Bolile neurologice și tulburările psihice și de comportament sunt probleme din ce în ce mai des întâlnite în societatea noastră. Incidența bolilor neurologice este într-o creștere îngrijorătoare, susține președintele Societății Române de Neurologie, Dafin Mureșanu. Acestea fie au cauze genetice, fie se datorează alimentației sărace în nutrienți, însă bogate în aditivi, conservanți, zaharuri etc, a unor schimbări bruște și nefaste în viața persoanei, ori au la baza îmbătrânirea individului asociată cu boli degenerative cum ar fi boala Parkinson și boala Alzheimer.
Sistemul nervos controlează mușchii, monitorizează organele, primește și prelucrează informațiile și inițiază acțiuni. Sistemul nervos este responsabil pentru menținerea homeostaziei (echilibrul intern al corpului).Elementul principal al sistemului nervos este țesutul nervos, format din neuroni interconectați prin axoni și dendrite. Sistemul nervos este format din Sistemul nervos central (SNC) Sistemul nervos periferic (SNP).
Sistemul nervos central (SNC) este partea principală a sistemului nervos care se ocupă cu prelucrarea informației venită de la receptori și generarea de răspunsuri. SNC este format din encefal (creierul mare, creierul mic și trunchiul cerebral) și măduva spinării.
Sistemul nervos periferic (SNP) este partea sistemului nervos formată din nervi și ganglioni nervoși. Aceștia se găsesc în membre și organe.
Atunci când unul dintre componentele sistemului nervos nu mai funcționează cum trebuie, pot apărea tulburări de vedere, de vorbire, tulburări motorii sau cognitive. De asemenea, memoria și simțurile pot fi afectate de bolile neurologice.
Stresul este un factor determinant în apariția tulburărilor neurologice. Stresul declanșează în organism o serie de procese, pentru ca individul să poată depăși situațiile tensionate de zi cu zi, producându-se astfel suprasolicitarea organsimului. Astfel, treptat, acest fenomen ne poate îmbolnăvi.
Simptomele tulburărilor neurologice:
Durerile de cap - severe și recurente, mai ales însoțite de greață, vărsături și sensibilitate la lumină sau sunet.
Amețeală - incapacitate de menținere a echilibrului sau o stare de vertij, când pacientul are senzația că toate obiectele se rotesc, acestea pot fi și simptome ale unor stări de oboseală, de stres și de anxietate pronunțată.
Probleme de somn - insomnia, trezitul în miez de noapte sau dificultatea de a adormi pot fi tot cauza stresului cotidian și pot influența circulația sângelui, activitățile intelectuale, gândirea, memoria etc.
Stările de confuzie și problemele de memorie - sunt tulburări cognitive, care produc afectarea învățării, orientării, judecății și a memoriei. Unele dintre acestea pot ascunde boli grave precum Alzheimer, dar pot aparea și ca urmare a unui traumatism, a unei infecții, a deliriumului, a demenței etc.
Slăbiciunea accentuată și problemele de mișcare sunt condiții care afectează calitatea vieții. Starea de slăbiciune nu este același lucru cu oboseala, ci se referă la necesitatea unei mobilizări mai mari pentru a realiza cele mai simple sarcini (mișcarea membrelor, spre ex). Tremuratul este de asemenea simptomul unor afecțiuni ale sistemului nervos (boala Parkinson).
Principalele fenomene resimțite de pacient înainte să se instaleze propriu-zis o boală neurologică sunt stresul însoțit de stări de oboseală fizică, psihică, tulburări de somn, irascibilitate și stări de nervozitate.
Stările de nervozitate nu iartă pe nimeni. Anxietatea, stresul, neliniștea și insomnia sunt simțite de toți oamenii. Nu fiecare persoană reacționează la fel în situațiile stresante. Unele persoane pot fi tăcute și se pot retrage în tristețe, altele se manifestă agresiv. În cazul vârstnicilor care suferă de afecțiuni degenerative ale creierului, reacția agresivă este mai des întâlnită.
Nervozitatea poate fi declanșată de diverși factori. Ea poate fi asociată cu diverse tulburări psihice, abuz de substanțe, boli cronice sau efecte secundare ale unor medicamente utilizate.
Dintre cele mai întâlnite cauze se pot menționa: depresia, tulburările de anxietate, demența, tumorile cerebrale, accidentul vascular cerebral, bolile acute sau cronice.
Cum se manifestă nervozitatea? Corpul uman are un răspuns puternic la aceste stări de iritabilitate, tradus prin tensiuni musculare, tulburări de respirație și stare generală rea.
Stresul declanșează o producție accelerată de adrenalină și hormoni ce produc o stare de alertă. Aceasta atrage cu sine creșterea nivelului de glicemie în sânge, creșterea ratei cardiace și declinul activității metabolice, iar adrenalina împreună cu cortizolul (hormonul stresului) devin un fel de bombă ce atacă celulele creierului.
Stările de nervozitate pot avea urmări grave, cum ar fi: leziuni ale creierului, pierderi de memorie și dificultăți de atenție, comă, risc crescut de accidentare, auto vătămare, violență;
Cercetătorii au încercat să găsească diverse terapii care să combată lipsa somnului, însă substanțele de natură chimică au numeroase reacții adverse pe termen lung și chiar conduc la tulburări mai severe. Acest lucru a motivat căutarea unor abordări alternative, precum folosirea agenților fitoterapeutici. Astfel s-a descoperit că există plantele medicinale care posedă proprietăți relaxante, sedative și hipnotice. Printre aceste plante se numără Valeriana wallichii (Valeriana) și Hypericum perforatum (Sunătoarea) care au prezentat efecte sedative importante. Efecte hipnotice au fost raportate și pentru Passiflora incarnata (Floarea Pasiunii).
Astfel AYURMED vă recomandă produse 100% naturale în a căror compoziție se regăsesc plante atent selecționate care prezintă proprietăți benefice sistemului nervos.
NEURO POWER™ pentru UN SISTEM NERVOS PUTERNIC ȘI SĂNĂTOS - 100% NATURAL, conține un amestec de plante ayurvedice bogate în substanțe active care contribuie la buna funcționare a sistemului nervos prin menținerea integrității neuronilor și a ritmului normal de transmitere a informațiilor. Susține funcțiile cerebrale integrative (memoria, percepția, concentrarea, sistematizarea și reținerea informațiilor) și coordonarea fizico–mentală. Ajută la menținerea fluxului sanguin cerebral normal, asigurând astfel aportul nutrienților necesari sănătății și funcționării optime a creierului. Compușii antioxidanți protejează celulele neuronale împotriva stresului oxidativ, împiedicând degenerarea și îmbătrânirea prematură a acestora.
NEURO POWER™ contribuie la ameliorarea simptomatologiei în afecțiunile neurologice, prevenirea degenerării neurologice, susținerea memoriei, percepției, concentrării și coordonării fizico-mentale și tonifierea cerebrala, susținând intelectul și sporindu-i performanțele.
SEDIRELAX™- pentru RELAXARE ȘI SOMN LINIȘTIT - 100% NATURAL, conține o asociere de plante ayurvedice care contribuie la adaptarea organismului la stres, la menținerea calității somnului, la relaxarea organismului și la menținerea capacității de concentrare și de memorare. Susține funcționarea normală a sistemului nervos în situații de agitație emoțională, surmenaj, suprasolicitare intelectuală și fizică. Folosit în condițiile unui stil de viață agitat, produsul ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și la menținerea vitalității și echilibrului natural al organismului.
SEDIRELAX™ contribuie la relaxarea sistemului nervos, îndepărtarea stărilor de nervozitate și de irascibilitate, instalarea unui somn de calitate în mod natural și reducerea stărilor de anxietate, de depresie și de emotivitate accentuată.
O minte liniștită înseamnă o viață liniștită!