61
None

Eroziunea acidă a dinţilor

Cu toţii cunoaştem senzaţia de “strepezire” a dinţilor. Dar cum este aceasta explicată şi cât de departe poate ajunge?

Ce este eroziunea acidă?

Eroziunea acida este o pierdere de substanta dură dentara (smalţ) ce apare ca urmare a expunerii continue a dinţilor atacului acid.

Acest tip de afecţiune este comună mai ales în rândul persoanelor cu tulburări de alimentaţie. Alte surse de eroziune dentară se întâlnesc la persoanele bulimice sau care suferă de reflux gastro-esofagian – vomă constantă.

Numărul pacienţilor cu aceste leziuni dentare este în continuă creştere în zilele noastre. Sunt pacienţi ai căror dinţi au smalţul perforat sau chiar “dizolvat”. Afectarea poate fi severă determinând printre altele, sensibilităţi dentare al caror tratament poate fi doar cel endodontic.

În mod surprinzator, chiar şi persoanele cu o dieta sănatoasă sunt expuse atacului acid asupra dinţilor. Din nefericire aceste leziuni sunt tot mai frecvente la tineri şi au probabilitate mare de asociere a cariilor.

Dinţii de lapte sunt şi ei foarte vulnerabili eroziunii acide deoarece smalţul este mai puţin dens şi mai subţire decât al dinţilor permanenţi.

Acest articol işi propune să vă facă câteva recomandări cu privire la dietă, recomandări care vă pot feri de neplăcerile sensibilităţilor dentare şi care se pot aplica şi familiilor dumneavoastră.

Cum să evitam atacul acid asupra dinţilor?

1. Atenţie asupra cauzei!

Consumul regulat şi prelungit de vin, sucuri de fructe şi legume (lamâie, grapefruit, rodie) , sucuri şi sosuri de salată pe bază de oţet.

Consumul de legume şi fructe de-a lungul întregii zile.

Gustările de tip snack – multe dintre acestea sunt acide.

2. Reduceţi consumul de băuturi acide.

Reduceţi consumul de sucuri, băuturi carbogzoase, sucuri de fructe, vin. Consumul de cantităti mari din aceste bauturi nu este sănătos din mai multe motive, aşadar nu doar dinţii vor fi protetjaţi ci şi starea de sănătate a întregului organism. Aşa numitele băuturi energizante conţin cantităti foarte mari de acid citric. Apa aromatizată trebuie baută cu precauţie; conţinutul de zahăr şi alţi aditivi o încadrează în aceeaşi categorie cu cea a sucurilor.

3. Evitaţi să “ronţăiţi” de-a lungul zilei.

Dacă vă place sa ciuguliti cât e ziua de lungă vă puteţi pune dinţii în pericol. Cea mai buna soluţie este să vă asiguraţi că alimentele pe care le consumaţi au grad de aciditate scăzut ori să le puteţi combina cu alimente care să echilibreze aciditatea. De exemplu, consumând nuci cu fructe sau brânză cu morcovi, poate fi o cale de a reduce atacul acid asupra dinţilor. Nucile şi produsele lactate ajută foarte mult la echilibrarea ph-ului din cavitatea bucală.

4. Evitaţi periajul timp de o oră după consumul de alimente şi bauturi acide.

Alimentele şi băuturile acide demineralizează smalţul dentar făcându-l predispus eroziunii prin periere. Aşteptaţi o oră înainte de periaj.

De asemenea, este foarte important să nu vă periaţi mult şi oricând; perierea excesivă este abrazivă şi erodează dinţii. Folosiţi aţa dentară şi scobitorile între periajul de dimineaţă şi cel de seară.

5. Clătiţi gura cu bicarbonat de sodiu.

Pentru reducerea aciditătii bucale puteţi clăti gura cu o soluţie de bicarbonat de sodiu. Adăugaţi o lingură de bicarbonat la un pahar cu apă.

6. Folosiţi paiul pentru băut.

Reduceţi contactul dinţilor cu băuturile acide folosind paiul pentru băut. Este doar un mic ajutor aşa că nu îl consideraţi o soluţie salvatoare! Cea mai bună abordare este tot reducerea consumului de băuturi acide.

Nu vă lasaţi speriaţi de consumul alimentelor acide. Sunt trei factori critici care determină gravitatea dietei acide asupra dinţilor:

Aciditatea - Băuturile cu pH scăzut precum sucurile neacidulate sau limonada sunt printre cele mai inofensive.

Frecvenţa - Oricine poate consuma o cola din când în când fără a afecta dinţii- contează ce bem în mod obişnuit.

Timpul de expunere - Sorbirea băuturilor acidulate (sau, mai rău, clătirea dinţilor înainte de înghiţire) oferă acestora mai mult timp de atac asupra smalţului. Pentru a minimiza acest atac acid, nu sorbiţi şi tineţi pe cât posibil sucul departe de dinţi.

Dacă simţiţi că aveţi acest tip de afectare a smalţului dinţilor şi nu descoperiţi cauza, vă recomandăm să consultaţi medicul stomatolog. Este posibil ca acesta să vă facă o recomandare către un medic gastro-enterolog sau un dietetician. Tot medicul stomatolog vă indica tratamentul optim pentru ca aceste eroziuni să nu vă afecteze în continuare smalţul şi apoi dentina. De cele mai multe ori leziunea este curăţată cu  un instrument rotativ până la substanţa dură sănătoasă, iar apoi este realizată o obturaţie (plombă) din compozit. Foarte importantă va fi mai departe dieta dumneavoastră, corectearea obiceiurilor alimentare şi controalele regulate o data la 6 luni în cabinetul stomatologic.

Dr. Lucia Misoaga

ABC Eurodent, www.abceurodent.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha