sistemului enzimatic intern şi mentinerea fluxului biliar. Slemol împiedică apariţia stresului oxidativ şi a proceselor degenerative prin aportul extern de antioxidanţi şi menţinerea nivelului enzimelor antioxidante endogene.

Modul de utilizare şi doza recomandată:

Adulţi: câte 1-2 tablete de 3 ori pe zi.

Se administrează cu 30 minute înainte de mesele principale.

Recomandat numai pentru adulţi (nu se administrează persoanelor cu vârsta sub 18 ani). www.ayurmed.ro

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha