30
None

Termografia

Termografia clinică este o metodă revoluţionară, non-invazivă (nu iradiază, spre deosebire de alte metode foarte iradiante - radiografii, CT etc), de diagnostic precoce a peste 150 de maladii ale diverselor organe şi sisteme.

Fiecare tesut al organismului nostru are o anumită temperatură fiziologică în condiţii optime de funcţionare, temperatură care se modifică odată cu apariţia unor disfuncţionalităţi, chiar în stadii foarte incipiente.

Căldura corpului uman emite radiaţii din spectrul infraroşu, care sunt captate de un aparat special, numit termograf, şi transformate în imagini vizibile, numite termograme. Prin analiza computerizată a acestor termograme se pot depista zone ale corpului cu diferenţe de temperatură faţă de zonele învecinate sau faţă de temperatura normală (gradiente de temperatură), fapt care indică afecţiuni ale organului respectiv încă din stadii insesizabile clinic. Termografia este unica metodă care poate anticipa manifestarea clinică a unei boli chiar cu 2-3 ani de zile.

În esenţă, termografia clinica se realizează prin scanarea întregului corp, procedură care durează aproximativ 5 minute, după care poate fi emis un diagnostic termografic.

Înainte de a efectua o termografie, trebuie să:

• NU faceţi plajă cu 5 zile înainte de examinare;

• NU folosiţi loţiuni, creme, pudră sau fard în ziua examinării;

• NU vă radeţi şi NU vă epilaţi în ziua examinării;

• NU folosiţi deodorante sau antiperspirante în ziua examinării;

• NU recurgeţi la stimulări fizice sau alte tratamente (acupunctură, terapie fizică, stimulare electrică a muşchilor, ultrasunete, comprese cu apa rece sau caldă) cu 24 ore înainte de examinare;

• NU faceţi exerciţii fizice cu 4 ore înainte de examinare;

• NU faceţi duş sau baie cu 1 oră înainte de examinare;

• NU luaţi medicamente pentru durere cu 4 ore înainte de examinare.

Pentru termografia sânilor, la femei, perioada optimă este între a 10-a şi a 15-a zi a ciclului menstrual.

Scanarea termografică se adresează unei game variate de boli inflamatorii acute şi cronice, boli ale vaselor, ale glandelor endocrine, ale sistemului imun, locomotor (artrite, artroze, discopatii şi hernia de disc, lombosciatică, periartrite, leziuni ale meniscului, tendoanelor, ligamentelor), în patogeneza durerii, în procese distrofice, distructive, tulburări endocrine, boli ale circulaţiei venoase şi arteriale, boli maligne; practic orice organ poate fi scanat cu ajutorul termografului şi i se pot depista eventuale modificări funcţionale care determină modificări ale temperaturii sale.

Un rol aparte îl are termografia în patologia malignă de sân, screeningul termografic în depistarea cancerului de sân fiind folosit în numeroase ţări dezvoltate, tehnica fiind total neinvazivă, putându-se repeta de câte ori este nevoie, la orice vârstă cât şi la femeile gravide.

De asemenea, scanarea termografică este utilă în urmărirea răspunsului bolii la tratament.

În ţări dezvoltate, cu un sistem medical bine evaluat, se recomandă, profilactic, o scanare termogafică anuală!

Sursa: Centrul de Reumatologie Iasi - medfiz.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha