Accesul la informație este foarte facil în ziua de azi, dar ca orice lucru are o parte bună și una rea. Am trecut de perioada în care specialiștii din lumea medicală și-ar fi pus întrebarea „Ce poate fi rău în a avea acces la informație?”, deoarece atât medicii, dar mai ales farmaciștii și asistenții de farmacie se confruntă frecvent cu reversul medaliei al acestei situații, care are și un nume - automedicația. Sunt multe patologii în care pacientul vine și solicită direct în farmacie un anumit produs din cauza mediatizării și promovării diferitelor forme de tratament, dar ne vom axa pe subiectul: micozele vaginale, deoarece este o patologie pentru care automedicația este frecvent întâlnită.
Candida albicans este o ciupercă care se găsește în mod normal în corpul uman: în cavitatea bucală, în intestine și în flora vaginală. Vaginul normal conține o asociere echilibrată de ciuperci și bacterii. Bacteriile Lactobacillus produc acid, prevenind astfel înmulțirea în exces a ciupercilor. Starea patologică – candidoza - apare doar când această ciupercă migrează și se înmulțește. Persoanele predispuse să dezvolte micoze vaginale sunt femeile aflate în perioada fertilă, gravidele și persoanele cu diabet zaharat.
Statisticile ne spun că:
- 75% dintre femei suferă cel puțin o dată în viață de candidoză,
- 40-45% dintre acestea au episoade recurente.
Factorii care pot duce la apariția candidozei vaginale:
- Tratamentul antibiotic, care reduce cantitatea de lactobacili în vagin și modifică pH-ul vaginal;
- Sarcina - schimbări în activitatea hormonală, determinând schimbarea pH-ului de la nivelul mucoasei vaginale;
- Dietele bogate în zahăr;
- Diabetul zaharat necontrolat;
- Bolile autoimune/tratamentele cu corticosteroizi;
- Administrarea de contraceptive orale sau terapia hormonală, care cresc nivelul de estrogeni;
- Contactul sexual oral-genital;
- Lenjeria intimă din materiale sintetice;
- Pantalonii foarte mulați, care nu lasă pielea să respire și faciliteză înmulțirea ciupercilor și bacteriilor;
- Utilizarea săpunurilor și gelurilor de curățare cu ingrediente iritante (pentru zona intimă se recomandă utilizarea unor produse speciale, cu pH neutru).
Candidoza vaginală nu este considerată o boală cu transmitere sexuală. Chiar și femeile care nu sunt active sexual pot dezvolta o candidoză vaginală.
Candidoza genitală poate să apară și la bărbați, dar incidența este scăzută.
Simptomatologia
Candidoza vaginală poate fi asimptomatică, sau poate avea următoarele manifestări:
- disconfort la urinare și la contactul sexual;
- mâncărimi;
- senzația de arsură sau usturime, în special în cursul contactului sexual sau în timpul urinării;
- înroșirea și inflamarea vulvei și a labiilor;
- modificarea mirosului, a consistenței și a culorii secreției vaginale - miros înțepător, consistență brânzoasă sau apoasă, culoare gălbuie/maronie.
Diagnostic
După cum spuneam, automedicația în cazul pacientelor cu candidoză este foarte mare. Ele pot fi stânjenite la ideea solicitării unui sfat din partea unui specialist. Farmaciștii și asistenții de farmacie trebuie să facă o anamneză corectă și completă în cazul în care le sunt solicitate: supozitoare vaginale, creme intravaginale sau comprimate indicate în tratamentul candidozei.
Este foarte important să întrebăm vârsta pacientei, deoarece în cazul persoanelor sub 16 ani și al persoanelor peste 60 de ani care acuză simptome specifice unei micoze vaginale, este recomandată direcționarea lor către un medic specialist.
Ne putem interesa dacă pacienta a mai suferit de această afecțiune în trecut și dacă și-a mai administrat tratamentul solicitat. Aceste detalii vor fi solicitate cu o atenție deosebită și într-un mod delicat, adresându-se următoarele întrebări: ”Ați mai prezentat simptome asemănătoare în trecut?”; în cazul unui răspuns afirmativ se poate continua cu:” Descrieți aceste simptome.” În cazul în care pacienta susține că a avut cel puțin 2 episoade de candidoză în decursul a 6 luni, recomandarea principală ar fi vizita la un medic specialist, deoarece sunt necesare investigații suplimentare. Spre exemplu infecțiile recurente pot fi un semn al diabetului zaharat nediagnosticat sau este o problemă apărută secundar administrării de antibiotice. În această ultimă situație trebuie să îi recomandăm pacientei asocierea unui antifungic concomitent cu antibioticul.
Femeile însărcinate pot dezvolta un episod de candidoză, conform statisticilor acest lucru se întâlnește la 1 din 5 gravide. Recomandarea este ca pacienta să se adreseze medicului specialist.
În categoria persoanelor predispuse la dezvoltarea acestor infecții sunt și persoanele care își administrează steroizi orali și pacientele imunocompromise, pacientele cu HIV sau SIDA, cele diagnosticate cu cancer care fac chimioterapie.
Tratament
Preparatele pe bază de azoli, administrate oral sau intravaginal și-au demonstrat rata de vindecare într-un procent de 80-95%. Preparatele topice duc la o ameliorare mai rapidă în primă fază, comparativ cu tratamentele administrate pe cale orală, unde trebuie să treacă o perioadă de 12-24 ore până la ameliorarea simptomelor. Tratamentele în doză unică au complianță mai mare și sunt mai recomandate pacientelor dar în funcție de simptomatologie durează 1-3-7 zile în formele ușoare/moderate sau 7-14 zile în tratamentul de lungă durată. Formele farmaceutice sunt cremă vaginală, unguent, comprimate sau ovule.
Partenerul sexual nu necesită tratament pentru candidoza vaginală. În cazul unei candidoze vaginale recidivante, este posibil ca și partenerul sexual să necesite tratament, dacă prezintă simptome de candidoză genitală sau va trebui să se protejeze cu prezervativ în cursul contactului sexual. Recomandarea este ca pe toată durata tratamentului să se evite contactul sexual.
Întotdeauna farmacistul sau asistentul de farmacie se va asigura că pacienta știe să își administreze tratamentul. În situația în care simptomele externe reprezintă o problemă crema poate fi asociată cu comprimatele orale sau cu supozitoarele/comprimatele vaginale, cu mențiunea că se va administra de două ori pe zi crema, dimineața și seara.
Atenție mare la tratamentele adiacente pe care le pot lua pacientele, deoarece produsele orale pe bază de fluconazol pot interacționa cu: medicamentele anticoagulante, sulfonilureice, ciclosporină, fenitoină, rifampicină și teofilină. De asemenea se poate preciza pacientelor că, în cazul tratamentelor cu fluconazol pot apărea stări de greață, dureri abdominale, flatulență sau diaree. Aceste stări sunt tranzitorii, dar apar la aproximativ 10% din paciente.
Ca sfaturi de prevenție pentru evitarea reinfectării, specialiștii din farmacie pot recomanda adoptarea unei diete bogate în iaurturi cu fermenți activi pentru a crește nivelul intestinal de lactobacili, care se presupune că modifică mediul vaginal și astfel va fi mai dificilă dezvoltarea candidozei. Foarte important pacientele trebuie să poarte lenjerie de bumbac și totodată trebuie să evite lenjeria foarte strâmtă sau fabricată din fibră plastică și nu este recomandată folosirea săpunurilor sau a gelurior de duș parfumate deoarece acestea îndepărtează mucusul protectiv al vaginului. Se vor folosi săpunuri speciale care ajută la refacerea ph-ului acid al florei vaginale sau se mai pot recomanda șervețele pentru zona intimă pe bază de bicarbonat de sodiu sau de acid lactic.