37
None

Hernia de disc lombară

Durerea lombară reprezintă cel putin 50 % dintre cauzele prezentării pacienților la medicul de recuperare. Cel putin 80% dintre adulți prezintă minim un episod de lombalgie de gravitate diferită.

Una dintre cauzele frecvente ale durerii lombare este hernia de disc. Pacientul se prezintă la medic pentru durere lombara cu iradiere pe unul sau ambele membre, inferioare însoțită de parestezii sau chiar paralizia mușchilor inervați de radacina nervoasă respectivă.

Severitatea afectarii radiculare se face coreland elementele examenului clinic si ale anamnezei cu cele ale investigațiilor imagistice (RMN coloana lombară) dar și cu cele obtinute prin examenul electromiografic.

Durerea poate fi declansata de un efort fizic intens sau executat in conditii dinamice proaste, de expunere la frig, umezeala, aer conditionat.

Durerea este insotita frecvent de o contractura musculara ce poate limita sever mobilitatea coloanei lombare în toate planurile.

In hernia de disc, durerea lombară iradiază pe unul dintre membrele inferioare respectand zona inervată de radacina afectată. Cu cat compresia data de hernia de disc este mai mare la nivelul radăcinii nervoase afectate cu atât simptomatologia și semnele clinice se diversifică. Inițial apare durerea în zona inervată de rădăcina respectivă, apoi se adaugă paresteziile în același teritoriu și în final pareza (întreruperea conductibilității nervoase). Pacientul va merge din ce în ce mai greu.

Din aceste motive este foarte importantă depistarea precoce a instalării procedeului de compresie radiculară si instituirea tratamentului adecvat (chirurgical și/sau fizicalkinetic).

În cazul în care pacientul nu are indicație certă de interventie chirurgicala se va institui imediat un program fizicalkinetic ce are ca scop combaterea durerii, relaxarea musculară, protecția radiculară, recuperarea staticii și dinamicii coloanei lombare, recuperarea eventualelor deficite motorii, kinetoprofilaxie.

Programul fizicalkinetic se va structura în funcție de stadiul în care este pacientul.

În stadiul acut, în care pacientul nu poate fi imobilizat se începe cu tratament medicamentos, masaj de tip sedativ aplicat local pe musculatura paravertebrală și membrul inferior afectat, curenți de joasă și medie frecventă.

Se continuă în etapele următoare cu termoterapie umedă (băi generale calde de plante, băi cu namol), uscată (parafină, unde scurte), duș subacval, electroterapie (curenţi de joasă sau medie frecvenţă), ultrasunete.

Masajul clasic sedativ pe musculatura afectata se combină cu tehnici de masaj Cyriax, reflexoterapie, rezultatele fiind spectaculoase.

După fiecare etapă de tratament se va face câte un bilanț și în momentul în care pacientul este apt, acesta poate începe kinetoterapia sau hidrokinetoterapia. Se fac mobilizâri ale coloanei lombare, exerciții de stretching ale musculaturii paravert lombare, tonifierea musculaturii abdominale, a membrelor inferioare și paravertebrală lombară și apoi exerciții pentru corectarea posturii,

Exercițiile pot fi efectuate mai ușor în bazine (hidrokinetoterapie) unde se adaugă temperatura crescută a apei și mineralizarea acesteia. Astfel se obțin efecte antialgice mult mai bune, apare relaxarea musculară, crește mai rapid mobilitatea coloanei lombare, exercițiile se execută fară greutatea corpului.

În cele mai multe cazuri, deblocarea funcțională a coloanei vertebrale se obține rapid, după câteva zile de tratament.

În cazul în care hernia de disc a fost operată se instituie precoce tratamentul fizicalkinetic adaptat simptomatologiei clinice și urmând pașii de mai sus.

Pacienții cu hernie de disc lombară necesită monitorizare regulată și atentă, îndrumare pentru continuarea în siguranță a activității zilnice, educare permanența pentru prevenirea agravării condiției inițiale dar și a apariției unei noi hernii de disc.

Pe termen lung pacientul este educat:

- să iși mentina constant pozitia corectă a coloanei vertebrale (în șezut, în timpul mersului sau executării unor activități fizice)

- să aibă control permanent asupra activității: mișcarile trebuie să fie lente, ‘conduse’, fără bruscări

- să evite pozițiile vicioase ale coloanei lombare: evitarea hiperlordozei aparută după șezut prelungit sau purtarea tocurilor înalte

- să evite pozițiile fixe menținute mult timp

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha