41
None

Epilepsia

Prevalența epilepsiei în populație este de cca 1%. Aceasta înseamnă că în România există în jur de 180.000 de pacienți cu epilepsie, dintre care aproximativ 20.000 sunt copii. Aproximativ 30% dintre pacienți sunt rezistenți la medicamentele anti criză și au nevoie de alte tipuri de tratament, de exemplu dieta cetogenică, stimulare vagală sau chirurgia epilepsiei. Evaluarea pentru chirurgia epilepsiei necesită expertiză înaltă și aparatură performantă.

Centrul de Expertiză de Neurologie Pediatrică Obregia face parte din Rețeaua de epilepsii rare și dificil de tratat, EpiCARE. Aici sunt îngrijiți copii veniți din toate colțurile țării, cu epilepsii rare, cu etiologii diverse. Cele mai dificile cazuri se internează în clinica Obregia, sunt investigate după protocoale europene și se inițiază tratamente așa cum se procedează oriunde în Europa. Cei 11 medici ai clinicii au expertiză în diverse ramuri neurologice pediatrice și tratează epilepsii de diverse cauze – structurale, infecțioase, metabolice, autoimune, genetice. Cazurile cele mai dificile se discută pe platforme virtuale, cu experți din celelalte centre Europene de expertiză, membri EpiCARE, permițând diagnosticarea și oferirea tratamentelor corecte acestor pacienți care nu mai necesită să călătorească în alte țări.

De asemenea, acești pacienți cu epilepsii complexe și având multiple probleme medicale, sunt îngrijiți conform standardelor Europene, în echipă multidisciplinară din care nu lipsesc alături de neurologul pediatru – pediatrul, neuroimagistul, neurofiziologul, psihologul, psihiatrul etc. Datorită progreselor tehnologice și descoperirilor accelerate din cercetare din ultimii ani, a fost necesar, pentru obținerea performanței, ca medicii să se supraspecializeze în domenii înguste ale neurologiei pediatrice.

Chirurgia epilepsiei la copii este în prezent efectuată cu dificultăți majore datorită resurselor insuficiente, aparaturii care este suprasolicitată, insuficientă. Există pacienți copii de vârstă mică care necesită evaluare cu electrozi montați în profunzimea creierului pentru depistarea exactă a zonei de pornire a crizelor, precum și stimulare cerebrală pentru efectuarea unui mapping funcțional, pentru evitarea lezării zonelor functionale cerebrale. Această evaluare permite chirurgului sa excizeze complet aria de debut a excitației electrice, cu obținerea controlului complet al crizelor fără consecințe funcționale negative. Luptăm de asemenea pentru compensarea investigării complexe a pacienților cu epilepsie, de exemplu compensarea PET-CT pentru indicație – epilepsia focală rezistentă la tratament

În prezent se lucrează la protocoalele de practică clinică în epilepsii pornind de la protocoalele internaționale și având ca scop lupta pentru compensarea investigării genetice, care a evoluat exponențial în ultimii ani, introducerea pe listele de compensare a medicamentelor de ultimă generaţie înregistrate în ţară şi care ar putea asigura controlul crizelor într-un număr de cazuri, dar şi creşterea fondurilor pentru dotări şi specializarea neurologilor pentru programele de chirurgia epilepsiei.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha