Decenii întregi medicina a luat în considerare doar fenomenele patologice măsurabile sau vizibile. Multă vreme s-a considerat că nu există boală dacă nu pot fi identificate leziuni ale ţesuturilor sau dacă nu sunt vizibile abateri funcţionale. Ca urmare a concepţiei mecaniciste că sufletul şi corpul reprezintă entităţi net delimitate, medicina clasică excludea aproape orice interacţiune dintre cele două aspecte ale fiinţei. În schimb, medicina populară de pe aproape toate meridianele pământului a susţinut, direct sau indirect, că între suflet şi corp există o legătură subtilă şi foarte strânsă.
Începând de la finele secolului XIX, experimentele de psihologie au arătat că emoţiile, sentimentele şi convingerile noastre pot acţiona instantaneu asupra corpului şi asupra fiecărei celule. Sunt notorii relatările unor nume mari din medicina şi psihologia europeană (mai ales franceză) care, la început de secol XX au studiat influenţa minţii şi a emoţiilor puternice asupra fizicului. Sunt descrise cazuri în care persoane simple s-au putut vindeca de boli grave, doar datorită neclintitei lor credinţe în puterea curativă a unor substanţe banale, lipsite de principii active.
Traumele afective ne afectează celulele!
Din păcate, influenţa emoţionalului asupra corporalului acţionează şi în sens contrar, adică spre deprecierea stării de sănătate. Şi asta deoarece la problemele inerente ale vieţii (conflicte, pierderi, despărţiri, griji, temeri) se mai adaugă şi sugestiile negative răspândite prin mijloace audio-vizuale (profeţii negative, descrieri zguduitoare ale unor fapte antisociale etc.). Iar toate acestea, deşi aparent au trecut, se acumulează la nivelul inconştientului şi generează tensiuni, traduse ulterior prin tulburări ale echilibrului psihic şi fizic.
Dacă lăsăm de-o parte prejudecăţile şi dogmele consacrate, tot mai fragile, de altfel, în noul peisaj ştiinţific, realizăm că sentimentele noastre zilnice ne şlefuiesc caracterul şi ne influenţează bunăstarea fizică şi longevitatea. Ne dăm seama că, aşa cum avem nevoie de măsuri profilactice, care să ţină la distanţă microorganismele patogene, la fel avem nevoie şi de o igienă mentală, îndreptată contra sugestiilor negative primite mai ales pe calea sunetelor şi imaginilor.
Mentalul conştient reprezintă principalul filtru pentru informaţiile primite din lumea exterioară. Dar, mai înainte de a dobândi discernământ, fiinţa umană este influenţată inclusiv în cursul vieţii prenatale. Acum, este dovedită acţiunea emoţiilor mamei asupra fetusului. De exemplu, micul său suflet suferă în felul său, atunci când mama ia în calcul varianta unui avort. Tot astăzi, unele ramuri ale medicinei holistice (precum homeopatia) ţin seama, în stabilirea unui diagnostic, chiar şi de împrejurările, fericite sau nu, în care a avut loc concepţia.
După atingerea maturităţii fiziologice şi psihice, influenţa gândurilor şi emoţiilor asupra corpului devine atât de limpede încât poate fi observată şi de către o persoană obişnuită, dar cu o capacitate introspectivă mai dezvoltată. Unii medici alopaţi cu experienţă acceptă uneori relaţia dintre atitudinea mentală (convingeri) şi anumite boli cronice. Iar o medicină completă va trebui să ia mereu în calcul aceste cauzalităţi!
Medicina integrată – metodă de evaluare, diagnostic şi tratament
Pe măsură ce apar diversele probleme de sănătate, începem să ne punem diferite întrebări cu privire la simptomele pe care le avem şi la bolile de care am putea suferi. Apoi, pornim să studiem afecţiunile cu pricina şi ne documentăm, cel mai adesea pe Internet. Pe măsură ce ne adâncim în complexitatea informaţiilor, ne dăm seama că nu ştim aproape nimic. Iar dacă manifestările devin supărătoare, ne adresăm unui medic.
Totuşi, înainte de a începe informarea cu privire la boală, ar trebui să facem o analiză asupra momentelor din viaţa noastră care ne-ar fi putut influenţa sănătatea, cu evocarea clipelor plăcute şi, în special, a celor mai puţin plăcute care au lăsat în urma lor un dezechilibru.
Pentru a realiza acest lucru, medicina integrată ScienceMed vă poate veni în ajutor. În consultaţia homeopată pe care o efectuăm, pentru a alege remediul cel mai potrivit pentru pacient, avem nevoie de cât mai multe informaţii despre viaţa acestuia. Din acest motiv, acest tip de evaluare diferă foarte mult de consultaţia din cabinetul unui medic obişnuit. Pacientului i se pun întrebări pe care el, de cele mai multe ori, le consideră fără importanţă (de exemplu: ce fel de copilărie a avut, ce relaţie are cu părinţii, ce gust preferă mai mult sau unde îi place să călătorească).
Dezechilibrele la nivel energetic pot fi puse în evidenţă cu ajutorul aparatului de biorezonanţă Paul Schmidt. Aceste dezechilibre apar înainte ca boala să se manifeste în plan somatic. Pacienţii care îşi fac acest tip de examinare trebuie să ştie că un blocaj energetic maxim pe o anumită frecvenţă (de exemplu: steatoză hepatică) nu înseamnă neaparat boală ci, mai curând, o predispoziţie către acest tip de suferinţă. Din acest motiv, metoda integrată ScienceMed, este excelentă în scop profilactic, dar şi terapeutic. În cadrul consultaţiei integrate, pacientul beneficiază şi de o evaluare la nivel celular, efectuată prin intermediul electrosomatografiei. Cu ajutorul acestei tehnici se poate verifica şi reacţia organismului la remediul homeopat ales.
ScienceMed Romania • www.sciencemed.ro
ScienceMed Bucureşti: 0723.175.208
ScienceMed Buzău: 0735.779.330
ScienceMed Cluj Napoca: 0740.204.633
ScienceMed Timişoara: 0728.053.976